Εχει... ανήφορο το ”ξεσκαρτάρισμα”

Αυξημένη βαρύτητα θα εξακολουθήσει να έχει στην αγορά το κλείσιμο θέσεων ”αέρα”, αλλά και η αποκοπή μερισμάτων. Σε εξέλιξη η διαδικασία της ”κάθαρσης”, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για ”παράπλευρες απώλειες”. Εξακολουθεί η δοκιμασία αντοχής των 2.300 μονάδων. Οι μετοχές και οι δείκτες με τις μεγαλύτερες απώλειες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σημαντικές σε ποσοστό οι εβδομαδιαίες απώλειες του Γ.Δ. που έφτασαν συνολικά τις περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Εκτός των άλλων παρενεργειών της προηγούμενης εβδομάδας, θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως η μαζική αποκοπή μερισμάτων πίεσε συγκυριακά μετοχές όπως οι Αβαξ, Ακτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική και αρκετών ακόμη.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο FTSE 20 βρέθηκε κατά 1,97% χαμηλότερα, ενώ μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι δείκτες μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης με –4,83% και –6,58%, αντίστοιχα. Στο –2,70% διαμορφώθηκε η υποχώρηση του FT/ ASE 140.

Σε κλαδικό επίπεδο, τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες εμφάνισαν οι ασφάλειες που υποχώρησαν κατά 12,28%, ενώ οι τράπεζες κινήθηκαν 3,78% χαμηλότερα. Σημαντικές ήταν και οι απώλειες της κλωστοϋφαντουργίας (-9,89%) του κατασκευαστικού κλάδου (-9,05%) και του κλάδου ειδών και λύσεων πληροφορικής (-9,06%), ενώ ηπιότερες αυτές των τηλεπικοινωνιών (-0,04%). Κέρδη 5,29% εμφάνισε αντίθετα, σε επίπεδο εβδομάδας ο κλάδος των διυλιστηρίων.

”Τρομακτική” φαντάζει η δεκάδα των μετοχών με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες, την οποία απαρτίζουν οι Μπαλλής Χημικά (-44,7%), Informatics (-36,9%), Sex Form (-36%), Έμφασις (-31,8%), Αλ. Κεραμεία (-31%), Info Quest (-26,6%), Κλωνατέξ (-25%) και Δέλτα Project (24,3%).

Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη εμφάνισαν οι τίτλοι των Ευρωπαϊκή Πίστη (+12%), Βαράγκης (+8,5%0, Ελληνικά Πετρέλαια (+7,5%), Πήγασος (7,5%) και Alpha Trust Asset Management (+5,6%).

Ασφαλώς και αποτελεί πλασματική εικόνα το χθεσινό –7% του κατασκευαστικού δείκτη.

Από την άλλη πλευρά, διαπιστώθηκε πως αμυντικές μετοχές εταιριών με σταθερή πορεία από την αρχή του χρόνου κρατούν σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη τους.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί η περίπτωση της Cosmote, όπου με τρέχουσα τιμή στα 13,10 ευρώ και συνυπολογιζόμενο του μερίσματος βρίσκεται σε διακύμανση πολύ κοντά στην ιστορικά υψηλή τιμή.

Το κλείσιμο θέσεων αέρα δεν παρενέργησε μόνο στις μετοχές, που εμπλέκονται άμεσα, αλλά και σε ορισμένους τίτλους υψηλότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, τελευταία ημέτα του μήνα, θα πρέπει να καλυφθούν όλα τα χρεωστικά υπόλοιπα σε χρηματιστηριακές.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως υπό το βάρος αυτό, σημειώθηκαν παράπλευρες... απώλειες σε μετοχές ακόμη και του μεγέθους μίας Alpha, ή της ΔΕΗ.

Το κύριο χαρακτηριστικό των ημερών αυτών είναι η υπερβολή, καθώς κατά τη διάρκεια του διαχωρισμού της ήρας από το στάρι... πετιέται και λίγο καθαρό σταράκι.

Χρήζει δεύτερης ανάγνωσης η επισήμανση του χαμαιλέοντα που αναφέρεται στις νεοεισηγμένες, αλλά και στην περίπτωση των εταιριών Revoil, Profile.

Το ενθαρρυντικό μέσα στη γενικότερη εικόνα απαξίωσης είναι πως στα δύσκολα ξεχωρίζουν οι ψύχραιμοι και οι καλοί.

Όσο και αν δυσαρεστεί αρκετούς η καταγραφή χαμηλών τιμών για τρεις στις πέντε εισηγμένες αποτελεί αναπόφευκτη παρενέργεια της επιχειρούμενης κάθαρσης της Σοφοκλέους.

Επαναλαμβάνουμε πως δυστυχώς σε ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν παράπλευρες απώλειες.

Σημείο των ημερών, και η αναστολή διαπραγμάτευσης της Τεχνοδομής, λόγω πτώχευσης της εταιρίας (Βλέπε σχετικά Top Stories).

Όπως σημειώνεται και στο χθεσινό φύλλο του ”Μετόχου”, ο δημιουργία μιας νέας αγοράς είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την αναβάθμιση του υγιούς τμήματός της Σοφοκλέους.

Από τεχνικής πλευράς για την ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται πιθανή η δοκιμασία των 2.300 μονάδων αν και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε όλο αυτό το βραχυπρόθεσμο ”παιχνίδι” που συντελείται αυτές τις μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v