Τα blue chips σέρνουν τον χορό της αντίδρασης

Στην περιοχή των 2.200 μονάδων συντηρείται η αγορά. Υπεραπόδοση για Εθνική, MIG αλλά και OΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank, Μυτιληναίο. Υποχωρεί η συμμετοχή των ξένων, ενισχύονται οι θέσεις εγχώριων ιδιωτών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η υποχώρηση των τραπεζιτών και οι εξελίξεις που φαίνεται να κυοφορούνται όσον αφορά στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ μπορεί να λειτουργήσουν θετικά για την αγορά.

Για τον τραπεζικό κλάδο και κατ’ επέκταση για τον FTSE και για τον Γενικό Δείκτη.

Ήδη η Εθνική στέλνει από την αρχή της ημέρας το δικό της μήνυμα, ενώ σε ρόλους-κλειδιά αναδεικνύονται MIG, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Eurobank.

Ο Γ.Δ. κρατά το μεγαλύτερο μέρος των κερδών και κυμαίνεται στις 2.190 - 2.195 μονάδες με ενδοσυνεδριακή κορυφή για σήμερα τις 2.211,5 μονάδες.

Ο 20άρης παραμένει εντός της ζώνης των 1.180 - 1.190 μονάδων, ενώ άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της ΕΧΑΕ που δείχνουν υποχώρηση της συμμετοχής των ξένων κάτω του 50% (για πρώτη φορά από τις αρχές του 2007) και το άνοιγμα περισσότερων από 6.500 νέων μερίδων.

Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη δραστηριοποίηση και άλλων ισχυρών εφοπλιστικών κύκλων αλλά και εγχώριων επενδυτικών σχημάτων και, έπειτα από καιρό, κάποιων μεμονωμένων ιδιωτών.

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν λογική μια συνολική αποτίμηση της αγοράς στα 60 - 65 δισ. ευρώ και ενισχύουν τη θέση τους και μακροπρόθεσμα από τα χαμηλά των 1.626 μονάδων.

Όμως το μεγάλο παιχνίδι αφορά, κατά την εκτίμησή μας, στο μεγάλο κόλπο που μεθοδικά υλοποιούν συγκεκριμένοι ισχυροί εφοπλιστικοί πόλοι, οι οποίοι αγοράζουν και συνεχίζουν να μαζεύουν μειοψηφικές συμμετοχές σε τραπεζικούς ομίλους, σε βιομηχανικές επιχειρήσεις, σε παραγωγικές εταιρίες.

Η ισχύς της ρευστότητάς τους μπορεί να λειτουργήσει, πάντα κατά την εκτίμησή μας, ως αντιστάθμιση στην παντελή απουσία θεσμικών διαχειριστών.

Αυτή την παράμετρο ας την έχουμε γενικότερα στο… πίσω μέρος του μυαλού μας, γιατί τα συγκεκριμένα συμφέροντα θα είναι παρόντα σε βάθος χρόνου και όσο διαρκεί η κρίση.

Βραχυπρόθεσμα, όμως, η μέχρι στιγμής αντίδραση βοηθά την υπεραπόδοση μετοχών μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιριών.

Η μετοχή του Μαΐλλη στο 0,34 ευρώ, της Pasal στα 2,52 ευρώ, του Κλουκίνα - Λάππα στα 2,83, της Forthnet στο 1,11 ευρώ, της Σιδενόρ στα 3,54 ευρώ, της Κρέκα στο 1,05 ευρώ, του Χατζηιωάννου στο 0,41 ευρώ, του Νηρέα στο 0,86 ευρώ, του Κούμπα στο 0,44 ευρώ και αρκετών ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Για τη συνέχεια, επιμένουμε να ποντάρουμε στην προεξόφληση των πιθανών αποτελεσμάτων, ενεργειών που τυχόν προκύψουν στη σύνοδο των G-20 το επόμενο Σάββατο.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v