Ο Τύπος της Πέμπτης

Με τους συμβασιούχους, την αλλαγή του σκηνικού στην ανάθεση των δημοσίων έργων, τις αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων, την περαίωση των φορολογικών υποθέσεων, αλλά και τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών στη Σοφοκλέους ασχολείται, μεταξύ άλλων, ο Τύπος της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Με τους συμβασιούχους, την αλλαγή του σκηνικού στην ανάθεση των δημοσίων έργων, τις αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων, την περαίωση των φορολογικών υποθέσεων, αλλά και τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών στη Σοφοκλέους ασχολείται, μεταξύ άλλων, ο Τύπος της Πέμπτης.

Συμβασιούχοι: Το σίριαλ των συμβασιούχων του Δημοσίου ελύθη χθες, έπειτα από μακρά, διάρκειας ενάμιση μηνός, διαβούλευση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρει η ”Καθημερινή”.

”Το Βήμα” τονίζει πως η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να κάνει αποδεκτές τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο νομιμοποιούνται οι συμβασιούχοι του Δημοσίου.

Δημόσια Έργα: Για αλλαγή σκηνικού στα δημόσια έργα κάνει λόγο η ”Καθημερινή”, που επισημαίνει πως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς έδωσε στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο που αφορά στο σύστημα ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων έργων που θα κατατεθεί στη Βουλή και που σύμφωνα με το οποίο καταργείται ο ”μαθηματικός τύπος”, ενώ επιστρέφει το μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης των έργων.

Αλλάζουν όλα στα δημόσια έργα επισημαίνει ”Το Βήμα”, που αναφέρει μεταξύ άλλων πως επιστρέφουν οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί, με πολλές ασφαλιστικές δικλίδες όμως, ενώ συμπληρώνει πως ευνοούνται οι μεγάλοι και ισχυροί όμιλοι.

Το θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης των δημοσίων έργων μετά την κατάργηση του ”μαθηματικού τύπου” και την αντικατάστασή του από τη μέθοδο του μειοδοτικού διαγωνισμού έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, σημειώνει το ”Κέρδος”.

Για προσπάθεια εξυγίανσης με βάση το νέο σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων κάνει λόγο η ”Εξπρές”, που επισημαίνει πως η ανάθεση θα γίνεται αυτομάτως στον μειοδότη που έχει τα νόμιμα προσόντα, ενώ τονίζει ότι καταργείται η συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα στη διαδικασία ανάθεσης των έργων.

Αναπτυξιακός Νόμος: Αυξημένη επιτοκιακή επιδότηση και ειδικά κίνητρα για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων θα περιλαμβάνονται στις ”εκσυγχρονισμένες” μορφές κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου, επισημαίνει η ”Ναυτεμπορική”.

Ανταγωνιστικότητα: Νέο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνιστούν οι αυξήσεις του Μαΐου 2004 στα βιομηχανικά προϊόντα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, αναφέρει η ”Καθημερινή” επικαλούμενη στοιχεία της ΕΣΥΕ.

ΟΟΣΑ: Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του για την απασχόληση καλεί τις κυβερνήσεις να συνδυάσουν τις στρατηγικές για την τόνωση της απασχόλησης που εφαρμόζουν, επισημαίνει ”Το Βήμα”.

Σοφοκλέους: Αυξήθηκε τον Ιούνιο η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, ενώ ”Το Βήμα” συμπληρώνει πως από τις αρχές του έτους οι ξένοι θεσμικοί αύξησαν τη συμμετοχή τους στη Σοφοκλέους κατά 10%.

Συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό (περίπου 0,5% τον μήνα) η μείωση της συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών στο Χ.Α., με ταυτόχρονη και αντίστοιχη φυσική αύξηση των ξένων θέσεων στις ελληνικές εταιρίες, επισημαίνει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Εκκρεμείς Υποθέσεις: Έπειτα από μελέτη αρκετού χρόνου, ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφαση της κυβέρνησης για την περαίωση των φορολογικών υποθέσεων, από την οποία προσδοκά να προσπορίσει μόνον τον Σεπτέμβριο περίπου 600 εκατ. ευρώ, αναφέρει ”Το Βήμα”.

Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα για τους οφειλέτες του Δημοσίου σύμφωνα με το ”Κέρδος”, που τονίζει πως η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τις εκκρεμείς, τα ληξιπρόθεσμα και τη μίνι αναθεώρηση του αΑναπτυξιακού νόμου.

Σε 12 δόσεις θα εξοφλείται ο επιπλέον φόρος για τις εκκρεμείς τονίζει η ”Ημερησία”, που συμπληρώνει πως ο πρόσθετος φόρος δεν θα υπερβαίνει το 1% του τζίρου των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα αναφέρει πως η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο θα πραγματοποιείται με 60 δόσεις.

ΣΕΔ: Την προάσπιση των δικαιωμάτων των μικρομετόχων ζητεί ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, που κάνει λόγο για εξέγερση μετόχων κατά της αδιαφάνειας.

Ακτοπλόοι: Με αυξήσεις ”κάτω” του πληθωρισμού ”καθήλωσε” η κυβέρνηση τις τιμές των εισιτηρίων στα πλοία της ακτοπλοΐας αναφέρει η ”Καθημερινή”, που συμπληρώνει πως η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κυμαίνεται μεταξύ 0,13 ευρώ και 1 ευρώ περίπου.

Υποχώρησε εν μέρει στις αυξήσεις των ακτοπλόων ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης αναφέρει ”Το Βήμα”, που κάνει λόγο για ”ελιγμό με αύξηση εισιτηρίων 3%”.

Κατασκευές: Οι μέχρι σήμερα θετικές προβλέψεις για τις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου την περίοδο 2004-2006 και για τη συμβολή του στην οικονομία ανατρέπονται και η επερχόμενη ύφεση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με άμεσες παρεμβάσεις σύμφωνα με το ”Κέρδος”.

Ακρίβεια: Το υπουργείο φοβάται φαινόμενα κερδοσκοπίας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με την ”Ημερησία”, που συμπληρώνει πως θα υπάρξουν 500 νέοι ελεγκτές στην αγορά για τις τιμές.

Λογισμικό: Πρώτη είναι η Ελλάδα στην πειρατεία του λογισμικού, η οποία ανέρχεται στο 37%, τονίζει ”Το Βήμα”.

Ιταλία: Για ”κίτρινη κάρτα” στην Ιταλία κάνει λόγο η ”Ημερησία”, η οποία, επικαλούμενη μελέτη της S&P, αναφέρει πως πρόκειται για την πρώτη χώρα του ευρώ που βλέπει την οικονομία της να υποβαθμίζεται.

Κίνα: Ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης άνω του 10%, προβλέπεται να παρουσιάσει η οικονομία της Κίνας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”.

Merrill Lynch: Εθνική και Alpha συμπεριλαμβάνονται στο top-10 της Merrill Lynch αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που συμπληρώνει πως οι δύο τραπεζικοί τίτλοι συγκαταλέγονται μεταξύ των δέκα πιο ελκυστικών μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v