Ερχεται η σειρά των blue chips;

Το παράδοξο του πράγματος είναι ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε επίπεδα δείκτη 1.000 μονάδων και τα blue chips σε επίπεδα τιμών 2.300 μονάδων. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια απόκλιση! Ή ο ένας είναι τσάμπα και θα πρέπει να ανέβει ή ο άλλος πανάκριβος και θα πρέπει να κατέβει.

Ερχεται η σειρά των blue chips;
Το παράδοξο του πράγματος είναι ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε επίπεδα δείκτη 1.000 μονάδων και τα blue chips σε επίπεδα τιμών 2.300 μονάδων. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια απόκλιση! Ή ο ένας είναι τσάμπα και θα πρέπει να ανέβει ή ο άλλος πανάκριβος και θα πρέπει να κατέβει.

Η θεωρία της αγοράς των πολλαπλών ταχυτήτων έχει πράγματι εφαρμογή στις μέρες μας. Δεν δικαιολογεί, όμως, τόσο μεγάλες αποκλίσεις. Το παρελθόν έχει αποδείξει ότι οι όποιες υπερβολές τείνουν αργά ή γρήγορα στη σύγκλιση.

Αυτό που πρέπει να βρούμε στην περίπτωσή μας είναι πού ακριβώς βρίσκεται η υπερβολή. Στις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις πολλών μετοχών της Περιφέρειας ή στην αγέρωχη στάση που διατηρούν, προς το παρόν, τα blue chips;

Η λογική του μαύρου – κόκκινου ταιριάζει μόνο στους φανατικούς οπαδούς της ρουλέτας. Στο χρηματιστήριο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις εξελίξεις είναι περισσότεροι του ενός και έτσι θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη του πολλά δεδομένα.

Οι μετοχές της Περιφέρειας είναι διαλυμένες έτσι κι αλλιώς. Αν διαλυθούν κι άλλο είναι κάτι που δεν θα κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, αφού η μεγάλη ψυχρολουσία έχει ήδη γίνει. Το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί με τα blue chips.

Κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσαμε να δούμε χαμηλότερες τιμές στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Αυτό μας νοιάζει ιδιαίτερα, αφού σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα γκρεμιστεί και το τελευταίο οχυρό της Σοφοκλέους.

Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης διατηρείται πέριξ των 2.300 – 2.400 μονάδων αποτελεί και την τελευταία ελπίδα των επενδυτών για μία γενικότερη ανάκαμψη των τιμών.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι τιμές των blue chips κρατούνται σε καλά επίπεδα, επειδή αυτή είναι η επιθυμία των ξένων θεσμικών επενδυτών. Και για την ακρίβεια, αυτή είναι η επιθυμία του πρώτου κύματος των ξένων, οι οποίοι αγόρασαν πριν από 14 μήνες και εξακολουθούν να έχουν σημαντικές θέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Τα placements βοήθησαν στο να αυξήσουν στο μεταξύ θέσεις. Το δυστύχημα (ή το ευτύχημα για την αγορά) είναι ότι δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να ”γυρίσουν” τις μετοχές τους. Να ρευστοποιήσουν, δηλαδή, το κέρδος τους.

”Μην αιφνιδιαστείτε στην περίπτωση εκείνη που τα blue chips κινηθούν έντονα ανοδικά στις επόμενες βδομάδες, αφού οι πωλήσεις γίνονται πιο εύκολα σε περιβάλλον ανοδικής αγοράς”, μας τόνισε διαχειριστής.

Είναι πιθανό να έχει δίκιο, αλλά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να βοηθήσουν οι διεθνείς αγορές. Και πάλι δεν θα είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν αγοραστές.

Ο πρώτος κίνδυνος, λοιπόν, είναι κάποιος απ’ όλους αυτούς να κουραστεί και να πατήσει το κουμπί των πωλήσεων στον υπολογιστή του. Σ’ αυτή την περίπτωση ξεχνιούνται στο δευτερόλεπτο οι πιθανές ”συμφωνίες κυρίων” και ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Ο μεγαλύτερος, όμως, κίνδυνος έχει να κάνει με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωσή τους στα κέρδη των τραπεζών. Και πιστεύουμε ότι ούτε οι ίδιοι οι τραπεζίτες γνωρίζουν με ακρίβεια.

Τι θα γίνει, για παράδειγμα, με το ασφαλιστικό πρόβλημα; Τι θα γίνει με τα μετοχοδάνεια και πώς θα αναφερθούν στους ισολογισμούς; Ανεξάρτητοι παρατηρητές σημειώνουν ότι μπορεί να ξυπνήσουμε ένα πρωινό με πολύ άσχημα νέα και τότε να διαπιστώσουμε ότι το P/E δεν είναι αυτό που πιστεύουμε σήμερα, αλλά ένα άλλο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v