Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασταμάτητη η Σοφοκλέους έκανε το 6 στα 6

Έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε το ΧΑ, καταγράφοντας σωρευτικά κέρδη 501 μονάδων ή 29%, υπερβαίνοντας "εύκολα" και τις 2.200 μονάδες με αιχμή την ΕΤΕ αλλά και διεύρυνση ενδιαφέροντος.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι Αγορές μέρα με τη μέρα και βήμα – βήμα κερδίζουν μάχες, όμως θα χρειαστεί πολύς χρόνος προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να κερδηθεί ο πόλεμος.

Βεβαίως η κεκτημένη ταχύτητα στις περισσότερες Αγορές δημιουργεί κινδύνους αν δεν υπάρξει διόρθωση, καθώς η μέχρι στιγμής αντίδραση και γρήγορη είναι και αρκετά βίαια χαρακτηριστικά έχει.

Βέβαια και σε αυτό οι περισσότερο αισιόδοξοι έχουν να δώσου λογικοφανή απάντηση, υπενθυμίζοντας ότι και η πτώση που προηγήθηκε ακριβώς των ιδίων χαρακτηριστικών ήταν.

Ερχόμενοι στα της Σοφοκλέους που συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και από το κλείσιμο της 24/10 (1728,49) καταγράφει κέρδη 501,1 μονάδων ή ποσοστό +28,99%, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετικά ανεξήγητη.

Οι συντηρητικοί επισημαίνουν ότι αν συνεχιστεί η υπάρχον βηματισμός, τα περιθώρια περαιτέρω ανοδικής κίνησης θα στενέψουν σημαντικά, ενώ αντίθετα θα αυξηθούν αυτά της όποιας διόρθωσης.

Όμως υπάρχουν και κάποια θετικά μηνύματα και αυτά έρχονται από χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν σχετικά νωρίς και έχουν πάρει σημαντικό μέρος της ανόδου. Τα τελευταία μπορεί να προχωρούν σε σταδιακές ρευστοποιήσεις μετοχών που εκτιμούν ότι έχουν “τρέξει” αρκετά, αλλά προς το παρόν δεν σκέφτονται να αποχωρήσουν από την Αγορά, αλλά αντίθετα φαίνεται να αναζητούν τίτλους εταιρειών με ικανοποιητικά θεμελιώδη και οι οποίοι έχουν υποαποδώσει στην πρόσφατη ανοδική αντίδραση.

Τεχνικά, σαφώς και τα μηνύματα δείχνουν θετικά αφού ο FTSE με εντυπωσιακή ευκολία πέρασε πάνω από την αντίσταση των 1174 μονάδων και βλέπει με σχετική αισιοδοξία προς τις 1223-30 και 1261-85 μονάδες με επόμενο στόχο τις 1310 μονάδες που μάλλον δύσκολα θα υπερκεραστούν απνευστί.

Στα ενθαρρυντικά της σημερινής συνεδρίασης και η διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος κάτι που είχα σαν αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός τίτλων να κλείσει με διψήφιο αριθμό ποσοστιαίας μεταβολής, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +4,44% του FTSEM και το +5,45% του FTSES.

Από όλο τον 20αρη μοναδική “κόκκινη” παραφωνία ο τίτλος του Τιτάνα (-0,29%).

Αντίθετα εντυπωσίασαν Εθνική (+10,68%), Κύπρου (+7,55%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+7,20%), Μυτιληναίος (+7,43%), ΟΠΑΠ (+7,2%) και Intralot (+7,77%).

Επίσης με κέρδη μεγαλύτερα του 6% οι Πειραιώς και Eurobank και του 5% οι Coca-Cola και Alpha Bank.

Κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για την Αγροτική και των τριών για την Βιοχάλκο, ενώ με θετικό πρόσημο και μικρότερα κέρδη έκλεισαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρας, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Motor Oil, MPB και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε περιθώρια αμφισβητήσεων, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2238,36 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 2229,59 με κέρδη 5,24%, ενώ ο τζίρος στα γνωστά επίπεδα έφθασε τα 275 εκατ. από τα οποία τα 18,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Με τους αισιόδοξους η τελική εικόνα, καθώς 225 ανοδικές μετοχές αντιπαρατίθενται με 38 πτωτικές και 39 τίτλοι με κέρδη από 10 έως 23,47%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v