”Κλειδί” η αύξηση των συναλλαγών

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το ενδεχόμενο αντίδρασης ορισμένων μετοχών, προβληματισμένοι όμως για τον χαμηλότατο τζίρο, εμφανίζονται στην πλειονότητά τους οι χρηματιστές. Σταθεροποιητική η τάση στον FTSE-20, ενώ χθες εμφανίστηκε και περιορισμένη παρουσία ξένων κεφαλαίων. Ζητούμενο και η αύξηση του ενδιαφέροντος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η παρουσία χθες, έστω και περιορισμένη, ορισμένων ξένων αποτελεί ένα από τα ελάχιστα στοιχεία που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει το κλίμα και την τάση.

Βέβαια, ο χαμηλότατος χθεσινός τζίρος, πέραν του ότι δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση οποιασδήποτε εκτίμησης για τη βραχυπρόθεσμη τάση, λειτουργεί αρνητικά για την αγορά.

Σε επίπεδο Γ.Δ. φαίνεται πως μέχρι στιγμής επιτυγχάνεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία η συντήρηση της αγοράς υψηλότερα των 2.300 μονάδων,

κάτι που από μόνο του δεν αρκεί σε αυτή τη φάση.

Η μετοχή της Εθνικής, που την προηγούμενη εβδομάδα δέχτηκε σημαντικές πωλήσεις και πίεση, κυμαίνεται μεν εγκύτατα των 17,5 ευρώ, πλην όμως δεν εμπνέει απόλυτα εμπιστοσύνη πως μπορεί να κρατηθεί η συγκεκριμένη ”στήριξη”.

Στη μετοχή της 3Ε η ολοκλήρωση της διαδικασίας πωλήσεων από την πλευρά ξένου διαχειριστή ενισχύει και πάλι το αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεκριμένων Ελλήνων ισχυρών χρηματιστών.

Στον ΟΤΕ ζητούμενο είναι η διασφάλιση των 10,50 ευρώ, καθώς οι εντολές φαίνεται να μοιράζονται μεταξύ αγοραστών – πωλητών.

Όπως φάνηκε και χθες, η μετοχή της ΔΕΗ θα μπορούσε να λειτουργήσει εξισορροπητικά σε ό,τι αφορά τη διακύμανση του FTSE-20, όπως επίσης και η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Ενδιαφέρουσα αποτιμάται η κινητικότητα που συνεχίζει να εμφανίζεται στη μετοχή του Τιτάνα, καθώς τις τελευταίες μέρες υπάρχουν και νέοι αγοραστές.

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τη μετοχή της Cosmote, η τιμή της οποίας εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθεκτική, κοντά στο ιστορικά υψηλό σημείο.

Σε επιμέρους θέματα επικεντρώνεται (σημειώνεται από τη Marfin) η προσπάθεια αρμοδίων και ακτοπλόων για να βρεθεί λύση στο θέμα της αύξησης των ναύλων, ενώ θετικά εκτιμάται και η Intralot.

Γενικότερα οι χρηματιστές εμφανίζονται συγκρατημένοι ως προς το ενδεχόμενο αύξησης των συναλλαγών και ενεργότερης παρουσίας των ξένων.

Διατηρούν μία θετικά αισιόδοξη εκτίμηση ως προς την αντοχή του Δείκτη και το ενδεχόμενο αντίδρασης αρκετών μετοχών, πλην όμως κάτι τέτοιο με χαμηλότατο τζίρο δεν μπορεί να έχει διάρκεια και προοπτική.

Βέβαια, ορισμένοι από αυτούς (με χαρακτηριστική την περίπτωση της Π&Κ) πιθανολογούν, με αφορμή την ανακοίνωση εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα 6μήνου, την αύξηση του ενδιαφέροντος από την πλευρά των ξένων πελατών τους, εκτίμηση που μένει να επαληθευθεί στην πράξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v