Αποσυμπιέζεται η Σοφοκλέους

Σημαντικά κέρδη καταγράφει ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους, υποβοηθούμενος από το θετικό κλίμα στο Dax, αλλά και από την επάνοδο εγχώριων σεναρίων, με κυριότερο τις πιθανολογούμενες εξελίξεις στα ΕΛΠΕ. Προς ολοκλήρωση βαίνουν οι πιέσεις από τις δωρεάν μετοχές στην Εθνική. Ενδείξεις μόχλευσης σε ένα κομμάτι της περιφέρειας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με επίκεντρο τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων διαμορφώνεται το σκηνικό της ανοδικής αντίδρασης στη Σοφοκλέους.

Εάν υποτεθεί πως το Ελληνικό Δημόσιο προχωρήσει στη διάθεση του ποσοστού 8,23% είτε στον όμιλο που έχει το δικαίωμα προτεραιότητας είτε σε κάποιον άλλον, στοχεύοντας στην εγγραφή 180-200 εκατ. ευρώ, θα πρέπει η τιμή της μετοχής να διαμορφωθεί ανάλογα από 7,2-7,9 ευρώ.

Ο υπολογισμός είναι καθαρά θεωρητικός και αφορά στο ενδεχόμενο που όντως ο ενδιαφερόμενος θα προχωρήσει στην απόκτηση του επιπλέον ποσοστού.

Η σημερινή μεταβολή της τιμής κορυφώνεται προς τα 7,10 ευρώ (+3,2%), με την τιμή της μετοχής να έρχεται από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας των 6,40 ευρώ, αποκομίζοντας συνολικά κέρδη –και μάλιστα σε δύσκολη πτωτική συγκυρία – της τάξεως του 7,5%, με μέσο ημερήσιο τζίρο 124.383 τεμαχίων (την προηγούμενη εβδομάδα).

Εύλογα γύρω από τη μετοχή των ΕΛ.ΠΕ. στήνεται ένα βραχυπρόθεσμο ”παιχνίδι” αποτίμησης που διαμορφώνει τάση, καθώς η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί και τη μοναδική θετική είδηση των ημερών που μπορεί και διαμορφώνει ”μόχλευση”.

Βέβαια, για την αντίδραση του FTSE-20 χρειάζονταν και επιμέρους στοιχεία, με κυριότερα την επανεμφάνιση αγοραστών στον ΟΤΕ και την ολοκλήρωση της προσφοράς στην Εθνική.

Στην πρώτη περίπτωση είναι φανερό πως στη μετοχή του Οργανισμού ανοίγονται μακροπρόθεσμης λογικής θέσεις, κυρίως ξένων, αλλά και Ελλήνων από το επίπεδο των 10 ευρώ.

Στη μετοχή της Εθνικής ήταν θέμα χρόνου να απορροφηθεί η υπερβάλλουσα προσφορά των νέων δωρεάν μετοχών.

Με βάση τη μέση ημερήσια εμπορευσιμότητα της προηγούμενης εβδομάδας (616.739 τεμάχια) και τον μέχρι στιγμής τζίρο εκτιμάται πως το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς έχει απορροφηθεί.

Ωστόσο, τεχνικής μορφής αντίδραση καταγράφεται στη μετοχή της Αlpha, υψηλότερα των 20 ευρώ, αλλά και σε αυτή της Πειραιώς, για την οποία έχει δοθεί τιμή-στόχος από ξένους προς τα 11 ευρώ.

Στον ΟΠΑΠ η αποσαφήνιση των προθέσεων της διοίκησης ως προς το μονοπωλιακό χαρακτήρα του οργανισμού ”απελευθερώνει” τη μετοχή και ξαναφέρνει αγοραστές στη ”μόνιμη επιλογή των ξένων”.

Αντίδραση–”σηματωρός” θα πρέπει να θεωρηθεί η -έπειτα από δύο εβδομάδες απαξίωση- κίνηση των μετοχών Φοίνιξ και Εθνική Ασφαλιστική.

Στον κλάδο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη κατά πόσο όμιλοι όπως η Alpha, η Εθνική, η Εμπορική ή η Αγροτική θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ενδεχόμενη τροποποίηση του κανονισμού που θα επέτρεπε την απορρόφηση των θυγατρικών από τις μητρικές τράπεζες.

Το θέμα θα μας απασχολήσει, απ’ ό,τι υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, άμεσα.

Ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί υπέρ των.. 2.300 μονάδων είναι η διαφαινόμενη ολοκλήρωση των πωλήσεων από πλευράς τραπεζικών χαρτοφυλακίων με μέχρι πρότινος αυξημένη θέση σε μετοχές εταιριών της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Αποτελεί κοινό... μυστικό πως στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μεγάλης τράπεζας συμπεριλαμβάνονταν περί τις 80 θέσεις σε μετοχές.

Μετά το ξεκάθαρο μήνυμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την αιματηρή ”εξαέρωση” της προηγούμενης εβδομάδας το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο λέγεται πως οδηγήθηκε σε... ”άτακτη εκκαθάριση”.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ρευστοποιηθούν και κερδοφόρες θέσεις σε μετοχές εταιριών του FTSE-20, προκειμένου να αντισταθμιστεί η διαφορά.

Στα ενθαρρυντικά της συνεδρίασης καταγράφονται η σταθερή αντίδραση μετοχών όπως οι Τιτάν, Folli Follie (με νέα υψηλή τιμή), η κινητικότητα στο Αλουμίνιον της Ελλάδος (που δεν είναι μόνο χρηματιστηριακή, αλλά και σε επιμέρους μετοχές–”σηματωρούς”.

Είναι χαρακτηριστικό πως από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραπόδοση εμφανίζουν σήμερα οι μετοχές ΓΕΝΑΚ-ΔΟΛ και στο σύνολό τους οι τίτλοι του ομίλου Κλωνατέξ.

Μέσω αυτών των αντιδράσεων δίνεται η αίσθηση πως μπορεί μεν το ”άγριο ξύλο” της προηγούμενης εβδομάδας, σε ένα κομμάτι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, να οδήγησε σε άτακτη εξαέρωση, τώρα όμως διαμορφώνει συνθήκες και προϋποθέσεις ισορροπίας.

Άλλωστε, μεθαύριο ολοκληρώνεται και χρηματιστηριακά ο μήνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εκείνες τις χρηματιστηριακές που είχαν άμεσα πρόβλημα από τους συνεχείς και εξονυχιστικούς ελέγχους των συνεργείων της Κεφαλαιαγοράς.

Εξακολουθούμε να επιμένουμε πως η μάχη που πρέπει να κερδηθεί, κατ’ αρχάς σε επίπεδο του Γ.Δ., αφορά στη διασφάλιση των 2.300 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v