Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 2.000 με ΕΤΕ, 3Ε και ΕΛΠΕ

Οι ισχυρές πιέσεις στην ΕΤΕ και δευτερευόντως σε ΠΕΙΡ, Alpha και ΑΤΕ οδήγησαν το ΓΔ κάτω των 2000 μονάδων. Στήριξη από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Σημάδια "ζωής" από mid & small caps. Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ζητείται άμεση αντίδραση, ή αλλιώς περιμένοντας να τελειώσει ο πωλητής της Εθνικής.

Λίγο πάνω από τα μισά του επικίνδυνου δρόμου βρίσκεται η Σοφοκλέους και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν θα ξαναγυρίσει το θετικό πρόσημο, ή ο Δείκτης θα πάει να κάνει “retest” των πρόσφατων χαμηλών.

Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ του ενδοσυνεδριακού χαμηλού της 24/10 (1626,64 μονάδες) και ενδοσυνεδριακού υψηλού της 5/11 (2303,66 μονάδες) η απόσταση είναι 677 μονάδες και το μισό της αντίδρασης από τα χαμηλά ή της διόρθωσης από τα υψηλά οριοθετείται στις 1964 μονάδες, σημείο μάλλον κρίσιμο για τον προσδιορισμό της βραχυπρόθεσμης πορείας της Αγοράς.

Σε αυτό το συμπέρασμα δείχνει να συγκλίνει και η άποψη της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και του φίλου Μάνου Χατζηδάκη που επισημαίνει ότι ενδεχόμενη διάσπαση και κλείσιμο κάτω από την περιοχή αυτή αυξάνει τις πιθανότητες επιτάχυνσης της πτωτικής κίνησης με στόχο το προηγούμενο χαμηλό (1.626), και τονίζει ότι το κλείσιμο της συνεδρίασης θα πρέπει να ενεργοποιήσει τα διαχειριστικά αντανακλαστικά προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, η κομβική σημασία των επιπέδων (1.950) ενδεχομένως να είναι καθοριστικής σημασίας για την συνέχεια και ως εκ τούτου απαιτούνται οι απαραίτητες ενέργειες που θα μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης σε νέα περίοδο αυξημένης αρνητικής μεταβλητότητας.

Δυστυχώς και παρά το γεγονός ότι από τις 31/12/07 και σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ οι απώλειες της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. πλησιάζουν τα 120 δισ. ευρώ, οι πωλητές συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ αρκετά ανησυχητική κρίνεται και η εικόνα σε αρκετούς τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης (παρά το γεγονός ότι και σήμερα FTSEM και FTSES έδιεξαν καλύτερες αμυντικές ικανότητες), καθώς οι εντολές μεταξύ αγοραστών και πωλητών απέχουν τουλάχιστον αισθητά.

Ενδιαφέρουσα και η προσέγγιση της Fortius Finance, όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη που επισημαίνει την καθοδική διάσπαση των 2670 μονάδων και αν σημειωθεί καθοδική διαφυγή από την μακροχρόνια στήριξη των 2240 μονάδων, ο εν λόγω δείκτης εισέρχεται σε επικίνδυνες ατραπούς και ενισχύει το σενάριο επαναπροσέγγισης των χαμηλών του Οκτωβρίου στις 1978 μονάδες. Αντίθετα πιθανό consolidation στην ζώνη 2670 – 2240 μπορεί να δώσει αίσθημα σχετικής “σταθερότητας” και να απομακρύνει την πιθανότητα καταγραφής νέων χαμηλών.

Καθίσταται πασιφανές ότι το πρόβλημα των Αγορών στην παρούσα φάση είναι η κατακερματισμένη ψυχολογία, ενώ οι περισσότερες καθημερινές ειδήσεις κάνουν ότι μπορούν για να την στείλουν ακόμα χαμηλότερα και βέβαια η σημερινή μέρα δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Έτσι και σήμερα η μέχρι στιγμής ειδησεογραφία φαίνεται να ικανοποιεί και τα πλέον “ακραία” γούστα (!)

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 12 ετών βρίσκεται η οικονομία της Γερμανίας, καθώς σημείωσε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 0,5% στο γ’ τρίμηνο του έτους, με κάθετη υποχώρηση δαπανών και εξαγωγών. Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν αρνητική ανάπτυξη στο 0,2%, ενώ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, καθώς έχει συμπληρώσει δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών που για την παγκόσμια οικονομία, για δεύτερη φορά φέτος, προχώρησε ο ΟΟΣΑ, με την ηγεσία του να δηλώνει ότι "οι χώρες του ΟΟΣΑ στο σύνολό τους βρίσκονται σε ύφεση", προβλέποντας ωστόσο ανάκαμψη από το β΄ εξάμηνο του 2009.

Σε υποβάθμιση των στόχων του για ετήσια κέρδη και έσοδα προχώρησε ο κορυφαίος όμιλος λιανικών πωλήσεων παγκοσμίως Wal-Mart, κυρίως λόγω πρόβλεψης για περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου, για να ακολουθήσει η ανακοίνωση της Intel σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου αναμένεται να διαμορφωθούν “χαμηλότερα των προσδοκιών” εν μέσω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Άνοδο της τάξης του 25% σημείωσαν οι κατασχέσεις κατοικιών, σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ βάσει στοιχείων της εταιρείας RealtyTec.

Σε υψηλά 7 ετών περίπου βρέθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Νοεμβρίου. Ανήλθαν στις 516.000 σημειώνοντας άνοδο κατά 32.000.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, και πλην Τραπεζών που συνεχίζουν να απογοητεύουν, αρνητικά συναισθήματα δημιούργησε και η εικόνα των Coca- Cola και Ελ. Πετρελαίων (λόγω κατώτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων εννεαμήνου), ενώ την όποια στήριξη του Δείκτη ανέλαβαν οι χθεσινοί θετικοί πρωταγωνιστές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και προστιθέμενης της Βιοχάλκο.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρά την κακή εικόνα του Τραπεζικού κλάδου, μεσαία και μικρότερα στρώματα του ταμπλό δεν έδειξαν εικόνα κατάρρευσης, ενώ στους σημερινούς πωλητές και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία προστέθηκαν και χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν κοντά στα πρόσφατα χαμηλά του Οκτωβρίου και απογοητεύτηκαν από την συμπεριφορά του Χ.Α. που συνεχίζει να ακολουθεί τον “βηματισμό” των αναδυόμενων Αγορών.

Ξεκινώντας από τον 20αρη και τους θετικούς πρωταγωνιστές ασφαλώς και ξεχωρίζουν το +4,95% του ΟΠΑΠ, το +3,51% του ΟΤΕ και το +4,57% της Βιοχάλκο, ενώ με απλά θετικό πρόσημο έκλεισαν ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Τιτάνας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η MIG κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο, αλλά υπέκυψε στις δημοπρασίες κλείνοντας στα 3,18 ευρώ με απώλειες 0,63%.

Αντίθετα μία ακόμα “καταστροφική” συνεδρίαση για την Εθνική (-6,64%), ενώ ακολούθησαν Ελ. Πετρέλαια (-6,67%) και Coca-Cola (-4,65%).

Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι Αγροτική, Πειραιώς, Alpha Bank, MPB και του 2% οι Κύπρου και Eurobank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ταχ. Ταμιευτήριο και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά (!) φθάνοντας μέχρι τις 2015,4 μονάδες, όμως το θετικό πρόσημο κράτησε μέχρι τις 10.32. Από εκεί και πέρα συνεχής πλαγιολίσθηση μέχρι τις 1953,85 μονάδες και διακυμάνσεις με τελικό κλείσιμο στις 1979,79 μονάδες με απώλειες 1,53%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 193 εκατ. από τα οποία τα 4 αφορούσαν “πακέτα”.

Τηρουμένων των αναλογιών ανεκτή η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές έναντι 148 πτωτικών και 27 τίτλοι με απώλειες από 7 έως 17,65%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v