Επανέρχεται η... λάβρα

Λυγίζει και πάλι ο Γ.Δ. τη στιγμή που ξένοι θεσμικοί ενισχύουν επιλεκτικά τη θέση τους, ειδικά (μέσω πακέτων) στον ΟΠΑΠ. Νέα ιστορικά υψηλή τιμή για τα Folli Follie, αγοραστές σε Γερμανό, ΕΠ.ΑΤΤ. και ΑΝΕΚ. Ισχυρές πιέσεις σε μετοχές της περιφέρειας λόγω φημών για προβλήματα ρευστότητας σε ΕΠΕΥ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μια τεχνικής μορφής αντίδραση ήταν και πάει.

Αυτό διαπιστώνουν, μέχρι στιγμής, στην πλειονότητά τους οι αναλυτές και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο διατηρούν στο έπακρο την επιφυλακτικότητά τους.

Πλην, όμως, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν πως οι έχοντες την πολυτέλεια και δύναμη ρευστότητας ξένοι ενισχύουν σταδιακά τις θέσεις τους στις λίγο πολύ γνωστές επιλογές τους.

Ενδεικτικά αναφέρουν την περίπτωση του ΟΠΑΠ, όπου τα τρία βασικότερα πακέτα που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα στις συναλλαγές ξένων οίκων.

Το πρώτο των 500.000 τεμαχίων (15,40 ευρώ) εκτιμάται ότι έχει γίνει μέσω της ΕΛΕΧΑ σε ξένο θεσμικό, το δεύτερο των 250.000 τεμαχίων (στην ίδια τιμή) στη Citigroup και το τρίτο (100.000 τεμάχια στα 15,42 ευρώ) για λογαριασμό της UBS.

Μια άλλη κλασική περίπτωση αφορά στην περαιτέρω αύξηση της θέσης ξένου στη μετοχή των Folli Follie, εν όψει και της αυριανής γενικής συνέλευσης.

Η τιμή της μετοχής με συναλλαγές αναλογικά περισσότερες των χθεσινών καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά στα 26,80 ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η Γ.Σ. των ΚΑΕ.

Οι τελευταίες τοποθετήσεις ισχυρότατων θεσμικών χαρτοφυλακίων στη μετοχή των Folli Follie προαναγγέλλουν κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα της φιλόδοξης ελληνικής πολυεθνικής.

Θέσεις λαμβάνονται και στη μετοχή του Γερμανού, με την τιμή να κινείται στα 23,34 ευρώ, κοντά στη μέγιστη 52 εβδομάδων των 23,66 ευρώ.

Πρόκειται για τρεις περιπτώσεις ενδεικτικές του πώς αντιμετωπίζουν τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου κυρίως οι ξένοι.

Στον αντίποδα οι πιέσεις που ασκούνται στις μετοχές των Veterin, Σαραντής Γλυκά Χίου, ΚΤΗΛΑ, Newsphone και Περσεύς, οι οποίες αποδίδονται στα προβλήματα ρευστότητας μίας ΕΠΕΥ που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την αγορά.

Στα άξια αναφοράς της συνεδρίασης θα πρέπει να καταγραφεί η αντίδραση με αύξηση συναλλαγών από τη χαμηλή τιμή των 2,63 ευρώ της μετοχής των ΕΠ.ΑΤΤ.

Χθες οι συναλλαγές είχαν φτάσει στις 555.000 τεμάχια, ενώ σήμερα στις 14.10 στις 350.000 τεμάχια.

Θα πρέπει επίσης να καταγραφεί η ελεγχόμενη υποχώρηση της μετοχής των ΕΛΠΕ, σε τιμή όχι χαμηλότερη των 7,02 ευρώ.

Μόνο χθες το σύνολο των συναλλαγών ήταν περίπου 270.000 τεμάχια, ενώ η μέχρι τώρα προσφορά δεν υπερβαίνει τις 80.000.

Στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, υποχωρεί κατά 10% στα 4,56 ευρώ η μετοχή της Νίκας (που χθες είχε υποχωρήσει κατά 12,07% στα 5,10 ευρώ), της Νάουσας, της Κλωνατέξ (με περίπου 4%), αλλά και του Σαραντή Χίου στα 1,58 ευρώ (-12%), της Sanyo προς τα 1,06 ευρώ, καθώς και αρκετές ακόμη μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Αντισταθμιστικά, για τον FTSE-20, ο οποίος υποχωρεί προς τις 1.240 μονάδες, λειτουργεί η για μία ακόμη συνεδρίαση ανοδική φορά (κατά 1,1% της μετοχής του Τιτάν προς τα 19,30 ευρώ).

Στα υπόψη της συνεδρίασης και η αυξημένη εμπορευσιμότητα στη μετοχή της ΑΝΕΚ, με αρκετές πράξεις, κυρίως αγορές, στο 1,16 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v