Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι αγοραστές "προτίμησαν" το Mid 40

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με τις αγορές να παίρνουν «καύσιμο» από τις επικείμενες αμερικάνικες εκλογές και την πιθανή μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 6/11. Κέρδη 8,2% για 3Ε και 9,8% για ΜΥΤΙΛ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση που συνεχίζει να αφήνει εκτός αγοράς όσους πούλησαν την περασμένη Παρασκευή αλλά και στα χαμηλά της περασμένης Δευτέρας.

Οι επικείμενες αμερικάνικες εκλογές δίνουν την εντύπωση στις αγορές ότι «ένας έγχρωμος μπορεί να φέρει άσπρες μέρες», ενώ η επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έχει προεξοφληθεί τουλάχιστον ως έναν βαθμό.

Με την ψυχολογία να βαδίζει σε καλύτερα μονοπάτια ακόμα και κάποια άσχημα μακροοικονομικά στοιχεία (όπως ο μεταποιητικός δείκτης ISM Οκτωβρίου που ανακοινώθηκε στις 38,9 μονάδες και το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1982, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν για τον ίδιο δείκτη τις 43,5 μονάδες) φαίνεται ότι στην παρούσα φάση οι αγορές ακούν περισσότερο τις όποιες θετικές ενδείξεις.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, η οποία αρχίζει να δημιουργεί ένα σχετικό ανοδικό σερί με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, το ενθαρρυντικό για την σημερινή συνεδρίαση είναι ότι το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε σχετικά σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ παραμένει σχετικά αρνητικό το γεγονός ότι η μικτή και καθαρή αξία συναλλαγών δεν δείχνει αυξητικές τάσεις.

Όσον αφορά στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημείο κλειδί παραμένουν οι 1.174 μονάδες, ανοδική διάσπαση των οποίων θα δημιουργήσει κάποιες πρώτες προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1.310 μονάδες.

Βέβαια υπάρχουν και οι άλλες εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι η αγορά χρωστά μια διόρθωση, αφού τα βραχυπρόθεσμα κέρδη στα blue chips είναι ιδιαίτερα δελεαστικά αλλά και επειδή πρέπει να δοθεί δυνατότητα επιβίβασης και σε ένα σημαντικό αριθμό χαρτοφυλακίων με σχετικά αργά αντανακλαστικά και τα οποία παραμένουν εκτός αγοράς.

Ασφαλώς και στη σημερινή συνεδρίαση κλίμα και διαθέσεις διαμόρφωσαν οι δεικτοβαρείς τίτλοι. Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του 20άρη με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισε μόνον η Eurobank, με αρνητικό πρόσημο ο ΟΠΑΠ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και MIG.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα του 9% και με διάθεση αποκατάστασης της διαγραμματικής απεικόνισης ο τίτλος του Μυτιληναίου που ευνοήθηκε και από την είδηση του deal με την Motor Oil.

Άλλος ένας τίτλος που αξίζει αναφοράς είναι αυτός της Εθνικής (+5,15%) που όμως για όσους ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση το τελικό κλείσιμο άφησε μια πικρή γεύση, αφού εθεωρείτο σχετικά εύκολο να επιτευχθεί το τεχνικά ζητούμενο δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 18 ευρώ (έκλεισε 17,98 ευρώ).

Από εκεί και πέρα κέρδη μεγαλύτερα του 8% για την Coca Cola, του 7% για τη ΔΕΗ και του 4% για Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνα και Τράπεζα Κύπρου.

Επίσης, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το +8,64% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που ξαφνικά δείχνει να εμπλέκεται σε αρκετά σενάρια όσον αφορά στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Επίσης, κέρδη μεγαλύτερα του 3% για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την Intralot, του 2% για Motor Oil και MPB, με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισε η Alpha Bank και με απλά θετικό πρόσημο Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης εκ νέου κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 2.148,89 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα αργά αλλά σταθερά και εν μέσω διακυμάνσεων έχασε σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών και έκλεισε στις 2.118,63 μονάδες, με κέρδη 2,83%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 258 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 6,7 αφορούσαν πακέτα.

Σχετικά περισσότερο συγκρατημένοι οι ασχολούμενοι με την αγορά παραγώγων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω διεύρυνση των υπαρχόντων υποτιμήσεων στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ασφαλώς και ικανοποιεί η τελική εικόνα, με 225 ανοδικές μετοχές έναντι 30 πτωτικών, ενώ 33 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 10% έως 28,10%.

Ασφαλώς για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις ο πρώτος λόγος θα συνεχίσει να ανήκει στο διεθνές κλίμα, ενώ θα είναι εξαιρετικά θετικό να σημειώνονται τουλάχιστον ενδοσυνεδριακές διορθώσεις ούτως ώστε να απορροφάται η όποια προσφορά.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v