Ανάσες στη Σοφοκλέους

Αν και οι εντολές αγοράς σε δεικτοβαρείς μετοχές είναι περιορισμένες, είναι, ωστόσο, αρκετές για να φέρουν το Γ.Δ. προς τις 2.350 μονάδες. Στο 3 προς 1 η σχέση ανοδικών – καθοδικών με ενδιαφέρουσες θετικές εκπλήξεις από το χώρο της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης να ξεχωρίζουν σταδιακά.

τoυ Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανάσες παίρνει η Σοφοκλέους από τις ευρωπαϊκές αγορές και με αιχμή τις μετοχές των Alpha, Εθνικής, Eurobank και ΟΠΑΠ αντιδρά προς τις 2.350 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς αυτή η κίνηση αποτελεί αναμφίβολα θετική ένδειξη και ενισχύει περαιτέρω την περιοχή ”στήριξης” των 2.280 – 2.300 μονάδων.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μέχρι στιγμής η θετικότερη διάθεση καταγράφεται και στη σχέση ανοδικών – καθοδικών, που διαμορφώνεται στο περίπου 3 προς 1.

Επίσης, στην ισομερή κίνηση των βασικών δεικτών FTSE-20 (0,40%), ΚΜ-40 (0,45%) και SC-80 (0,58%).

Όλα αυτά με συναλλαγές περισσότερες των 15 εκατ. ευρώ στις 11.40.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι μέχρι στιγμής εμφανείς εντολές αγοράς εντοπίζονται για τη μετοχή της ΔΕΗ από τη χαμηλή τιμή μέχρι τα 18,94 ευρώ, με ποσοστό θετικής απόδοσης 1,94%.

Στα 20,80-20,82 ευρώ η μετοχή της Alpha, στα 19,58 η Coca Cola, στα 17,80 η Εθνική, στα 17,52 η Eurobank και στα 16,08 ο ΟΠΑΠ.

Ενδιαφέρον, λόγω της κατάστασης του νομοσχεδίου που θα διέπει πλέον τους διαγωνισμούς των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, παρουσιάζει η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Δεδομένου ότι με το νέο νομοσχέδιο οι εγγυητικές επιστολές θα προσαυξάνονται ανάλογα με την προσφερόμενη έκπτωση, εύλογα ευνοούνται ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι, οι έχοντες οικονομική ευρωστία και φερεγγυότητα.

Ας μη διαφεύγει την προσοχή μας πως οι εγγυήτριες τράπεζες θα πρέπει να εκδίδουν εγγυητικές επιστολές, και στην περίπτωση καθυστέρησης ή κακοτεχνίας του έργου θα καταπίπτει (η εγγύηση) εξ ολοκλήρου υπέρ του Δημοσίου.

Είναι λογικό το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με τον κλάδο να επικεντρωθεί στις 4-5 βασικές μετοχές των ισχυρών ομίλων.

Από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση στα 2,92 ευρώ κινείται η μετοχή του ΔΟΛ, στα 2,04 της Delta Singular, στα 3,0 της Εθνικής Ακινήτων, στα 27,10, που αποτελούν νέα υψηλή τιμή, τα Folli Follie, ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η πορεία συγκεκριμένων μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Ενδεικτική η περίπτωση της Κωτσόβολος, με νέα υψηλή τιμή, του Φουρλή στα 4,96 ευρώ, της Σαράντης στα 4,34 ευρώ, της Αθηνάς στα 1,14 ευρώ, του Πλαισίου στα 10 ευρώ ακριβώς.

Στη μετοχή της Κωτσόβολος οι συναλλαγές ξεπερνούσαν (στις 11.45) τις 20.000 τεμάχια, με τις εντολές πώλησης να δίνονται στα 6,12 ευρώ, αγοράς στα 6,02 ευρώ και η τιμή να διαμορφώνεται στα 6,12 ευρώ (με απόδοση της τάξεως του 11,6%).

Η περίπτωση της Κωτσόβολος είναι ενδεικτική μίας ομάδας μετοχών, των οποίων η τιμή βρίσκεται πολύ κοντά ή διασπά ανοδικά με αύξηση συναλλαγών μακροπρόθεσμη περιοχή ”αντίστασης”.

Τέτοιες περιπτώσεις, που διαμορφώνονται σταδιακά διαγραμματικά, εντοπίζονται –ευτυχώς– αρκετές στο ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v