Στη σκιά της... Εθνικής

Αναμφίβολα, η εκπληκτική πορεία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου επισκιάζει θετικά το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, και κατ’ επέκταση τα τεκταινόμενα στη Σοφοκλέους, όπου κυριάρχησε η ”βίαιη εξαέρωση” μετοχών της περιφέρειας, ενώ τηλεπικοινωνίες - τσιμέντα αντιστάθμισαν τις πιέσεις στις τράπεζες. Τα πιθανά σενάρια για τη συνέχεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα που ξεκίνησε με έντονες πιέσεις σε μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης έκλεισε χθες τελικά με πωλήσεις και απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,27%.

Η εβδομαδιαία όμως μεταβολή του τραπεζικού δείκτη, κυμάνθηκε στο +1,07%, έναντι 0,86% του Γενικού Δείκτη. Το γεγονός ότι ο FTSE 20 (1,31%) υπεραπόδωσε έναντι του Γενικού, οφείλεται στα σημαντικά κέρδη των τηλεπικοινωνιών (2,41%) και των τσιμέντων (3,60%).

Σταθερά χαμηλότερες των 100 ευρώ οι συναλλαγές, μοιράστηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας, αρχικά σε πωλήσεις μετοχών που πιέστηκαν σημαντικά μέχρι και την Τετάρτη, και τις επιλεγμένες επιλογές των ισχυρών παικτών.

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε τελικά προς τα 17,28 ευρώ ”χάνοντας” τη στήριξη των 17,50 ευρώ με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές (χθες στις 897.534 τεμάχια). Πιέσεις όμως ασκήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και στις μετοχές των Eurobank, Εμπορικής, Alpha, ενώ συνεχίστηκε το αρνητικό σερί της Αγροτικής προς τα 4,96 ευρώ.

Ενθαρρυντική από κάθε άποψη η χωρίς προβλήματα απορρόφηση-προσφορά κυρίως νέων μετοχών στον Τιτάνα, με τον τίτλο να κλείνει τελικά κατά 2,07% υψηλότερες χθες, στα 19,68 ευρώ. Τα αυξημένα έσοδα από το Στοίχημα διαμορφώνουν ανοδική φορά και για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που με συναλλαγές χθες 700.000 τεμαχίων και κέρδη 2,71% έκλεισε στα 15,92 ευρώ.

Σταθερά ανοδική η φορά της Cosmote με περίπου 500.000 τεμάχια στα 13,10 ευρώ, ενώ ολοκληρώθηκε η ρευστοποίηση πακέτου ξένου θεσμικού, ο οποίος πωλούσε από την αρχή της εβδομάδας.

Προς τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας, μετοχές εταιριών που είχαν πιεστεί σημαντικά, ή άλλων που είχαν βρεθεί στη δίνη επιθετικών πωλήσεων, αντέδρασαν με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Informatics.

Φαίνεται πως μεγάλο μέρος του προβλήματος είχε δημιουργηθεί λόγω των σημαντικών ανοικτών θέσεων, και του εσπευσμένου κλεισίματος ”αέρα” μέχρι και τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Άλλωστε το περιεχόμενο της επιστολογραφίας μεταξύ Informatics - ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΧΕΠΕΥ, επιβεβαιώνει τον τρόπο και τη μεθόδευση με την οποία καλώς ή κακώς εκινείτο ένα τμήμα της αγοράς.

Εξάλλου, κέρδη της τάξης του 32,60% κατέγραψε στη διάρκεια της εβδομάδας η μετοχή της Κέκροψ, άνοδο 23,81% σημείωσε ο Όμιλος Ιντεάλ, κατά 21,51% ενισχύθηκε η Αθήνα, περί το 19,05% σημείωσε άνοδο το προνόμιο της Βιοσώλ, ενώ η Ελεύθερη Τηλεόραση κατέγραψε κέρδη 18,08%.

Αντίθετα, απώλειες 39,78% σημείωσε η Σαράντης Γλ. Κουταλιού, περί το 32,52% υποχώρησε η Veterin, πτώση 30,62% σημείωσε η Delta Project, κατά 30,19% υποχώρησε η Κτήμα Λαζαρίδη και 27,21% η Έδραση Ψαλίδα.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο FTSE/ASE 20 σημείωσε άνοδο 1,31%, κατά 1,12% ενισχύθηκε ο FTSE/ASE mid 40, κατά 0,34% ο FTSE/ASE SM 80, ενώ περί το 1,21% σημείωσε άνοδο ο FTSE/ASE 140.

Πτώση 1,29% σημείωσε ο βιομηχανικός κλάδος, ενώ αυτός της πληροφορικής σημείωσε άνοδο 0,79%.

Το αρνητικό στοιχείο σε αυτή την φάση, που για το Δείκτη καταβάλλονται προσπάθειες να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.300 μονάδων είναι η συγκυρία, καθώς στις διεθνείς αγορές, και ειδικότερα στη Νέα Υόρκη σημειώνονται πωλήσεις και χαμηλότερα των 10.400 μονάδων.

Για τη συνέχεια, όσο παραμένουν οι συναλλαγές σε επίπεδο χαμηλότερο των 120-140 εκατ. ευρώ, θα καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής η οποιαδήποτε προσπάθεια μονιμότερης κίνησης προς τις 2.420 μονάδες.

Δεδομένου ότι, η συσσώρευση –σε επίπεδο Γενικού Δείκτη- τις τελευταίες ημέρες απαιτεί εκτόνωση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης προς τις 2.310 και στην χειρότερη περίπτωση των 2.280 μονάδων.

Ένα στοιχείο, που θα μπορούσε να προσδώσει τάση, πέραν της πορείας των ξένων αγορών, είναι ο ξένος παράγων. Σε επίκαιρη ανάλυση της Π&Κ, σημειώνεται πως ξένα κεφάλαια θα μπορούσαν να εισρεύσουν στο ΧΑ, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Περίοδος, που και λόγω της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν αποκλείεται να επισπευστεί.

Και αύριο, Κυριακή, θα γίνει της... Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v