”Εξαμηνιαίο φτιασίδωμα”

Πιθανότητες συνέχισης της χθεσινής ανοδικής αντίδρασης υπάρχουν και σήμερα. Όμως, με χαμηλές συναλλαγές 100 εκατ. ευρώ και χωρίς ουσιαστικότερο κίνητρο στον τραπεζικό κλάδο, η τάση θα παραμείνει εύθραυστη εμπεριέχοντας αρκετό κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση καταλύτης παραμένει η τάση στις διεθνείς αγορές, οι οποίες περιμένουν ”σήμα” από τη FED, την Τετάρτη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τεχνικής ή άλλης μορφής η αντίδραση, θα φανεί από τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Για λόγους που αναφέρθηκαν χθες (κλείσιμο εξαμήνου, ”εξαέρωση” αγοράς, κλείσιμο κωδικών από ΑΧΕ) θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί για τη διάρκεια της χθεσινής ανοδικής κίνησης.

Μίας καλοδεχούμενης βέβαια αναστροφής της τάσης, που καλό θα ήταν να συνεχιστεί και σήμερα, πλην, όμως, οι σταθερές στα 100 εκατ. ευρώ συναλλαγές δεν δημιουργούν προϋποθέσεις ”μόχλευσης”.

Θα φανεί σήμερα, ειδικότερα από τις προσυμφωνημένες πράξεις σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους θυγατρικών ομίλων, εάν επιχειρείται ένα συνολικότερο ”γύρισμα” προκειμένου να εγγραφούν καλύτερες αποτιμήσεις.

Μη διαφεύγει της προσοχής μας πως από συναλλαγές 912.710 τεμαχίων της Alpha, περίπου 224.000 πραγματοποιήθηκαν με τη μορφή πακέτων.

Στη μετοχή της Εθνικής όπου οι συναλλαγές έφτασαν τα 929.844 τεμάχια, τα πακέτα ήταν περίπου 370.000 μετοχές.

Παρ’ όλα αυτά, από τον τραπεζικό κλάδο διαπιστώνεται πως ουσιαστική φορά διαμορφώνεται υψηλότερα των 9,10 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς (που σήμερα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει από 30/6/2004 έως 30/9/2004 με κατώτατη πώλησης τα 9,36 ευρώ πακέτο 1.239.385 ιδίων μετοχών, που αντιστοιχεί στο 0,627% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας) και των 21,10 ευρώ για τη μετοχή της Εμπορικής.

Πέριξ των 17,50 ευρώ πραγματοποιούνται πράξεις στη μετοχή της Eurobank.

Περισσότερο ξεκάθαρη είναι η αντίδραση της μετοχής του ΟΤΕ προς τα 10,44 ευρώ, ενώ για τα ΕΛΠΕ αναφέρεται από την προηγούμενη Πέμπτη το βραχυπρόθεσμο του όλου εγχειρήματος.

Το σίγουρο είναι πως μέχρι τέλους Ιουλίου, οπότε και θα φανούν οι προθέσεις του ομίλου Λάτση για το αν τελικά θα αποκτήσει ποσοστό κατασταλτικής πλειοψηφίας, η μετοχή θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, το κλειδί της όλης προσπάθειας βρίσκεται στην εκτίμηση για το εύρος του εναπομείναντος ”αέρα”.

Οι εκτιμήσεις χρηματιστηριακών διίστανται, καθώς άλλες (ή περισσότερες) βεβαίωναν πως έχουν κλείσει μέχρι μηδενικού σημείου τα ανοιχτά υπόλοιπά τους, ενώ λιγότερες ανέφεραν πως το όριο δανεισμού βρίσκεται και πάλι στο ”πράσινο”.

Εάν είναι ακριβής η πληροφόρηση, που παρέχεται από συγκεκριμένες χρηματιστηριακές με έντονη δραστηριότητα σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, τότε το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος θα πρέπει να έχει διευθετηθεί.

Σε αυτή και μόνο την περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμων κινήσεων, με καθαρά κερδοσκοπική λογική και αυξημένο ρίσκο σε υπερπιεσμένους τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Κλείνοντας την αναφορά, θα πρέπει να σταθούμε σε τρεις διαφορετικές μεταξύ τους περιπτώσεις, με κοινό όμως συμπέρασμα.

Η πρώτη αφορά στην Αλουμίνιον της Ελλάδος και τις ήδη δρομολογημένες εξελίξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή της μετοχής, καθώς η κεφαλαιοποίηση του Αλουμινίου δεν ξεπερνά τα 280 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη στη μετοχή της Elinoil, που με κέρδη 1,92% χθες έκλεισε στα 8,48 ευρώ με μέγιστη τιμή τα 8,72 ευρώ.

Υποδειγματική η συνολικότερη κίνηση τόσο σε επιχειρηματικό όσο και χρηματιστηριακό επίπεδο επιβραβεύει την εμμονή των επενδυτών και τη σταθερότητα μίας διοίκησης που σέβεται τους επενδυτές της.

Η τρίτη περίπτωση αφορά στο φαινόμενο Folli Follie, καθώς χθες πραγματοποιήθηκε στα 26,66 ευρώ νέα ιστορικά υψηλή τιμή, ενώ το πακέτο που διατέθηκε σε ξένο θεσμικό έγινε στα 25,70 ευρώ.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Folli, που θα αναφερθεί για πολλοστή φορά για να καταδειχθεί η διορατικότητα της διοίκησης, αφορά στις στρατηγικού χαρακτήρα κινήσεις που πραγματοποιούνται στην αχανή αγορά της Κίνας.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρία στον κλάδο της που εξασφάλισε έγκαιρα άδεια από την κινεζική αρχή για αυτόνομη λειτουργία θυγατρικής της με έδρα την Κίνα.

Κίνηση που άφηνε πίσω της ανταγωνιστικά ονόματα ξένων μεγαθηρίων του ευρύτερου κλάδου.

Για τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις του Ιουνίου ζητούμενο είναι η διασφάλιση των 2.300 μονάδων, περιοχή που αποτελεί καθοριστικής σημασίας μεσο-μακροπρόθεσμη στήριξη και συνδυασμό των όσων πολύ εύγλωττα αναφέρονταν στο χθεσινό εγερτήριο του Θανάση Μαυρίδη με τίτλο ”Μεγάλη κερδοσκοπική ευκαιρία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v