Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεστ αντοχής σε στηρίξεις - ρευστότητα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η βραχυπρόθεσμη αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών. Με τον Γ.Δ. πάνω από τις 2.000 μονάδες είναι πιθανή μία τελευταία επιβεβαίωση στηρίξεων μέχρι τις 1.995 μονάδες. Ζητούμενη η κατοχύρωση ρευστότητας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Καλπάζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να περνά τις 5.000 μονάδες, καθώς τα συμβόλαια του Dow Jones και του S&P 500 να παραπέμπουν σε ανοδικό κατά 3,2% άνοιγμα, σε λίγη ώρα, στη Νέα Υόρκη.

Στο Χ.Α. βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών, που ξεκίνησε από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Παρασκευής, στηρίξεις που επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα και προσφέρουν πλέον υψηλές αποδόσεις μέχρι και τώρα.

Σημαντική η απόδοση για τον Γ.Δ. που μετρά ήδη περί τις 400 μονάδες και περίπου 220 για τον FTSE-20.

Κίνηση που εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από την πορεία των ξένων αγορών, κυρίως, όμως, της αμερικανικής.

Κλειδί για τη Wall θεωρείται το ενδεχόμενο υπεραντίδρασης του Dow Jones υψηλότερα των 9.700 μονάδων (για τουλάχιστον 2 συνεδριάσεις), κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τους παίκτες σε αναθεώρηση της τακτικής τους.

Σε μεγάλο βαθμό τα στοιχήματα που παίζονται πλέον στη Wall αφορούν βεβαίως στην προεξόφληση της επόμενης κίνησης στη Fed αλλά και στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Κατά συνέπεια, η ανοδική αντίδραση μπορεί να έχει συνέχεια, τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς έτσι δείχνει, μέχρι την επόμενη περιοχή αντίστασης για τον Γ.Δ.

Αναλογικά αυτό επιτρέπει σε ορισμένους να αισιοδοξούν πως η Εθνική μπορεί σε αυτή τη φάση ή με ενδιάμεση απαραίτητη διόρθωση να πιάσει τα 20 ευρώ.

Βέβαια, ο στόχος από την πλευρά της Εθνικής είναι υψηλότερος, καθώς επικεντρώνεται στα 22 - 24 ευρώ, αλλά αυτό απαιτεί άλλες προϋποθέσεις.

Παρακολουθούμε, λοιπόν, την εξέλιξη της τάσης, που όμως, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ελκύει σημαντικά κεφάλαια.

Αναλυτές θα αισθάνονταν πιο σίγουροι με τζίρους κοντά στα 450 - 500 εκατ. ευρώ και ενίσχυση της συναλλακτικότητας σε τεμάχια σε τίτλους εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μέχρι τώρα, ενδείξεις έχουμε για μετοχές-σηματωρούς, όπως θεωρούνται οι Alapis στο 1,10 ευρώ, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 4,04 ευρώ, η ΕΧΑΕ στα 6,90 ευρώ, η Τέρνα στα 2,30 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ στα 6,50 ευρώ και η Γενική στο 1,79 ευρώ.

Πιέζονται, όμως, για διαφορετικούς λόγους μετοχές εταιριών, όπως ο Φουρλής στα 8,24 ευρώ (-5,1%), η Frigoglass στα 4,76 ευρώ (-18,2%), η Jumbo στα 8,28 ευρώ (-1,4%), η Folli Follie στα 6,98 ευρώ (-5,5%) και η Lamda Development στα 3,28 ευρώ (-3,5%).

Από τεχνικής πλευράς, η διόρθωση που θέλαμε (και περιμέναμε) στα πρώτα 45 λεπτά της συνεδρίασης, δεν πίεσε περισσότερο βασικούς δείκτες, μετοχές.

Περιμένουμε μία επόμενη, όσο πλησιάζει προς το κλείσιμο η συνεδρίαση, επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, με πιθανή την πίεση του Γ.Δ. αυτή τη φορά στις 2.000 - 1.995 μονάδες.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να κατοχυρωθεί ακόμη μία "φουρνιά" βραχυπρόθεσμων θέσεων, να υπάρξει ανατροφοδότηση ρευστότητας, χρήσιμης για την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση.

Μέχρι τότε, η Εθνική κρατά τα 16,20 ευρώ, η Eurobank πρέπει να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 8,2 ευρώ, η Alpha Bank πρέπει να αντιδράσει από τα 11,4 ευρώ, ο ΟΤΕ μπορεί να προσφέρει επιπλέον στήριξη με την υπέρβαση των 10,9 ευρώ, όπως και η ΔΕΗ με την υπέρβαση των 9,7 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v