Ο Τύπος της Παρασκευής

Οι συστάσεις της Κομισιόν αναφορικά με το έλλειμμα και το χρέος, ο δανεισμός των νοικοκυριών τον Απρίλιο, το πρόστιμο στην Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, το τοπίο γύρω από τις ΑΧΕ, αλλά και ο τουρισμός είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Οι συστάσεις της Κομισιόν αναφορικά με το έλλειμμα και το χρέος, ο δανεισμός των νοικοκυριών τον Απρίλιο, το πρόστιμο στην Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, το τοπίο γύρω από τις ΑΧΕ, αλλά και ο τουρισμός είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Κομισιόν: Εν αναμονή των διαρθρωτικών μέτρων οικονομικής πολιτικής που θα λάβει από εδώ και στο εξής η Ελλάδα τελεί η Ε.Ε., η οποία ανακοίνωσε χθες ότι μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν για την ελληνική δημοσιονομική κατάσταση η Ελλάδα εμφανίζει υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει να περιορίσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2005.

Προθεσμία 100 ημερών δίνει στην Ελλάδα η Κομισιόν ώστε να λάβει συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα, προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Ενέργεια: Με τη δημιουργία εκτεταμένου πλέγματος φυσικού αερίου στην περιφέρεια επιχειρεί η κυβέρνηση να υποκαταστήσει το κενό που θα προκύψει από τα κατασκευαστικά έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ολοκληρώνονται, επισημαίνει η ”Καθημερινή”, ενώ κάνει λόγο για ενεργειακά έργα 1 δισ. ευρώ.

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 54,9 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί για επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου αναφέρει η ”Εξπρές”.

Σουφλιάς: Με συμβάσεις παραχώρησης και με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων άνω του 40% θα γίνουν τα επόμενα χρόνια τα έργα βασικής υποδομής της χώρας δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, όπως αναφέρει ”Το Βήμα”.

Σοφοκλέους: Η αγορά δύο ταχυτήτων είναι μια ιστορία που ανήκει στο παρελθόν αναφέρει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”, που συμπληρώνει πως το νέο έργο που πρόκειται να μας απασχολήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι εκείνο της οριστικής αλλαγής του σκηνικού στη Σοφοκλέους, ενώ παράλληλα τονίζει πως τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποτελούν την αρχή για το οριστικό ξεκαθάρισμα του τοπίου.

Με επιφυλακτικότητα υποδέχθηκε η χρηματιστηριακή αγορά τη δέσμη μέτρων για την εξυγίανση του Χ.Α. που εξήγγειλε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με τη ”Ναυτεμπορική”, που αναφέρει επίσης πως ο ΣΜΕΧΑ αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να αξιολογήσει τις αλλαγές.

Θεσμικοί: Ένα καινούργιο νομοσχέδιο, με το οποίο θα ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και άλλα παρεμφερή θέματα, υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των θεσμικών επενδυτών, με τους οποίους συναντήθηκε πρόσφατα, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρης Κωστόπουλος, επισημαίνει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”.

Ταμεία: Για πόλεμο ανακοινώσεων και δηλώσεων μετά τη συζήτηση αναφορικά με τα Δημόσια Ταμεία κάνει λόγο ”Το Βήμα”.

Χρηματιστηριακές: Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ έπειτα από τη διαπίστωση παρατυπιών στη δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της Τεχνέργα – Τσάμπρα, αναφέρει η ”Καθημερινή”, ενώ η ”Ημερησία” συμπληρώνει πως το πρόστιμο είναι ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Η επιστροφή στη νόμιμη χρηματοδότηση των πελατών (margin) από τις AXE μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ξεκαθαρίζει το χρηματιστηριακό τοπίο σύμφωνα με ”Το Βήμα”, που εκτιμά πως θα ακολουθήσουν συγχωνεύσεις και εξαγορές ΑΧΕ.

Εμπορικές Συναλλαγές: Θεαματική άνοδος καταγράφηκε στο συνολικό εμπόριο της χώρας με τις χώρες της νέας διεύρυνσης στο διάστημα 1990-2000 αναφέρει η ”Καθημερινή”, επικαλούμενη μελέτη του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σύμφωνα με την οποία το εμπόριο της Ελλάδος με τις δέκα νέες χώρες της Ε.Ε. υπερτριπλασιάσθηκε τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές.

Δανεισμός: Και τον Απρίλιο ο δανεισμός των νοικοκυριών από τις μεγάλες τράπεζες συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα τα ανεξόφλητα δάνεια να ανέλθουν στα 43,58 δισ. ευρώ αναφέρει ”Το Βήμα”, που παράλληλα συμπληρώνει πως τα νοικοκυριά κινδυνεύουν από τα κυμαινόμενα επιτόκια.

Κίνδυνο υπερχρέωσης για τα ελληνικά νοικοκυριά εντοπίζει το ”Κέρδος”, που τονίζει πως οι Έλληνες χρωστάνε στις τράπεζες 43,6 δισ. ευρώ.

Μισθοί: Πριν τεθεί και επίσημα σε τροχιά επιτήρησης η οικονομία για το έλλειμμα, αρχίζουν οι περικοπές σύμφωνα με την ”Ημερησία”, που τονίζει πως οι ονομαστικές αυξήσεις στο Δημόσιο θα είναι της τάξεως του 2%-3%, με προβλεπόμενο πληθωρισμό 3,5%.

ΙΚΑ: Για σκάνδαλο με εμπόριο ενσήμων στο ΙΚΑ κάνει λόγο ”Το Βήμα” και σημειώνει πως απεκαλύφθη κύκλωμα που απομυζούσε τις εισφορές.

Ναυτιλία: Η ελληνόκτητη ναυτιλία αύξησε το εντυπωσιακό μέγεθός της ακόμα περισσότερο και αντιπροσωπεύει το 18,3% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε τόνους dwt, ενώ επίσης τα ελληνόκτητα πλοία υπό σημαία των 25 χωρών – κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν το 56,4% σε dwt της κοινοτικής ναυτιλίας, αναφέρει το ”Κέρδος”.

Τουρισμός: ”Μαύρο” δείχνει το φετινό καλοκαίρι για τον ελληνικό τουρισμό σύμφωνα με ”Το Βήμα”, που τονίζει πως για τρίτη συνεχή χρονιά τόσο οι αφίξεις όσο και η διάρκεια παραμονής των τουριστών θα σημειώσουν κάμψη, ενώ συμπληρώνει πως η κίνηση είναι μειωμένη από 5% έως 40%.

Μόνο με γενναίες τομές μπορεί να αντιμετωπιστεί η ”βαθιά διαρθρωτική” κρίση στον τουρισμό, δηλώνει στην ”Εξπρές” ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και διακεκριμένος επιχειρηματίας Σπύρος Κοκοτός.

ΟΤΕ: Στην ατζέντα των κρίσιμων εκκρεμοτήτων του ΟΤΕ επανέρχεται η ρουμανική CosmoRom, η οποία, όπως τονίζει η ”Καθημερινή”, συμπληρώνει τέσσερα χρόνια παρακμής και παλινωδιών που την έχουν περιθωριοποιήσει, με πελατολόγιο μόλις 85.000 συνδρομητών.

Τράπεζα Πειραιώς: Επιτυχημένο ήταν το ομολογιακό της Τράπεζας Πειραιώς τονίζει η ”Καθημερινή”.

Εγνατία: Η Εγνατία Τράπεζα στοχεύει να αποτελέσει σημαντικό παίκτη στον χρηματιστηριακό χώρο εν όψει των αναμενόμενων ανακατατάξεων, τονίζει το ”Κέρδος”.

Ελληνική Τεχνοδομική – Άκτωρ: Δύο νέες μετοχές για κάθε 10 παλαιές αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων αναφέρει η ”Ημερησία”, που συμπληρώνει πως ”γενναία” είναι και η μερισματική πολιτική για τη χρήση του 2003.

Γερμανός: Δίκτυο 1.500 καταστημάτων μέχρι το τέλος του 2005 θέλει να αναπτύξει η διοίκηση της Γερμανός σύμφωνα με το ”Κέρδος”, ενώ η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο” επισημαίνει πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 15%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 800-820 εκατ. ευρώ.

Έδραση: Στόχος της εταιρίας είναι το εξωτερικό τονίζει το ”Κέρδος”, που συμπληρώνει πως οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής εντάσσονται στις προτεραιότητες της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v