”Ελεγχόμενη” υποχώρηση προς τις 2.300

Μπορεί βραχυπρόθεσμα τα οφέλη από την αύξηση της συμμετοχής των ξένων να μην είναι ορατά. Διαμορφώνονται όμως σταδιακά και επίμονα στο παρασκήνιο οι συνθήκες που ίσως οδηγήσουν στη δημιουργία μίας νέας κατάστασης, τώρα που οι αποτιμήσεις στην αγορά είναι ελκυστικές για όσους διαθέτουν ρευστότητα και υπομονή. Eλεγχόμενη φαίνεται η υποχώρηση προς τις 2.300 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μεγαλύτερες είναι οι μέχρι στιγμής απώλειες του FTSE-20, έναντι του Γ.Δ., ο οποίος υποχωρεί κατά 0,45%. Αντιθέτως, περιορισμένης έκτασης είναι το ποσοστό αρνητικής μεταβολής του ΜΚ-40, ενώ του SC-80 διαμορφώνεται θετικά κατά 0,50%.

Το ποσοστό θετικής μεταβολής για το δείκτη μετοχών εταιριών χαμηλής κεφαλαιοποίησης διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τις μετοχές των Φουρλή, Κωτσόβολου και Ηλεκτρονικής Αθηνών.

Άμεσα ή έμμεσα ο κλάδος του λιανικού εμπορίου εισέρχεται σε περίοδο ”μόχλευσης”, καθώς οι συναλλαγές στις 3 συγκεκριμένες μετοχές είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ώστε να ενισχύεται στα 5,16 ευρώ η τιμή της Φουρλής (5,74%), στα 6,50 ευρώ της Κωτσόβολος (9,43%) με συναλλαγές 600 και πλέον χιλ. τεμαχίων, της δε Ηλεκτρονικής Αθηνών στα 2,62 ευρώ (6,9%).

Εξετάζοντας τα χθεσινά στοιχεία που αφορούν στη συμμετοχή των ξένων στο Μ/Κ εισηγμένων, επιβεβαιώνεται η τάση ενίσχυσης των θέσεών τους σε συγκεκριμένες μετοχές εταιριών του SC-80, τη στιγμή που σταθερή παραμένει η συμμετοχή τους στο ΜΚ-40.

Θα επιμείνουμε πως επιμέρους κινήσεις, όπως αυτή της αύξησης των ναύλων, της κατάργησης του μαθηματικού τύπου για τις κατασκευές, της αναδιάταξης δυνάμεων στο χώρο του λιανικού εμπορίου, της διάθεσης και νέου μειοψηφικού ποσοστού της Γερμανός σε ξένους και άλλες, διαμορφώνουν αργά αλλά σταθερά μία νέα κατάσταση στη Σοφοκλέους.

Κατάσταση που δεν αφορά πλέον μόνο τον τραπεζικό κλάδο, τις τηλεπικοινωνίες και 2-3 παραδοσιακά blue chips.

Αφορά σταδιακά (επιβεβαιώνεται συνεχώς) ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της ενεργού οικονομίας μας.

Σε χαμηλές τιμές, σε ακόμη πιο ελκυστικά επίπεδα για τους ξένους, αγοράζεται το δυναμικό κομμάτι των εισηγμένων, είτε από ξένους είτε από τους ίδιους τους βασικούς μετόχους-επιχειρηματίες.

Θα επιμείνουμε πως όλα αυτά τα μεμονωμένα γεγονότα δεν διαμορφώνουν άμεσα, βραχυπρόθεσμα, δυναμική, πλην όμως προϊδεάζουν για το τι μπορεί να συμβεί μεσομακροπρόθεσμα.

Είναι προφανές πως οι έχοντες ρευστό και υπομονή αγοράζουν όλο και φθηνότερα συμμετοχές στο προϊόν ”ΕΛΛΑΣ”.

Τηρουμένων των αναλογιών κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε επιμέρους κλάδους, πέραν της ακτοπλοΐας, των τροφίμων, του εμπορίου, των υπηρεσιών γενικότερα.

Η αγορά με τη συνδρομή και των τραπεζικών μετοχών αφήνεται σε επίπεδο Γ.Δ. να υποχωρήσει χαμηλότερα προς τις 2.300 μονάδες, πλην, όμως, με την αίσθηση πως ελέγχεται διακριτικά η διολίσθηση αυτή.

Να σημειωθεί πως και σήμερα η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής ενισχύεται προς τα 3,64 ευρώ (1,11%), καθώς είναι ένα από τα 4-5 σχήματα των οποίων η θέση θα εδραιωθεί περαιτέρω και μέσω των μειοδοτικών διαγωνισμών.

Δεν είναι επίσης τυχαίο πως οι μόνες δύο μετοχές με θετική μεταβολή (από το σύνολο των 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης) ήταν στις 12.10 η Ελληνική Τεχνοδομική και η Coca-Cola.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v