Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση... αναδυόμενης αγοράς στο ΧΑ

Χαμηλότερα των 1.980 ο ΓΔ, με το ΧΑ να ακολουθεί περισσότερο τις αναδυόμενες, παρά τις ευρωπαϊκές αγορές. Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τράπεζες. Πτώση 7% για ΕΤΕ, 5% για EFG, 5,3% για ΕΛΠΕ. Κρατούν ΟΠΑΠ (2%), ΟΤΕ (1,5%).

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στην κατηφόρα των αναδυόμενων αγορών, κυρίως όμως της συνεχιζόμενης υποχώρησης του ISE στην Κωνσταντινούπολη (-1,4%) κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με απώλειες μέχρι και 2,2% για τον Γενικό Δείκτη που χάνει τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, όταν ο ISE υποχωρούσε μέχρι και 2,1% ενώ στην Φρανκφούρτη ο DAX περιορίζονταν σε μόλις 0,1% απώλειες.

Προφανής ο συσχετισμός της Αθήνας με την ευρύτερη περιοχή, όπου έχει εκτεθεί τα τελευταία χρόνια το ελληνικό επιχειρείν και όσον αφορά στους ξένους, κυρίως ο τραπεζικός κλάδος.

Θα επιμείνουμε και σήμερα στο εξαιρετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη για τα business plan των τραπεζών που μένουν από καύσιμα… καθ’ ότι αποδίδεται εύγλωττα η πραγματικότητα. Τα πλεονεκτήματα και τα σοβαρά μειονεκτήματα της ανάπτυξης του τραπεζικού μας συστήματος στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Εύλογα η Εθνική πληρώνει το… μάρμαρο σε αυτή τη φάση, καθώς η τουρκική λίρα χάνει σταθερά έδαφος και η Finansbank εισφέρει κατά περίπου στο 1/3 των κερδών του ομίλου. Σε αυτή τη φάση η Finansbank είναι βαρίδι για την Εθνική, κύριος λόγος επιφύλαξης για τους ξένους και δικαιολογημένης πίεσης στον τίτλο.

Βέβαια, η οικονομία κάνει κύκλους και η έκθεση της Εθνικής και των άλλων τραπεζών στην περιοχή αργά ή γρηγορότερα θα αποδίδει θετικά. Μέχρι τότε όμως ο κλάδος μετρά συντριπτικές απώλειες, με την Εθνική να υποχωρεί προς τα 15,6 ευρώ (-4,1%), η Eurobank στα 7,3 ευρώ (-3,9%), η Alpha Bank στα 9,60 ευρώ (-3,1%), η ΜΡΒ στα 2,32 ευρώ (-2,9%), η Πειραιώς στα 8,98 ευρώ (-2,8%).

Ο 20άρης χαμηλότερα προς τις 1.050 μονάδες, καθώς αντιστέκονται μόνον ΟΠΑΠ-ΔΕΗ στα 19,74-9,04 ευρώ αντίστοιχα και σήμερα η MIG στα 3,24 ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ «παλεύει» τα 11,4 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές, μετά από 50 λεπτά συνεδρίασης, διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 4, με μετρημένες μετοχές του μικρομεσαίου χώρου να αποδίδουν.

Ξεχωρίζουν η Τέρνα Ενεργειακή στα 3,98 ευρώ, η Alapis στα 1,22 ευρώ, η AS Company στα 0,76 ευρώ και ακόμα μετρημένοι τίτλοι.

Για τον Γενικό Δείκτη χαμηλή τιμή έχει καταγραφεί στις 1.968 μονάδες, ενώ τα τελευταία 10-15 λεπτά επιχειρείται μια κάποια αντίδραση προς τις 1.980-1.985 μονάδες.

Οι συναλλαγές στα μέτρια επίπεδα των 25 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v