Πέφτει άγριο ξύλο!

Για μία ακόμη ημέρα εκδηλώνονται ισχυρότατες πιέσεις στη Σοφοκλέους, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως βιώνουμε ίσως την τελευταία πράξη ενός δράματος, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο ”σπάσιμο” της αγοράς στα δύο. Στο περίπου 1 προς 4 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών, τη στιγμή που συνεχίζεται εντονότατα η εξαέρωση της ”περιφέρειας”. Πιέσεις και λόγω της αποκοπής μερισμάτων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με ταχύτατο ρυθμό οδηγούμεθα, εκ των πραγμάτων, στο ”σπάσιμο” της αγοράς στα δύο.

Η πρώτη αφορά στο κομμάτι εκείνο όπου επενδύουν κυρίως ξένοι, διατηρούν αυξημένες θέσεις και συναλλάσσονται μέσω των λίγων ισχυρών χρηματιστών – συνεργατών τους.

Η δεύτερη διαμορφώνεται σταδιακά και επώδυνα και περιλαμβάνει όλες εκείνες τις μετοχές που καλώς ή κακώς εξωθούνται στο περιθώριο.

Η υπερβάλλουσα προσφορά και η σημαντική σε ποσοστό υποχώρηση μετοχών όπως οι Informatics, Sex Form, Κλωνατέξ, Γιαννούσης και Fanco, επιβεβαιώνει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ότι εκβιαστικά και ταχύτατα εξαερώνεται ένα σημαντικό κομμάτι της Σοφοκλέους.

Όπως σημειώθηκε αρχικά, δύο τινά θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την πίεση των τελευταίων δύο ημερών.

Καταλήγουμε στο δεύτερο, που αφορά στο εσπευσμένο κλείσιμο ανοιχτών θέσεων και λόγω τέλους του μήνα (και εξαμήνου), καθώς η σχέση ανοδικών – καθοδικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 3,5.

Ο Γ.Δ. κινείται μεταξύ 2.320,3-2.332,5 μονάδων, αν και οι απώλειες σε κλαδικό επίπεδο είναι σημαντικές στην Κλωστοϋφαντουργία (1,6%), Συμμετοχών (1,5%), στον δε ΜΚ-40 κατά 1,4% έναντι 0,6% του FTSE-20.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν πως βιώνουμε την τελευταία ίσως πράξη ενός δράματος που ξεκίνησε το ’99, συντηρήθηκε με την ανοχή των αρχών, εξυπηρέτησε πολλούς και εγκλώβισε στη συνέχεια τα 4/5 της Σοφοκλέους.

Το παράδοξο σε όλη την υπόθεση είναι πως λίγο πολύ οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν και το τέλος αυτής της τραγωδίας, το οποίο αναμφίβολα για λίγους, τους ισχυρότερους, θα είναι ευτυχές.

Θα επισημάνουμε και αυτή τη φορά τη μικρή αλλά σταθερή αύξηση της συμμετοχής των ξένων όλες αυτές τις μέρες της διόρθωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v