Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορατή η κατοχύρωση κερδών στη Σοφοκλέους

Το…short-selling, η εμφανής διάθεση για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών και οι κινήσεις διεθνώς με ορίζοντα τις αμερικανικές εκλογές της Τρίτης αποτελούν τα κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μετά την τεχνική αντίδραση και τις ανάσες που προσέφερε διεθνώς, ήρθε η ώρα της κατοχύρωσης θέσεων και της απαιτούμενης διόρθωσης. Βραχυπρόθεσμα το παιχνίδι φαίνεται να ελέγχεται από την Wall Street μέχρι την Φρανκφούρτη και την Αθήνα.

Επίσης βραχυπρόθεσμα η τάση σχετίζεται βεβαίως με τα της οικονομίας κυρίως, όμως, με γνώμονα τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών. Αυτό πρακτικά κρατά σε αναμονή τη Wall τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη. Το ζητούμενο μέχρι τότε είναι η συντήρηση του Dow Jones σε επίπεδα οπωσδήποτε υψηλότερα των 8.700 μονάδων και κατ’ επέκταση της…ελπίδας πως είναι δυνατή η υπέρβαση των 9.500 μονάδων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση φίλων της στήλης (δες σχετική αναφορά του Σερραίος-Zellis667) με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση. Βραχυπρόθεσμα η αγορά έχει δώσει υπεραξίες και μάλιστα καλές, ικανές να επουλώσουν μερικές από τις πληγές που αφήνει η κρίση.

Για τον Γενικό Δείκτη, σημείο αναφοράς και πρώτης στήριξης θεωρούνται οι 1970-1975 μονάδες, με «εσχατιά» στην χειρότερη περίπτωση τις 1.800 μονάδες. Όλα αυτά μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης. Για τον FTSE ο πήχης χαμηλώνει αρχικά προς τις 1.070 και στην συνέχεια μέχρι τις 975 μονάδες, στην χειρότερη περίπτωση πάντα.

Η μετοχή της Εθνικής μετρά απώλειες 43,2% τις τελευταίες 30 ημέρες, έχει όμως αντιδράσει από τα χαμηλά των 11,40 (24/10) και 11,24 (27/10) μέχρι το ενδοσυνεδριακό υψηλό χθες των 16,46 ευρώ. Η Εθνική πρέπει να κρατήσει τα 15,70 ευρώ και πάση θυσία τα 15 ευρώ εφόσον δεν θέλουμε να αναφερόμαστε σε μεταβολή της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Δεδομένο ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις σημειώθηκαν υψηλές αποδόσεις από μετοχές των Microland (30,5%), Παϊρης (26,5%), Σωληνουργία Κορίνθου (21,8%), IMAKO (14,3%), Χαλυβδοφύλλων (16,7%), Altec (15,8%), αλλά και Alpha Bank (13,7%), Πειραιώς (6,5%), μένει να μετρηθούν κατ’ αρχήν η διάθεση των πωλητών και στη συνέχεια η στάση των εν δυνάμει αγοραστών.

Να συνεκτιμηθεί πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσανατολίζεται σε παράταση της απαγόρευσης του short-selling με περισσότερες λεπτομέρειες να αναφέρονται σε σχετικό θέμα του euro2day.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v