Blue chips σε ρόλο σωματοφύλακα

Ως σωματοφύλακες για τη συγκράτηση της αγοράς στα επίεπδα των 2.310 μονάδων λειτουργούν εναλλασσόμενα (και με επιτυχία μέχρι στιγμής) τα blue chips. Μόλις στις 18 μονάδες το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη.

Εντυπωσιακή στενότητα στην κίνηση του Γενικού Δείκτη, με το εύρος διακύμανσης μόλις και μετά βίας να ξεπερνά τις 18 μονάδες.

Κυριότερα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, οι ακραίες διακυμάνσεις σε αρκετές μετοχές που είχαν πιεστεί σημαντικότατα κατά τις προηγούμενες ημέρες, η ”μάχη” που δόθηκε μεταξύ ανοδικών και πτωτικών τίτλων όσον αφορά στην τελική εικόνα και όλα αυτά εν μέσω ουδέτερου έως ελαφρώς αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος.

Μάλιστα, την ώρα που τελείωνε η συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίαζαν την εξής εικόνα: DAX –0,50%, FTSE 100 –0,08% και CAC 40 στο +0,01%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν αποκλείουν να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις με στενά όρια διακύμανσης για το Γενικό Δείκτη, εντοπίζουν την πιθανή επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, ενώ οι κινήσεις των ξένων θεσμικών θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Ουδέτερα συναισθήματα από όσους ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, όσο τουλάχιστον δεν απειλούνται οι 2310 μονάδες, οι 2350-2360 μονάδες μέχρι πρότινος σημείο σημαντικής στήριξης έχουν μετατραπεί σε σημείο αντίστασης, ενώ για να υπάρξουν περισσότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις πρέπει να διασπαστούν ανοδικά οι 2375 μονάδες (!).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 2349,32 μονάδες, μετά τις 14.22, όμως, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο γλιστρώντας μέχρι το χαμηλό ημέρας (2331,31) για να κλείσει κοντά σε αυτό και συγκεκριμένα στις 2335,74 μονάδες με απώλειες 0,11%.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που συνεχίζουν να εναλλάσσονται σε ρόλο ”σωματοφύλακα” για τον Γενικό Δείκτη, αξιοσημείωτα κέρδη για Πειραιώς, Ελ. Τεχνοδομική, Ιντρακόμ, και Coca-Cola και θετικό πρόσημο για Εμπορική, Ελ. Πετρέλαια, ΚΑΕ και Τιτάνα.

Αντίθετα πιέστηκε καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο Γερμανός (όμως ”καθυστερημένες” εντολές αγορών τον έστειλαν στην υψηλότερη διακύμανση ημέρας λίγο πριν το τέλος), σημαντικές απώλειες για ΗΥΑΤΤ, ΟΤΕ και Cosmote και αρνητική μεταβολή για Εθνική, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

Ο τζίρος συνέχισε να αυξάνει σταδιακά (απέχει όμως παρασάγγας προκειμένου να κριθεί ικανοποιητικός) και έφθασε τα 87,6 εκ., ενώ από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 11 που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ξεκίνησε σαν εύκολη συνεδρίαση για τις μετοχές με θετικό πρόσημο εξελίχθηκε κατά την τελευταία ώρα σε ντέρμπι με τις ”κόκκινες” λίγο πριν το τέλος να ”παίρνουν κεφάλι”, όμως ήλθαν οι αγοραστές του τελευταίου δεκαλέπτου για να διαμορφώσουν την τελική εικόνα με 163 ανοδικές μετοχές έναντι 106 πτωτικών και σε 19 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 6%.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, με κέρδη μεγαλύτερα του 8%, οι Κεπενού, Ελλατέξ, Τεξαπρέτ, Λεβεντέρης, Μπαλλής, Σαραντής, ΕΛΒΕ, Sex Form, όμως ίσως χρήζει μεγαλύτερης προσοχής το νέο υψηλό τρέχοντος έτους για τον Κωτσόβολο και ακόμα περισσότερο η σταδιακή ανάκαμψη της Δέλτα Project που πιθανότατα να είχε πιεστεί εντυπωσιακά λόγω ”ειδικών συνθηκών”.

Όσον αφορά στις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 109.220 τεμάχια του ΟΤΕ στα 10,54 ευρώ, ένα πακέτο 80.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 18,66 ευρώ, ένα πακέτο 134.420 ευρώ της Εθνικής στα 17,96 ευρώ, ένα πακέτο 31.100 τεμάχια της Εμπορικής στα 21,22 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 200.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 18,70 ευρώ και ένα πακέτο 95.067 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 15,99 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v