Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Στάση ή επόμενος γύρος;

Ιστορική νίκη Ομπάμα με τον Dow Jones να πλησιάζει τις 9.700 μονάδες. Οι ευρωπαϊκές αγορές και η Σοφοκλέους με σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες περιμένουν τώρα την αυριανή μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε δυο παραμέτρους «ποντάριζαν» από την προηγούμενη εβδομάδα οι αγορές. Η πρώτη βεβαίως ήταν οι χθεσινές αμερικανικές εκλογές, με γνωστό το αποτέλεσμα υπέρ του Μπάρακ Ομπάμα, κάτι που έδωσε ώθηση σε βασικούς δείκτες της Wall Street. Η δεύτερη αφορά στην προεξοφλούμενη μείωση του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου από την ΕΚΤ, αύριο.

Όλα αυτά λίγο ως πολύ αναφέρονταν επίμονα την προηγούμενη εβδομάδα, με πιο τελευταία την αναφορά της 31ης/10 «ισορροπεί πάνω από τις 2.000 η Σοφοκλέους».

Εύλογα το ερώτημα που τίθεται, ειδικά για τους βραχυπρόθεσμους, αφορά στο δίλημμα κατοχύρωση υψηλών βραχυπρόθεσμων αποδόσεων ή ανατροφοδότηση της βραχυπρόθεσμα ανοδικής φοράς.

Στη Γερμανία πριν από λίγο ο DAX έδινε δείγματα γραφής με διόρθωση της τάξης του 0,4-0,5% στην αρχή της συνεδρίασης, στο ΧΑ βασικοί δείκτες, μετοχές κυμαίνονται υψηλότερα των πρώτων αντιστάσεων, μετά μάλιστα την υπέρβαση των 2.150 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Η αγορά μετρά ένα θετικό σερί έξι στα έξι, με την Εθνική να αποφέρει περίπου 77% από τα χαμηλά των 11,24 ευρώ.

Η λογική παρέπεμπε από προχθές σε κατοχύρωση θέσεων. Η τεχνική προσέγγιση όμως συμπεριλαμβανόμενης μιας διόρθωσης, προδιαθέτει για επαναφορά της Εθνικής σε υψηλότερες τιμές.

Ανάλογη τάση έχει διαμορφωθεί σχεδόν για το σύνολο των μετοχών του 20άρη, του FTSEM 40 αλλά και του FTSES 80. Το σημαντικό είναι πως ισχυροί χρηματιστηριακοί κύκλοι, επενδυτικά σχήματα και βεβαίως το ίδιο το τραπεζικό Σύστημα μπήκε πολύ δυνατά στην αγορά από τα χαμηλά των 1.626,6-1.642,5 μονάδων (στις 24 και 27/10).

Ο Γενικός Δείκτης έχει βάση τις 2.125,4 μονάδες (χθεσινό χαμηλό), μπορεί όμως να επιβεβαιώσει εκείνους τους παράγοντες της αγοράς που εδώ και καιρό αναφέρονταν σε… υπερέκταση της αντίδρασης από τα τελευταία χαμηλά προς την ευρύτερη περιοχή των 2.500 μονάδων.

Το πιθανότερο είναι πως οι αγορές με μια καλοδεχούμενη ελεγχόμενη διόρθωση θα μπορούσαν να ποντάρουν στο επόμενο στοίχημα, μετά τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ, δηλαδή τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ισχυροί του πλανήτη, από την Παρασκευή και μετά.

Υπό προϋποθέσεις, το «διπλό ποντάρισμα» των αγορών θα μπορούσε να γίνει «τριπλό». Η πρώτη δοκιμασία αυτού του στοιχήματος εκτιμάται πως γίνεται σήμερα στην Wall Street, καθώς μετά το χθεσινό κλείσιμο του Dow Jones στις 9.625 μονάδες, ο βασικός αυτός δείκτης βρίσκεται μια… ανάσα από τις 9.700 μονάδες. Κάτι που σύμφωνα με τον φίλο zelis677 μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Ο διορατικός φίλος υποστηρίζει εδώ και καιρό πως ενδεχόμενη υπέρβαση των 9.700 μονάδων για τον Dow Jones θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης, με ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v