Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσβλέποντας σε εκτόνωση της διόρθωσης

Ολοκλήρωση της διόρθωσης στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας περιμένουν αρκετοί αναλυτές. Και λαμβάνουν ανάλογα τις θέσεις τους με την προϋπόθεση πως δεν θα απειληθεί η ασθενής στήριξη των 1.960-1.970 μονάδων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οι πωλήσεις που ακολουθούν ένα γεγονός υπολογίζεται πως θα κοπάσουν μέχρι τη Δευτέρα - Τρίτη. Το γεγονός είναι η εκλογή του Αμερικανού Προέδρου, κάτι που αποτελούσε τις τελευταίες δέκα ημέρες το πρώτο ποντάρισμα διεθνώς. Το δεύτερο αφορά στη μείωση των επιτοκίων και στις κινήσεις των ισχυρών του πλανήτη στην προσπάθειά τους να… ανακουφίσουν το… σύστημα.

Σε αυτή τη συγκυρία είναι αλήθεια πως λίγο… άτσαλα κατοχυρώθηκαν εσπευσμένα θέσεις στο Χ.Α., με αποτέλεσμα να δούμε τις ακραία αρνητικές μεταβολές χθες.

Όμως λίγο ως πολύ το παιχνίδι το γνωρίζαμε, καθώς η επίσης ακραία αντίδραση τραπεζικών μετοχών και χαρτιών του 20άρη από τα τελευταία χαμηλά τους είχε φτάσει μέχρι το 78%.

Λογικές, κατά συνέπεια, οι επιθετικές πωλήσεις σε Εθνική, σε άλλους τραπεζικούς τίτλους και σε μετοχές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Άλλωστε η Εθνική είχε δώσει σήμα πώλησης από τη συνεδρίαση της 5ης/11.

Ακολουθώντας τη βραχυπρόθεσμη τάση, μετά μάλιστα την… άνετη διάσπαση των 2.150 μονάδων, μεταφέρουμε την άμυνά μας προς τις 1.960 - 1.970 μονάδες, περιοχή που ούτως ή άλλως από προχθές αποτελούσε σημείο αναφοράς.

Ο φίλος serraios τοποθετεί τη δική του άμυνα αρκετά χαμηλότερα προς τις 1.700 - 1.750 μονάδες, χωρίς αυτό να συνεπάγεται άμεση υποχώρηση του Γενικού Δείκτη σε αυτόν τον κύκλο της αγοράς.

Αυτό γιατί αποτελεί κοινή εκτίμηση πως οι όποιες κινήσεις επιχειρούνται στην περιφέρεια του τραπεζικού κλάδου αργά ή γρηγορότερα οδηγούν προς τον πυρήνα των πέντε ισχυρότερων ομίλων.

Η… συμφωνία Πειραιώς - Proton Bank, η πρόταση εξαγοράς της Γενικής από τον κ. Β. Ρέστη, η κινητικότητα που σημειώνεται στο μέτωπο της Alpha Bank και η στάση των Γάλλων γενικότερα προς τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να επισπεύσουν τις εξελίξεις.

Η μετοχή της Γενικής ακολουθεί πορεία απαξίωσης, διορθώνοντας από τα 3,88 ευρώ προ τριμήνου και μετρώντας απώλειες της τάξης του 57,9%. Η μετοχή μαζεύεται συστηματικά τουλάχιστον από τα μέσα Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα από τη συνεδρίαση της 19ης/9, οπότε και είχαμε αναφερθεί στα 388.720 τεμάχια που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι και 22,8% υψηλότερα στον τίτλο της ΓΤΕ.

Με την προσδοκία πως η διόρθωση θα ολοκληρωθεί στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, εκτιμούμε ότι μετοχές με βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά (Pasal, Ίλυδα, Ηλεκτρονική Αθηνών, Τηλέτυπος, Μινωικές Γραμμές αλλά και Κλουκίνας - Λάππας, Yalco, Alpha Γκρίσιν, Τέρνα, Πλαστικά Θράκης, Moda Bagno, Σελόντα κ.ά.) μπορεί να επανέλθουν σε ανοδικό κανάλι.

Μέχρι τότε όμως μένει να επιβεβαιωθεί η ανθεκτικότητα της ασθενούς στήριξης στις 1.960 - 1.970 μονάδες και των 15,96 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. Στη χειρότερη περίπτωση εάν θέλουμε να αναφερόμαστε σε πιθανή επαναφορά της ΕΤΕ και του FTSE 20 σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v