Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eλληνικό πείραμα μέσα στην κρίση!

Το ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους αδύναμους κρίκους των χωρών της ευρωζώνης είναι γνωστό. Όμως δεν είναι γνωστό ότι μερικοί τη θεωρούν ενδιαφέρον πείραμα για τις περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης.

Eλληνικό πείραμα μέσα στην κρίση!
Θα μπορούσε η Ελλάδα να αποδειχτεί το πειραματόζωο της ευρωζώνης στην αγορά κρατικών ομολόγων;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες όχι.

Όμως, οι σημερινές συνθήκες στις αγορές είναι ακραίες. Γι’ αυτό μερικοί θεωρούν ότι η έκβαση της επόμενης δημοπρασίας ελληνικών κρατικών ομολόγων θα δείξει πολλά για τη διάθεση των διεθνών επενδυτών να αναλάβουν τέτοιο ρίσκο.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε άρθρο στους γερμανικούς "Financial Times" που ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να πετύχει η επόμενη ελληνική δημοπρασία ομολόγων.

Ο λόγος; Η Ελλάδα θεωρείται ο πλέον αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη και αν αυτή μπορεί να βρίσκει τα λεφτά που θέλει, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις υπόλοιπες χώρες.

Ήδη, η Ιταλία δυσκολεύτηκε να βρει τα 3,5 δισ. ευρώ που ζητούσε να δανειστεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία αφού τα κρατικά ομόλογα των χωρών με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και δημόσια χρέη ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν διάγουν τις καλύτερες μέρες τους.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι επονομαζόμενες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με 10 μέρες πριν, η Ελλάδα δανείζεται σήμερα πιο ακριβά σε σχέση με έναν χρόνο πριν ή με τις αρχές του έτους σε όρους επιτοκιακού περιθωρίου (spread) πάνω από τα αντίστοιχα επιτόκια χρηματαγοράς ή την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δανείζεται σήμερα κάπου 145 μονάδες βάσης πάνω από το γερμανικό κρατικό ομόλογο στη 10ετία έναντι 20 μονάδων και πιο κάτω πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση το καλοκαίρι του 2007.

Τα πράγματα έμοιαζαν ακόμη χειρότερα πριν από 10 μέρες, όταν το ελληνικό επιτοκιακό spread πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό είχε ακουμπήσει τις 172 μονάδες βάσης.

Η πτώση των αποδόσεων των γερμανικών κρατικών ομολόγων αντισταθμίζει σε κάποιον βαθμό το άνοιγμα των spreads, όμως το επιτόκιο δανεισμού χωρών όπως η Ελλάδα βρίσκεται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην αγορά των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου όπου η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει κάπου 20 μονάδες βάσης πάνω από το 3μηνο επιτόκιο Euribor για να δανειστεί κεφάλαια έναντι του Euribor μείον 2 ή 3 μονάδων βάσης που πλήρωνε πριν η κατάσταση αγριέψει.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού είναι απόρροια της απροθυμίας επενδυτών, π.χ. επενδυτικών τραπεζών, hedge funds, που αγόραζαν τέτοια ομόλογα στο παρελθόν.

Είναι επίσης απόρροια της εκτίμησης ότι θα μπορέσουν να τα αγοράσουν φθηνότερα αν περιμένουν, καθώς πολλοί που τα αγόρασαν πιστεύοντας ότι π.χ. το spread δεν πρόκειται να ανοίξει πάνω από 100 μονάδες βάσης στην περίπτωση της Ελλάδας, χάνουν σήμερα λεφτά και είτε ξεφορτώνουν τέτοια χρεόγραφα, είτε δεν θέλουν να αγοράσουν άλλα.

Αν όμως η Ελλάδα δυσκολευτεί να δανειστεί τα ποσά που επιθυμεί χωρίς το spread να ξεφύγει από τα ανεκτά όρια, τι θα πρέπει να υποθέσει κανείς για τις ελληνικές τράπεζες που θα επιδιώξουν να κάνουν το ίδιο με κρατική εγγύηση;

Η προφανής απάντηση είναι ότι τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα γι' αυτές, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι θα προηγηθούν τράπεζες από άλλες χώρες χαμηλότερου ρίσκου.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v