Μερίσματα - ”εξαέρωση” πιέζουν το Χ.Α.

Το ”κόκκινο” της συντριπτικής πλεινότητας των τίτλων, ο χαμηλός τζίρος, αλλά και η υποχώρηση σειράς μετοχών λόγω της αποκοπής των μερισμάτων συνθέτουν το τοπίο στη σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους. Ενδεικτική η περίπτωση του κατασκευαστικού δείκτη, τη στιγμή που απορροφάται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία η προσφορά σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές.

τoυ Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη οι απώλειες εξακολουθούν να κυμαίνονται στο 0,8%, με αποτέλεσμα να ισορροπεί στις 2.320-2.326 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τη συνολικότερη εικόνα της αγοράς, η σχέση ανοδικών – καθοδικών διαμορφώνεται στο 1/6 με συναλλαγές περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Ο διαχωρισμός της αγοράς σε δύο ταχύτητες είναι πλέον εμφανής και για τους τελευταίους δύσπιστους.

Βέβαια, στην αρνητική συγκυρία θα πρέπει να συνυπολογιστεί η πληθώρα επιμέρους εταιρικών πράξεων που διαμορφώνουν τεχνητά (και τεχνικά) χαμηλότερα την τιμή αρκετών μετοχών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κατασκευαστικού κλάδου, όπου καταγράφονται μεν σημαντικές απώλειες, θα πρέπει όμως να προσμετρηθεί η αποκοπή μερίσματος 0,40 του Άκτωρα, των 0,32 ευρώ της Άβαξ και 0,10 ευρώ της Ιntracom Κατασκευών.

Επίσης, από τη μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής έχει αποκοπεί μέρισμα 0,26 ευρώ, με προφανή επίπτωση στη διαμόρφωση του κλαδικού δείκτη συμμετοχών.

Η μετοχή της Άκτωρ υποχωρεί κατά 10%, στα 4,06 ευρώ, εάν όμως συγκριθεί με τη χθεσινή των 4,56 ευρώ, διαπιστώνεται πως χάνει συνολικά το μέρισμα των 40 λεπτών και κάτι περισσότερο.

Η μετοχή της Άβαξ, με τιμή χθες στα 4,36 ευρώ, χωρίς το μέρισμα 32 λεπτών υποχωρεί στα 3,98 ευρώ.

Αναλογικά, το ίδιο καταγράφεται στις μετοχές των ΜΕΤΚΑ (αποκοπέν μέρισμα 0,16 ευρώ), Μυτιληναίου (0,10 ευρώ).

Η μετοχή της Γερμανός με τιμή χθες στα 23,40 ευρώ χάνει ακριβώς το μέρισμα των 40 λεπτών (-1,71%), με συναλλαγές περίπου 30.000 τεμαχίων.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η μετοχή της Τιτάν διαπραγματεύεται από σήμερα ”κομμένη” στα δύο (τρέχουσα τιμή στα 19,02 ευρώ), καθώς επίσης και της Auto Hellas.

Άξια αναφοράς είναι η συγκριτικά περιορισμένη προσφορά που εκδηλώνεται μέχρι στιγμής στις μετοχές της Εθνικής, με την τιμή να σταθεροποιείται στα 17,88-17,90 ευρώ, του ΟΤΕ (10,34 ευρώ), της Hyatt (8,68 ευρώ) και της Cosmote (13,04 ευρώ).

Για τη μετοχή της Cosmote θα πρέπει να αναφερθεί πως, εάν συνυπολογιστεί το μέρισμα, η τρέχουσα τιμή κυμαίνεται πολύ κοντά στην ιστορικά υψηλή τιμή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v