Ο Τύπος της Τρίτης

Το ασφαλιστικό, το σύστημα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την ανάθεση των δημοσίων έργων, η σημερινή αλλά και η αυριανή ”κρίσιμη” συνεδρίαση της Fed, καθώς και η λύση του ΟΤΕ για την Αρμενία είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Το ασφαλιστικό, το σύστημα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την ανάθεση των δημοσίων έργων, η σημερινή αλλά και η αυριανή ”κρίσιμη” συνεδρίαση της Fed, καθώς και η λύση του ΟΤΕ για την Αρμενία είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τρίτης.

Ασφαλιστικό: Η ”βόμβα” του ασφαλιστικού παραλίγο να εκραγεί χθες, καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ν. Αγγελόπουλος ανακίνησε –χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει ακριβώς την πρόθεση της κυβέρνησης– μια από τις κρισιμότερες πλευρές του: την ένταξη στο ΙΚΑ των λεγομένων ”ευγενών ταμείων” των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, τονίζει Το Βήμα.

Αναστάτωση, αντιπαραθέσεις αλλά και σύγχυση προκλήθηκε στην κυβέρνηση από την έμμεση ανακίνηση ασφαλιστικού θέματος για τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Τα Νέα τονίζουν ότι οι τράπεζες εκβιάζουν για το ασφαλιστικό προκειμένου να αποδεχθούν τη ρύθμιση για τα πανωτόκια.

Δημόσια Έργα: Με το βάρος του μαθηματικού τύπου στα δημόσια έργα εμφανές διά γυμνού οφθαλμού ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ανακοίνωσε χθες εμφαντικά ότι εντός του Αυγούστου η αμαρτωλή μέθοδος θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Το Βήμα τονίζει πως τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση επαναφέρει το σύστημα των ”μειοδοτικών διαγωνισμών” για την ανάθεση των δημοσίων έργων, ενώ η Ημερησία επισημαίνει πως με μειοδοτικό διαγωνισμό θα ανατίθενται τα δημόσια έργα κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά σε επτά ασφαλιστικές δικλίδες για ποιοτικά έργα.

Για ριζικές αλλαγές στην ανάθεση των δημόσιων έργων κάνει λόγο το Κέρδος, που επισημαίνει πως καταργείται οριστικά ο μαθηματικός τύπος.

Φορολογία: Με ελάχιστο ποσό φόρου 300-1.000 ευρώ για κάθε χρήση αλλά και ανώτατο το 2,5% των ακαθάριστων εσόδων θα κλείνουν τις εκκρεμείς οι επιτηδευματίες σύμφωνα με την Ημερησία.

Στο 2,5% του ετήσιου τζίρου θα καθοριστεί το ανώτατο όριο του φόρου που θα αναλογεί στις επιχειρήσεις οι οποίες θα ενταχθούν στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας των ετών 1999-2002 αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Πανωτόκια: Αντισταθμιστικά οφέλη για τις τράπεζες, που θα επηρεαστούν από τη νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια, αναζητεί το υπουργείο Οικονομίας, με επιδίωξη να εφαρμοστεί η κυβερνητική δέσμευση για την καταβολή ως του τριπλάσιου του αρχικού κεφαλαίου τονίζει η Ναυτεμπορική.

FED: Όλα δείχνουν ότι ο πτωτικός κύκλος των επιτοκίων κλείνει αναφέρει Το Βήμα, που συμπληρώνει πως η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση της FED είναι κρίσιμες, καθώς κατά τη διάρκειά τους θα αποφασιστεί η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.

Ναυτιλία: Κοντά στην πτώχευση βρίσκεται η ΔΑΝΕ σύμφωνα με την Καθημερινή, που συμπληρώνει πως ασυνεπής στις υποχρεώσεις της είναι η ΝΕΛ.

Στους κυρίαρχους των θαλασσών αναφέρεται το Κέρδος, που επισημαίνει πως 326 νέα πλοία βρίσκονται στα σκαριά σε ναυπηγεία της Ασίας, ενώ συμπληρώνει πως τα δύο τρίτα των ελληνόκτητων πλοίων τα κατέχουν πενήντα Ελληνες εφοπλιστές, με τον κ. Πάνο Λασκαρίδη να κατέχει τα περισσότερα.

Ξενοδόχοι: Την έντονη ανησυχία της για το τι θα γίνει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και την άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών εξέφρασε η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, αναφέρει το Κέρδος.

Η Εξπρές επισημαίνει ότι οι ξενοδόχοι αναζητούν νέες μορφές τουρισμού, καθώς όπως τονίζει υπάρχει βαθιά ανησυχία για τη μετα-ολυμπιακή τουριστική κίνηση.

Τράπεζες: Προς τα κάτω αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη εξαμήνου των τραπεζών σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως οι αρχικές προβλέψεις αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες.

ΔΕΚΑ: Πλησιάζει η ώρα μηδέν για τη γνωστή εταιρία ΔΕΚΑ ΑΕ του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία αναφέρει πως το υπουργείο μελετά τον ανασχηματισμό και τον αναπροσανατολισμό του ρόλου της.

ΟΤΕ: ”Αρμενικές” διαπραγματεύσεις γνωστοποίησε ότι άρχισε ο ΟΤΕ με την κυβέρνηση του Ερεβάν εν μέσω τρίμηνης ανακωχής, στο παρασκήνιο της οποίας δίδονται υποσχέσεις για την απόσυρση υψηλότατων απαιτήσεων της Armentel, αλλά και του μετόχου του 90% (του ΟΤΕ), για αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει η Καθημερινή.

Eurobank: Επενδύσεις στα Βαλκάνια με ελληνική σφραγίδα ετοιμάζει η Eurobank σύμφωνα με την Εξπρές.

ΕΛΠΕ: Για ”ψαλίδι” στις αποδοχές του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛΠΕ κάνει λόγο η Καθημερινή.

ΔΕΠΑ: Έτοιμη είναι η συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Gas Natural σύμφωνα με την Ημερησία, που επισημαίνει ότι αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναμένεται να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών.

ΕΛΓΕΚΑ: Σε νέες συνεργασίες επεκτείνεται η ΕΛΓΕΚΑ σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που παράλληλα κάνει λόγο για ανοδική κίνηση των ενοποιημένων μεγεθών στο 2004.

Μητέρα: Προς το Χ.Α. οδεύει και το Μητέρα σύμφωνα με την Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v