Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίστηκε η "φθηνή" μόχλευση στη Σοφοκλέους

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με υψηλότερα κέρδη αλλά και χαμηλότερο τζίρο που έδωσε και νέο αρνητικό ρεκόρ για το τελευταίο δίμηνο. Μπροστάρης της ανόδου ο 20άρης, όπου ξεχώρισαν ΟΠΑΠ και Εθνική.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η ανακοίνωση εκ μέρους του Πεκίνου για στήριξη της οικονομίας μέσω ειδικού προγράμματος αξίας 586 δισ. δολαρίων οδήγησε σε ισχυρή άνοδο τις ασιατικές αγορές για να ακολουθήσουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και η Wall Street τουλάχιστον στο άνοιγμά της.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι αγορές δείχνουν να δίνουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος στις θετικές ειδήσεις και σαφώς μικρότερο στις όποιες αρνητικές, με αποτέλεσμα να διατηρείται το θετικό κλίμα και η όποια διάθεση βελτίωσης της ψυχολογίας.

Σε θετικό βηματισμό για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και η Σοφοκλέους, που συνέχισε ανοδικά, όμως ο τζίρος όχι απλώς δεν παρουσίασε αυξητικές διαθέσεις αλλά αντίθετα έδωσε νέο αρνητικό ρεκόρ διμήνου.

Συνεχίζονται οι επιλεκτικές τοποθετήσεις εγχώριων χαρτοφυλακίων, καθώς και η επαναδραστηριοποίηση κωδικών λιανικής (κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ΕΧΑΕ) όμως τα κέρδη από τα πρόσφατα χαμηλά παραμένουν σημαντικά και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές κλίμα.

Επαγγελματίες του χώρου αναφέρονται σε ξεχασμένους κωδικούς που τους είχε απενεργοποιήσει το σύστημα και οι οποίες επανενεργοποιούνται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, όμως και αυτοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί επισημαίνοντας την πολύ χαμηλή μικτή αξία συναλλαγών, τουλάχιστον των τελευταίων δύο συνεδριάσεων.

Τεχνικά και όσον αφορά στον FTSE και τον Γενικό Δείκτη, η εικόνα του πρώτου είναι σαφώς καλύτερη από αυτήν του δεύτερου, αφού κατόρθωσε και έδωσε ανοδική διαφυγή υψηλότερα από την θεωρούμενη ισχυρή αντίσταση των 1.174 μονάδων.

Αν το εν λόγω όριο μετατραπεί σε στήριξη και πάντα υπό την προϋπόθεση διατήρησης του διεθνούς θετικού κλίματος δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 1.310 και ίσως ίσως προς τις 1.370 μονάδες, με πρώτες αντιστάσεις στις 1.198, 1.210, 1.235-1.250 και 1.278 μονάδες.

Αντίθετα, σε περίπτωση διόρθωσης, οι πρώτες στηρίξεις στις 1.174 και 1.135-1.130 μονάδες (θα ήταν θετικό το όποιο pull back να μην δώσει στον εν λόγω δείκτη κλείσιμο χαμηλότερα των 1.130 μονάδων).

Όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, παραμένει ζητούμενο υψηλότερα των 2.225 μονάδων προκειμένου να δημιουργηθούν σχετικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2.554 μονάδες.

Για μία ακόμα συνεδρίαση κλίμα και διαθέσεις διαμόρφωσε ο FTSE, αφού το σύνολο των μετοχών που τον απαρτίζουν έκλεισε με θετικό πρόσημο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι παρά την διεύρυνση του ενδιαφέροντος ο 20άρης (+4,26%) υπεραπέδωσε σε κέρδη τόσο του FTSE/M (+2,42%) όσο και του FTSE/S (+3,05%).

Ασφαλώς ξεκινώντας από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους ξεχωρίζει το +9,67% του ΟΠΑΠ (αν συνεχίσει ανοδικά θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση όσους διατηρούν θέσεις short, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο εν λόγω τίτλος έκλεισε στο υψηλό ημέρας και ακριβώς πάνω στην αντίσταση των 19,5 ευρώ).

Για μία ακόμα συνεδρίαση ατμομηχανή της ανόδου και ο τίτλος της Εθνικής (+6,01%), ο οποίος δημιούργησε intraday τριγωνικό σχηματισμό και βλέπει με σχετική αισιοδοξία προς την αντίσταση των 20,4 ευρώ.

Πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας ο τίτλος της Intralot (+5,98%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 5% έκλεισε και η MPB, για να ακολουθήσουν με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων Βιοχάλκο και ΟΤΕ.

Επίσης, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% Αγροτική, Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (αρκετοί ισχυροί παίκτες το θέλουν ακόμη υψηλότερα) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% έκλεισαν Coca Cola, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάνας, Alpha Bank και Κύπρου.

Αξιοσημείωτα κέρδη για την MIG και θετική μεταβολή για την ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap, από εκεί και πέρα κινήθηκε σε ένα εύρος μεταξύ 2.175,04 και 2.211,51 για να κλείσει τελικά στις 2.190,99 μονάδες, με κέρδη 3,98%, ενώ ο τζίρος παρέμεινε πενιχρός αφού μόλις και ξεπέρασε τα 147 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 7,8 αφορούσαν πακέτα.

Εκ νέου ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 199 ανοδικές μετοχές έναντι 38 πτωτικών, και 20 τίτλοι με κέρδη από 9% έως 19,44%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v