Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη κατοχύρωση κερδών στη Σοφοκλέους

Ελεγχόμενη μοιάζει προς ώρας η διόρθωση και η προσφορά παραμένει σε μάλλον μέτριο επίπεδο με την κατοχύρωση υπεραξιών ως το βασικό κίνητρο. ΔΕΗ και Motor Oil οι μόνες που ξεχωρίζουν από τον 20άρη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Την αίσθηση πως το παιχνίδι ελέγχεται δίνουν οι παίκτες στα πρώτα 45΄ - 50΄ της συνεδρίασης. Με τον Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει σχεδόν με το άνοιγμα της συνεδρίασης προς τις 2.138,70 μονάδες, δηλαδή με απόκλιση της τάξεως των 52 μονάδων. Κατά συνέπεια, θεωρούμε αποτελεσματική, προς ώρας, την τακτική συγκεκριμένων επενδυτικών κύκλων που κατοχυρώνουν θέσεις σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, MIG, Πειραιώς.

Ο FTSE χάνει 2,3%, αφού μόλις δύο μετοχών η τιμή διαμορφώνεται κόντρα στην τάση υποχώρησης. Η πρώτη λίγο ως πολύ αναμενόμενη, καθότι άλλοτε η ΔΕΗ, άλλοτε ο ΟΠΑΠ ή ο ΟΤΕ χρησιμοποιούνται ως αντίβαρο σε ανάλογες περιπτώσεις. Σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ αντιδρά κατά 4,3% υψηλότερα προς τα 10,06 ευρώ, ενώ στα 8,34 ευρώ ακολουθεί η Motor Oil με 0,72%.

Όσον αφορά στην Εθνική, με βάση το χθεσινό κλείσιμο (19,40 ευρώ), τη μέγιστη τιμή ημέρας στα 19,10 ευρώ και τη μέχρι τώρα ελάχιστη στα 18,80 ευρώ θα περιμέναμε κατά τι καλύτερη συμπεριφορά.

Ανάλογα «χάσματα» διαμορφώνονται στη μετοχή των Eurobank (μεταξύ 8,38 - 8,30 ευρώ), Alpha Bank (11,5 - 11,86 ευρώ) αλλά και Πειραιώς, MIG. Υψηλή μεταβλητότητα σημειώνεται, μέχρι στιγμής, για τη μετοχή της 3Ε, της Ελλάκτωρ και του Τιτάνα που διορθώνει προς τα 13,20 ευρώ.

Επί ξυρού ακμής η βραχυπρόθεσμη τάση (τριών ημερών) χρειάζεται μεγαλύτερη επιβεβαίωση -όσον αφορά στις άμεσες στηρίξεις- τουλάχιστον για τη συνέχεια της ημέρας μέχρι τις 14:00 - 14:30. Το ενθαρρυντικό είναι ότι σε μετοχές εταιριών του μικρομεσαίου χώρου οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν τις μετρημένες χιλιάδες μετοχές, περισσότερες (23.930 τεμάχια) στον Κυριακίδη που χάνει 7,3%, λιγότερες στην ΕΛΒΕ που υποχωρεί προς το 0,83 ευρώ, στη Βαλκάν στο 1,68 ευρώ, στην ΕΒΖ στο 1,42 ευρώ, στη Lavipharm προς το 0,99 ευρώ, στη Χαλκόρ στο 1 ευρώ.

Χρήσιμο για τη συνέχεια θα ήταν να κρατηθεί ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα των 2.130 μονάδων -στη χειρότερη περίπτωση με ένα καθοδικό φίλτρο το πολύ άλλων 10 - 15 μονάδων- προκειμένου να παραμένει «ζωντανή» η βραχυπρόθεσμη τάση και το ενδεχόμενο μίας επόμενης ανοδικής αντίδρασης, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v