Θετική μεταστροφή

Οι μόνες ειδήσεις που μπορούν να δώσουν (και δίνουν) ώθηση στην αγορά, είναι αυτές που αφορούν άμεσα στη διάθεση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ και σε δεύτερο χρόνο το μετατρέψιμο ομολογιακό του ΟΤΕ. Στο 2 προς 1 η σχέση ανοδικών – καθοδικών. Αντίδραση για αρκετές υπερπιεσμένες μετοχές της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το μετατρέψιμο ομολογιακό του ΟΤΕ, που κατά πάσα πιθανότητα θα επανακτηθεί από το Δημόσιο, και η πρόθεση του κράτους να προχωρήσει στη διάθεση του ποσοστού 8,2% των ΕΛΠΕ είναι τα δύο στοιχεία που προσφέρουν είδηση και ευτυχώς στήριξη στην αγορά.

Ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 0,83% προς τις 2.335 μονάδες, με τον FTSE-20 να πρωτοστατεί (+1,12%).

Το ενθαρρυντικό είναι πως από τις μετοχές του FTSE-20 για 14 καταγράφεται αντίδραση και μεταξύ αυτών για τους τίτλους των Alpha, Εθνικής, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Το σημαντικότερο είναι πως στη μετοχή της Εθνικής εμφανίζονται εντολές αγοράς στα 17,84 ευρώ, που φτάνουν μέχρι τα 17,86, προσφέροντας ανάσα στον τίτλο.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 12.25 οι τρεις τελευταίες πράξεις διαμορφώνονταν μέχρι τα 17,86 ευρώ, με τους πωλητές να ”βγαίνουν” δύο λεπτά υψηλότερα.

Φαίνεται πως στη μετοχή της Εθνικής η προσφορά απορροφάται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και όχι σημαντικά χαμηλότερα της τιμής–σημείο αναφοράς των 17,90 ευρώ.

Στη μετοχή των ΕΛΠΕ, γύρω από την οποία αναπτύσσεται έντονη φημολογία και κινητικότητα, οι αγοραστές εμφανίζονται στα 7,02 ευρώ και οι πωλητές στα 7,06 ευρώ.

Και οι δύο εντολές της τάξεως των 1.500 και 5.700 τεμαχίων αντίστοιχα παραπέμπουν σε θεσμικούς παίκτες.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις τελευταίες δύσκολες τρεις συνεδριάσεις η μετοχή των ΕΛΠΕ καταγράφει αξιοσημείωτη απόδοση.

Είναι επίσης άξιο αναφοράς πως το Δημόσιο προσδοκά να βάλει στο ταμείο του από τη διάθεση του ποσοστού 8,2% περί τα 180-200 εκατ. ευρώ.

Προφανώς, η τιμή θα πρέπει να διαμορφωθεί σταθερά πάνω από τα 7,10 ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ εμφανίζονται επίσης θεσμικοί αγοραστές, στα 10,38 ευρώ, όπως και στα 15,24 ευρώ για τον ΟΠΑΠ.

Το ενθαρρυντικό, από τεχνικής πλευράς, είναι η αντίδραση από τα 19,82 ευρώ της μετοχής της Alpha, με τους πωλητές να φτάνουν προς τα 19,90 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών – καθοδικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 1, καλύτερα δηλαδή απ’ ό,τι στην αρχή της συνεδρίασης.

Οι δείκτες διυλιστηρίων, τσιμέντων, ασφαλειών, επενδύσεων εμφανίζουν υπεραπόδοση έναντι του Γ.Δ.

Από τις μετοχές των οποίων η τιμή ενισχύεται ξεχωρίζουν με συναλλαγές άξιες αναφοράς οι Νεώριον (στα 1,88 ευρώ), Βαρβαρέσος (στα 1,32 ευρώ), Γιαννούσης, Κλωνατέξ, Νάουσα, Info-Quest, Sec Form, LogicDIS, Altec, Fanco και αρκετές ακόμη, των οποίων το ποσοστό μεταβολής ξεπερνά το 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v