Βίαιη εξαέρωση στο ΧΑ

Κλειδωμένες στο απόλυτο limit down βρέθηκαν 8 ”λαοφιλείς” μετοχές της περιφέρειας ύστερα από φήμες για προβλήματα ρευστότητας σε ΕΠΕΥ, αλλά και ομολογίες βασικών μετόχων για πωλήσεις μετοχών τους εν αγνοία τους από Χρηματιστηριακή. Στα υπόλοιπα αξιοσημείωτα της ημέρας η εκτόνωση της χθεσινής ανοδικής αντίδρασης και η σταθεροποίηση στα blue chips.

Είχε άδοξο τέλος και καθόλου διάρκεια ο ”ενθουσιασμός” των χθεσινών αγοραστών και έτσι σήμερα, κατά κάποιο τρόπο ”απεκατεστάθη η τάξις” (!).

Η υψηλή κεφαλαιοποίηση κινήθηκε περίπου σταθεροποιητικά (-0,03%), η μεσαία με σχετικές απώλειες (-0,21%) και με ακόμα μεγαλύτερες απώλειες η μικρή (-1,08%), όπου συνεχίστηκαν οι ακραίες διακυμάνσεις, αλλά αυτή τη φορά προς την αρνητική κατεύθυνση (!).

Βέβαια αυτή η έντονη μεταβλητότητα που επιδεικνύουν οι τίτλοι μικρής κεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη απαξίωση στην οποία έχουν περιέλθει, εντείνει έτι περισσότερο την επιφυλακτικότητα και δεν δημιουργεί τα ”εχέγγυα” πως σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης θα ακολουθήσει το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Μάλιστα η αρνητική φημολογία για πιθανά προβλήματα ”ανοιχτών” θέσεων σε ΕΠΕΥ με ΑΧΕ που συνεργάζεται, πίεσαν σε ακραίο βαθμό αρκετούς τίτλους όπως Κτήμα Λαζαρίδη, Newsphone, Σαραντή, Περσέα, Veterin.

Εξάλλου, η ανακοίνωση της Informatics για αθρόες πωλήσεις μετοχών βασικών μετόχων της εταιρείας, από την Ολύμπια ΑΧΕΠΕΥ, χωρίς την συγκατάθεση των τελευταίων, δημιουργεί ένα επιπλέον μείζον θέμα αλλά και ένα ”εκρηκτικό μίγμα” που ”απειλεί” να στείλει ακόμα χαμηλότερα την ”καταταλαιπωρημένη” Περιφέρεια αλλά και την ψυχολογία των επενδυτών (!!!).

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο υψηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος ο Γερμανός (νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό τρέχοντος έτους) και σημαντικά κέρδη για Βιοχάλκο, Τιτάνα, Εμπορική και Motor oil.

Αντίθετα για μία ακόμη συνεδρίαση υπό πίεση η Coca-Cola και σημαντικές απώλειες για ΗΥΑΤΤ (μεγαλύτερες του μερίσματος που απέκοψε), Ιντρακόμ (νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό τρέχοντος έτους), Αγροτική και Cosmote.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεκίνησε με ανοδική ”ουρά” φθάνοντας μέχρι τις 2350,2 μονάδες, όμως στην πορεία θεώρησε περισσότερο εφικτό να κατηφορίσει μέχρι το χαμηλό ημέρας (2324,81) και να κλείσει τελικά στις 2339,17 μονάδες με μικρές απώλειες της τάξεως του 0,15%.

Ο τζίρος στα γνωστά επίπεδα των 116,6 εκ. ευρώ και τα ”πακέτα” - γυρίσματα πάντα στο προσκήνιο έφθασαν τα 24,8 εκ.

Η τελική εικόνα επανέφερε δριμύτερη την απαισιοδοξία με 82 ανοδικές μετοχές (περίπου διπλάσιες από όσες ήταν ενδοσυνεδριακά) έναντι 220 πτωτικών, όμως σε 22 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 8-17,92% (!!!).

Όσον αφορά στις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 289.950 τεμάχια της Κωτσόβολος στα 5,04 ευρώ, ένα πακέτο 300.000 τεμάχια της Folli Follie στα 25,82 ευρώ και ένα πακέτο 54.837 τεμάχια της Eurobank στα 17,34 ευρώ.

Επίσης, τέσσερα πακέτα των 100.000, 250.000, 500.000 και 100.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ, στα 15,42 ευρώ, 15,40 ευρώ, 15,40 ευρώ και 15,62 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v