Ισχυροί και αδύναμοι κρίκοι της ανόδου

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ανοδικού rebound, περίπου μία στις τρεις εισηγμένες είτε συνέχισε να υποχωρεί, είτε κατέγραψε ασήμαντα ποσοστά ανόδου -Ποιοι ήταν οι ισχυροί και ποιοι οι αδύναμοι κρίκοι στο ταμπλό του ΧΑ.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Ισχυροί και αδύναμοι κρίκοι της ανόδου
 **Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις μετοχές που πρωταγωνίστησαν στο rebound και αυτές που δεν ακολούθησαν την άνοδο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ανοδικού rebound, περίπου μία στις τρεις εισηγμένες είτε συνέχισε να υποχωρεί, είτε κατέγραψε ασήμαντο ποσοστό ανόδου – Ποιοι ήταν οι ισχυροί και ποιοι οι αδύναμοι κρίκοι του ταμπλό.


Παρά το ισχυρό rebound του Γενικού Δείκτη κατά την προηγούμενη εβδομάδα (+7,2%):

• Η μία περίπου στις έξι μετοχές της Σοφοκλέους συνέχισε να καταγράφει απώλειες, κλείνοντας ακόμη πιο κάτω από το επίπεδο της "μαύρης Παρασκευής" της 24ης Οκτωβρίου.
• Άλλες τόσες περίπου μετοχές είτε δεν κατάφεραν να ανακάμψουν καθόλου, είτε σημείωσαν κέρδη έως 5%.
• Και συνολικά, η μία περίπου στις τρεις μετοχές της Σοφοκλέους είτε συνέχισε να πέφτει, είτε ουσιαστικά δεν… κατάλαβε από άνοδο!

Στις 25 μετοχές που σημείωσαν το υψηλότερο ποσοστό ανόδου (βλέπε στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα της Solidus ΑΧΕΠΕΥ) οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από το +30,77% (Mevaco) έως και το +85,71% (Microland) και στην κατηγορία αυτή εντάσσονται κυρίως τέσσερις ομάδες εταιριών:

Πρώτον, εισηγμένες με πολύ χαμηλό τίμημα, αδύναμες οικονομικές επιδόσεις, που επιπλέον είχαν πιεστεί ιδιαίτερα στο ταμπλό κατά τους τελευταίους μήνες (Microland, Altec, ΑΕΓΕΚ, Παΐρης, Χαλυβδοφύλλων κ.ά.).

Δεύτερον, αρκετές εταιρίες του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΣΙΔΕΝΟΡ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ).

Τρίτον, μετοχές εταιριών καλών οικονομικών επιδόσεων και σαφώς χαμηλού επιχειρηματικού κινδύνου, που είχαν υποχωρήσει σημαντικά (ΕΥΑΘ, Nexans, Mevaco, Μινέρβα κ.ά.).
Τέταρτον, δύο ισχυρά blue chips που είχαν υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα (Coca Cola Τρία Έψιλον, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά).

Οι μετοχές που δεν ακολούθησαν…

Στο δεύτερο παρατιθέμενο πίνακα (πηγή Solidus ΑΧΕΠΕΥ) παρουσιάζονται οι μετοχές που κατά το rebound της περασμένης εβδομάδας είτε υποχρεώθηκαν σε πτώση, είτε αυξήθηκαν έως 5%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι μετοχές των εταιριών ΣΑΟΣ (42,86%), Δομική Κρήτης (25,6%) και Εκδόσεις Λυμπέρη (21,02%).

Στον κατάλογο των μετοχών που υποαπέδωσαν συγκαταλέγονται και πολλοί τίτλοι εταιριών οι οποίοι θεωρούνται σοβαροί και μάλιστα είχαν καταγράψει έντονη υποχώρηση από την αρχή του έτους.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η υποαπόδοση αυτή θα πρέπει να αποδοθεί στις περισσότερες περιπτώσεις όχι σε αλλαγές στα θεμελιώδη δεδομένα τους, αλλά στη σύνθεση του μετοχικού τους χαρτοφυλακίου και στην επιλογή κάποιων επενδυτών τους να αποχωρήσουν στα γρήγορα.

Ενδεικτικά, μεταξύ των εταιριών της παραπάνω κατηγορίας αναφέρουμε:

Forthnet: Άνοδος μόλις 5% την περασμένη εβδομάδα, στο -88,6% από την αρχή του έτους.
Autohellas: Άνοδος μόλις 4,24% την περασμένη εβδομάδα, στο -69,6% από την αρχή του έτους.
Jumbo: Άνοδος μόλις 4,2% την περασμένη εβδομάδα, στο -68% από την αρχή του έτους.
Kleemann: Άνοδος μόλις 3,8% την περασμένη εβδομάδα, στο -55,8% από την αρχή του έτους.
Σφακιανάκης: Άνοδος μόλις 0,6% την περασμένη εβδομάδα, στο -78,8% από την αρχή του έτους.
ΔΕΗ: Πτώση 0,62% την περασμένη εβδομάδα, στο -73,2% από την αρχή του έτους.
ΟΛΘ: Πτώση 0,98% την περασμένη εβδομάδα, στο -57,3% από την αρχή του έτους.
ΟΛΠ: Πτώση 1,87% την περασμένη εβδομάδα, στο -68,9% από την αρχή του έτους.
Frigoglass: Πτώση 3,1% την περασμένη εβδομάδα, στο -76,5% από την αρχή του έτους (χαμήλωμα προσδοκιών για το 2009 από τους αναλυτές).
Folli Follie: Πτώση 3,2% την περασμένη εβδομάδα, στο -71,6% από την αρχή του έτους.
ΑΓΕΤ Ηρακλής: Πτώση 4,67% την περασμένη εβδομάδα, στο -70,3% από την αρχή του έτους (φόβοι αγοράς για δημόσια πρόταση σε χαμηλά επίπεδα).
F.G. Europe: Πτώση 5,38% την περασμένη εβδομάδα, στο -55,9% από την αρχή του έτους.
Πετρόπουλος: Πτώση 5,75% την περασμένη εβδομάδα, στο -57,4% από την αρχή του έτους.
ΟΠΑΠ: Πτώση 8,77% την περασμένη εβδομάδα, στο -37,8% από την αρχή του έτους. (ενδεχομένως να είχαμε επηρεασμό από τις εξελίξεις στο θέμα του μονοπωλίου).
Τιτάν (κ): Πτώση 9,77% την περασμένη εβδομάδα, στο -57,3% από την αρχή του έτους (σχετικά αδύναμα αποτελέσματα εννεαμήνου, πτωτικές αναθεωρήσεις κερδών από τους αναλυτές για το 2009).
Φουρλής Συμμετοχών: Πτώση 10,3% την περασμένη εβδομάδα, στο -67,9% από την αρχή του έτους.
ΚΑΕ: Πτώση 12,1% την περασμένη εβδομάδα, στο -49,5% από την αρχή του έτους.

**Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις μετοχές που πρωταγωνίστησαν στο rebound και αυτές που δεν ακολούθησαν την άνοδο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v