Πάμε... Πόρτο;

Με καλούς οιωνούς ξεκινά το δεύτερο εξάμηνο για τα διεθνή χρηματιστήρια. Το αν θα ακολουθήσει η Σοφοκλέους και σε επίπεδο μετοχών είναι ένα ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί σύντομα. Ζητούμενο η κατοχύρωση των 2.300 μονάδων, μέσω κυρίως της απορρόφησης τυχόν υποτιμητικών πιέσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεύτερο εξάμηνο με θετικότερες προσδοκίες στις διεθνείς αγορές.

Η ώριμη αντίδραση της Ν. Υόρκης αργά χθες και η προσεχτική κίνηση από νωρίς των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων επιβεβαιώνει την πεποίθηση πως η προσαρμογή των αμερικανικών επιτοκίων είχε δεόντως προεξοφληθεί και αφομοιωθεί.

Προσδοκίες για κάτι καλύτερο υπάρχουν και στη Σοφοκλέους, παρά τη ζοφερή εικόνα που εμφάνισε ειδικότερα το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου, ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς.

Καλώς ή κακώς, η προδιαγεγραμμένη- εδώ και καιρό- κατηγοριοποίηση της αγοράς μας, απλά επιβεβαιώνεται και όπως όλα δείχνουν ολοκληρώνεται.

Οι πρώτες δύο συνεδριάσεις του Ιουλίου παρουσιάζουν ενδιαφέρον λόγω των πολλών ”γυρισμάτων” και πακέτων που πραγματοποιήθηκαν χθες σε Alpha, Eurobank, Πειραιώς, σε υψηλές τιμές, λόγω της προσεχτικής ανοδικής συμπεριφοράς της μετοχής του ΟΤΕ, της ομολογουμένως εντυπωσιακής θυγατρικής, της απρόσκοπτης απορρόφησης των νέων δωρεάν μετοχών της Εθνικής σε μέση τιμή 17,9 ευρώ, αλλά και της σταθερής πορείας μετοχών όπως ΟΠΑΠ, Τιτάν, και ορισμένων τίτλων από το ΜΚ-40.

Eπιμένουμε σταθερά εδώ και μήνες πως πέρα των 15- 20 βασικών επιλογών των ξένων υπάρχει μία καταρχήν ”μαγιά” 50 μπορεί και 70 εισηγμένων, που μπορεί να ”ζυμωθεί” μία καινούρια και πιο λειτουργική Σοφοκλέους.

Σταθερή παραμένει η πορεία της μετοχής του Σαράντη, στα 4,14-4,20 ευρώ, δικαιολογημένη θεωρείται η χθεσινή κατοχύρωση κερδών στα Folli Follie, η μικρή υποχώρηση της Ελμέκ, προς τα 2,47 ευρώ, αλλά και η προσεχτική διαμόρφωση τιμής στις μετοχές των Μπενρουμπή, Motor Oil, Φουρλής, Marfin Group, Elinoil, Σιδενόρ, αλλά και άλλων μετοχών με σχετικά θετική πορεία στο ταμπλό.

Μεταξύ των σημείων που αξίζουν να αναφερθούν, από τις χθεσινές γενικές συνελεύσεις είναι η ανακοίνωση της μετάθεσης για το Φεβρουάριο του 2005 του νέου πολυκαταστήματος του ΜΤΣ από την Ελμέκ και η λειτουργία του Minion το 2006.

Ακόμη, η διανομή μερίσματος 0,18 λεπτά από τη Folli Follie, όπως και τα μερίσματα των Κέκροπα, Μπαλάφας.

Από τις μετοχές του FTSE-20, ενδιαφέρον εμφανίζει και ο τίτλος της Τιτάν, που παραμένει σταθερά στα 19,18- 19,40 ευρώ, αναμένοντας την εισαγωγή των νέων δωρεάν μετοχών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετοχή της 3Ε, λόγω των σταθερών πωλήσεων που πραγματοποιούνται από την αρχή της εβδομάδας και έχουν οδηγήσει την τιμή στα 19,20 ευρώ (χθεσινή ελάχιστη τιμή στα 19,12 ευρώ).

Ζητούμενο για σήμερα είναι καταρχήν... η πρόκριση της Εθνικής Ελλάδος, και σταδιακά, η εξασφάλιση των 2.300 μονάδων για το Γ.Δ.

Στη συνέχεια, η απορρόφηση των υποτιμητικών τάσεων και πιέσεων σε ένα τμήμα της μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης και ενδεχομένως η σταδιακή αντίδραση ορισμένων μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v