Βρόμικες σκέψεις και αγορές ιδίων μετοχών...

Πολλοί βασικοί μέτοχοι βλέπουν κάθε βράδυ το ίδιο όνειρο. Τη μετοχή τους στο πλην άπειρο και αυτοί να συγκεντρώνουν το 100% των μετοχών τους με πενταροδεκάρες. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά κόλπα της δεκαετίας. Νομότυπο, καθώς πρέπει και πολύ βρόμικο...

Βρόμικες σκέψεις και αγορές ιδίων μετοχών...
Πολλοί βασικοί μέτοχοι βλέπουν κάθε βράδυ το ίδιο όνειρο. Τη μετοχή τους στο πλην άπειρο και αυτοί να συγκεντρώνουν το 100% των μετοχών τους με πενταροδεκάρες.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά κόλπα της δεκαετίας. Νομότυπο, καθώς πρέπει και πολύ βρόμικο...

Οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων για την αγορά ιδίων μετοχών μας βάζουν σε υποψίες. Όταν η μετοχή έχει ”τύχει” και έχει πάρει την κατιούσα για τα καλά, οι υποψίες μετατρέπονται σε κάτι περισσότερο. Σε φόβο για αυτά που πρόκειται να επακολουθήσουν. Κι ακούστε γιατί.

Τι θα κάνατε εσείς στην περίπτωση εκείνη που είχατε στα χέρια σας το 70% ή το 80% των μετοχών της εταιρείας σας και θα θέλατε να την αποσύρετε από το ταμπλό με τη μέθοδο της δημόσιας προσφοράς;

Από τη στιγμή που το 95% των μετοχών θα πρέπει να ψηφίσει ”ναι” στη γενική συνέλευση που θα αποφασίσει την απόσυρση των μετοχών από το χρηματιστήριο, το πρώτο που θα έχετε να σκεφτείτε θα είναι πώς θα περιορίσετε εξαρχής το free float και τις αντίστοιχες τριβές.

Πόσο μάλλον όταν η πρόταση που σκοπεύετε να κάνετε είναι τόσο γενναιόδωρη, όσο εκείνη ενός τοκογλύφου σε επαγγελματία χαρτοπαίκτη. Η λύση είναι μία! Αγορά ιδίων μετοχών! Κι έτσι το free float περιορίζεται σημαντικά κατά 10%. Όσες και οι μετοχές που θα αγοράσει η ίδια η εισηγμένη.

Έχετε να αντιμετωπίσετε κι ένα ακόμη πρόβλημα. Σε ποια τιμή θα κάνετε τη δημόσια προσφορά. Δεν θέλετε να δώσετε πολλά χρήματα. Η καλή σας αγωγή δεν σας επιτρέπει να κάνετε κάτι διαφορετικό.

Κι έξαφνα σας έρχεται στο μυαλό η ιστορία του Χότζα και του γαϊδάρου. Όταν, λοιπόν, μια γυναίκα παραπονέθηκε στον Χότζα ότι δεν μπορούσε να ζήσει σ’ ένα δωμάτιο με τον άντρα της και τα τέσσερα παιδιά της, επειδή υπήρχε στενότητα χώρου, ο Χότζας της υποσχέθηκε να της λύσει το θέμα μια για πάντα.

Τη διέταξε να βάλει το ίδιο βράδυ μέσα στο δωμάτιο και τον γάιδαρό της. Το άλλο βράδυ τις κότες της. Και το αμέσως επόμενο και τις αγελάδες της. Η γυναίκα συνέχιζε να διαμαρτύρεται, οπότε ο Χότζας άρχισε να βγάζει κάθε βράδυ και από ένα ζώο.

Όταν, λοιπόν, έμειναν και πάλι η ίδια, ο άνδρας της και τα τέσσερα παιδιά της, ένιωθε σαν να ζει σε παλάτι. Δεν είχε ζήσει άλλοτε σε πιο ευρύχωρο δωμάτιο!

Αν δεν θέλετε, λοιπόν, να προσφέρετε τις μετοχές σας στον βασικό μέτοχο στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τιμών, μπορεί να υπάρξουν και χαμηλότερα.

Με το περιορισμένο ενδιαφέρον που υπάρχει για τις μετοχές, το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να γίνει είναι να πιεστεί η τιμή μιας μετοχής.

Οπότε στη συνέχεια θα βγει μια ανακοίνωση που θα λέει ότι ”η δημόσια προσφορά γίνεται με χ premium σε σχέση με τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή”, αλλά θα παραλείπει να μας πληροφορήσει ότι υπάρχει και ψ discount σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους.

Δεν θα δώσετε τις μετοχές σας; Θα προτάξετε τα στήθη σας; Προτιμάτε να τις χρησιμοποιήσετε ως τσιγαρόχαρτο, απολαμβάνοντας τον καπνό σας στην παραλία, στην θέα του καλοκαιρινού δειλινού; Μη βιάζεστε.

Όταν καταλάβετε ότι μπορεί να είστε στο μέλλον μέτοχος σε μια μη εισηγμένη εταιρεία, θα είστε από τους πρώτους που θα σπεύσουν να παραδώσουν τις μετοχές τους. Και μάλιστα, όσο όσο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v