Κέρδη στα ”βαριά”, στο κόκκινο η περιφέρεια

Κέρδη καταγράφει η υψηλή κεφαλαιοποίηση, υποβοηθούμενη από τις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες. Αντίθετα συνεχίζεται η ταλαιπωρία στη μεσαία και η βύθιση της περιφέρειας σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα υπό το βάρος των προβλημάτων και την έλλειψη ρευστότητας. Σε υψηλά επίπεδα οι συναλλαγές λόγω των πακέτων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδρίαση, κινούμενη στη ρότα των τελευταίων ημερών, με οριακή διακύμανση για το Γενικό Δείκτη και αναλογία ανοδικών – καθοδικών σταθερά στο 1 προς 3, υπέρ των δεύτερων.

Αυξημένες οι συναλλαγές λόγω και των προσυμφωνημένων πράξεων, έχουν πραγματοποιηθεί από το πρωί με τον τραπεζικό δείκτη στο +1,2% και τους κλωστουφαντουργιών στο –1,3 και εκδόσεων στο –1,4%.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ενισχύεται και από τον τηλεπικοινωνιακό δείκτη με αποτέλεσμα ο FTSE-20 να ενισχύεται μέχρι τις 1.261,5 μονάδες.

Αντιθέτως, απώλειες καταγράφονται για τις μετοχές των ΜΚ-40 και SC-80.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν και σήμερα οι μετοχές των Σαρ. Χίου (στο 1,25 ευρώ με –15%), Γιαννούσης (στο 1,45 ευρώ), Κλωνατέξ (κοινή), αλλά και Λαζαρίδη, Βέτεριν, Κλωνατέξ (προνομιούχος), Νάουσα και ορισμένων ακόμη μετοχών, που τις τελευταίες συνεδριάσεις δέχονται δικαιολογημένα σημαντικές πιέσεις.

Φήμες, που νωρίτερα έφερναν γνωστό όμιλο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε δυσχερή θέση κάλυψης τακτικών του υποχρεώσεων, δεν επιβεβαιώνονται αρμοδίως από καμία πιστώτρια τράπεζα.

Πάντως, σε όλες ανεξαιρέτως τις μετοχές του ομίλου ασκείται σημαντική προσφορά – πίεση.

Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς φαίνεται πως το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση επιδρά ευεργετικά υπέρ των μετοχών εταιριών με σταθερή ανάπτυξη και θετικά θεμελιώδη.

Η μετοχή της Εθνικής, παραμένει σταθερά σε διακύμανση ασφαλείας (17,96-18 ευρώ), με συναλλαγές περισσότερες του μισού εκατ. τεμαχίων, ενώ αγοραστές εμφανίζονται στα 17,90 ευρώ της Eurobank, όταν οι πωλητές βγαίνουν 2 λεπτά υψηλότερα στα 17,92 ευρώ, στα 20,82 ευρώ της Alpha Bank, στα 10,60-10,62 του ΟΤΕ και στα 12,80-12,82 της Cosmote.

Αναμφίβολα η μετοχή με την πιο ξεκάθαρη βραχυπρόθεσμα θετική φορά είναι αυτή της Πειραιώς με τους αγοραστές να ”στήνονται” στα 9,54 ευρώ και τους πωλητές στα 9,56 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στις 12.30 εντολή αγοράς 3.175 τεμαχίων είχε στηθεί στα 9,54 ευρώ, εντολή πώλησης 18.925 τεμαχίων στα 9,56 ευρώ, με την προσφορά όμως, σταδιακά να απορροφάται και την εντολή ζήτησης να ”δοκιμάζει” λίγο υψηλότερα (προς τα 9,56 ευρώ).

Αντιθέτως, συνεχίζεται και σήμερα η κατοχύρωση θέσεων στη μετοχή της 3Ε, όπου η προσφορά ξεπερνά τις 300.000 τεμάχια, η αρνητική απόδοση της μετοχής των 2,2% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 19,38 ευρώ.

Για την επόμενη ώρα δεν αναμένονται ιδιαίτερες διακυμάνσεις, καθώς στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η κίνηση είναι στρωτή χωρίς σημαντική διαφοροποίηση αγοραστών – πωλητών, αντιθέτως ζητούμενο για ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς είναι οι παρενέργειες που πολλαπλασιαστικά επιδρούν σε κατηγορίες μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η ουσιαστική κατηγοριοποίηση της αγοράς επιβεβαιώνεται αυτές τις μέρες και τυπικά στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v