Οι ξένοι αγοράζουν

Όχι μόνο δεν πωλούν τη συμμετοχή τους σε ελληνικές εταιρίες οι αλλοδαποί επενδυτές, αλλά αντιθέτως ενισχύουν την παρουσία τους. Το ενθαρρυντικό είναι πως εκτός από τις γνωστές παραδοσιακές επιλογές τους τοποθετούνται επιλεκτικά και διερευνητικά σε μετοχές υγιών εταιριών της μεσαίας – χαμηλής κεφαλαιοποίησης, ίσως διότι κάτι γνωρίζουν περισσότερο από τους έλληνες επενδυτές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι ξένοι είναι εδώ και όπως βεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία του Αποθετηρίου για τον Ιούνιο, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους τόσο στο σύνολο της αγοράς όσο και στους επί μέρους δείκτες FTSE.

Δεδομένη η παρουσία τους σε επιλεγμένες περιοχές του FTSE-20, όπου για πολλοστή φορά ενισχύουν τη θέση τους πλέον στο 42% (ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΤΕ και Cosmote), εμφανίζονται όμως, αγοραστές και σε μετοχές των δεικτών ΜΚ-40 και SC-80.

Το εντυπωσιακό είναι πως και στις δύο αυτές κατηγορίες μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης η θέση τους ενισχύεται σημαντικά.

Και ειδικότερα στον δείκτη SC-80.

Στο σχετικό θέμα, με τα μερίδια των ξένων, που δημοσιεύεται στο euro2day.gr παρατίθενται αναλυτικά ποσοστά στοιχεία και λεπτομέρειες.

Βέβαια η μέχρι στιγμής παρουσία τους σε μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι αυστηρά επιλεκτική και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις διερευνητικού χαρακτήρα.

Επιβεβαιωμένη θέση διατηρούν οι ξένοι σε μετοχές των εταιριών Ολυμπιακή Τεχνική, Folli Follie, Φουρλής, Σαράντης, ΕΠΑΤ, και ορισμένων ακόμη μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Το σημαντικότερο όλων είναι πως παρά τα αντιθέτως λεγόμενα η προσέγγιση των ξένων είναι καθαρά επενδυτική, κατά κανόνα μακροπρόθεσμη και ουσιαστικού χαρακτήρα.

Επενδύουν στην προοπτική μίας εταιρίας και αυτό φαίνεται από την αύξηση των μεριδίων τους σε μετοχές που αποτελούν παραδοσιακές επιλογές τους, αλλά και τίτλους που προσελκύουν τώρα το ενδιαφέρον τους.

Για την ιστορία, αναφέρεται πως ο Γ.Δ. υποχωρεί προς το χαμηλό σημείο ημέρας με τη σχέση ανοδικών – καθοδικών να διαμορφώνεται πλέον στο περίπου 1 προς 1.

Με περιορισμένες συναλλαγές, λιγότερες των 55 εκατ. ευρώ και αρνητική μεταβολή για τους τίτλους των Γερμανός, Hyatt, ΟΠΑΠ, Cosmote.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v