Πωλήσεις πίσω από τη ”βιτρίνα”

Βαραίνει επικίνδυνα και πάλι η ”ζυγαριά” προς την πλευρά των μετοχών που υποχωρούν με μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες. Σημαντικές οι αρνητικές ενδείξεις και ισχυρές οι πιέσεις που ασκούνται σε σειρά μετοχών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ ”πλασματική” χαρακτηρίζεται η εικόνα του Γ.Δ. που αποτυπώνει μικρό μόνο μέρος των ευρύτερων απωλειών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δυσανάλογα διαμορφώνεται η σχέση ανοδικών–καθοδικών, καθώς ξεπερνά πλέον το προηγούμενο 1 προς 6 και τείνει προς το 1 προς 7.

Με χαμηλές συναλλαγές, αν και περισσότερες από χθες, ο Γ.Δ. κινείται και πάλι προς την αρχική χαμηλή τιμή, με τον FTSE-20 να υποχωρεί κατά περίπου 0,2%.

Ο συγκεκριμένος δείκτης λόγω της θετικής μεταβολής των Alpha Bank, Eurobank, Eθνικής, αλλά και Τιτάν, Hyatt, καταγράφει συγκριτικά μικρότερες απώλειες σε σχέση με τους άλλους δείκτες συμβάλλοντας στον ”εξωραϊσμό” της συνολικότερης εικόνας.

Πρακτικά, όμως, η κατάσταση επιβαρύνεται και πάλι στη μεσαία και περισσότερο στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς τουλάχιστον 3 μετοχές υποχωρούν κατά 12% και άλλων 35 τίτλων το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 4%.

Διάσταση συνολικότερης ρευστοποίησης προσλαμβάνει και πάλι η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Σημαντική η εμπορευσιμότητα για τις μετοχές των Informatics, Εμπεδος, Γιαννούσης, όπου οι συναλλαγές ξεπερνούν τις 100.000 τεμάχια.

Σημαντική, όμως, προσφορά εκδηλώνεται και στις μετοχές των Κεραμεία Αλλατίνη, Διεκάτ, Space, όπου το ποσοστό αρνητικής μεταβολής έχει ήδη προσεγγίσει το –12%.

Στον αντίποδα, ξεχωρίζουν οι Δέλτα Project στα 6,76 ευρώ, Μπαλλής στα 1,84 ευρώ, Σαράντης στα 4,34 ευρώ, Εμφασις στα 2,22 ευρώ και ΕΧΑΕ στα 6,50 ευρώ.

Ειδικότερα, για την περίπτωση της Σαράντης, οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 200.000 τεμάχια και παραπέμπουν σε αύξηση θέσης θεσμικού.

Για τη συνέχεια, παρά το ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη διαφύλαξη της στήριξης των 2.300 μονάδων για τον Γ.Δ., δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη η συνολικότερα επιβαρυντική εικόνα που διαμορφώνεται για την πλειονότητα των εισηγμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v