Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρούν τράπεζες και Σοφοκλέους

Σε αντιστάθμιση θέσεων, σχεδόν αποκλειστικά στην Εθνική και λιγότερο στην Κύπρου, προχωρούν ισχυρά επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Μέχρι και 1% υψηλότερα ο Γ.Δ. στις 940 ο 20άρης, κατά 9% αντιδρούν Εθνική, Κύπρου.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Παραμένει η Εθνική μπροστάρης της προσπάθειας ανάσχεσης του απαξιωτικού κύματος στο ΧΑ.

Με τον τίτλο της Τράπεζας να κυμαίνεται στο 17,3%, προσφέροντας τουλάχιστον δύο ευκαιρίες ενδοσυνεδριακής αποκόμισης υπεραξιών.

Ελάχιστο τα 11,24 και μέγιστο τα 13,30 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής κρατά (λίγο πριν τις 15:00) τα 12,9 ευρώ (8,6%), ο FTSE έχοντας «θέση» τουλάχιστον για σήμερα τις 880 μονάδες, αντιδρά μέχρι και 1,3% στις 935, καθώς πι πρώτες ενδείξεις από τη Ν. Υόρκη δεν είναι τόσο άσχημες.

Η κίνηση της Εθνικής κρατά από την αρχή της συνεδρίασης σε τροχιά αντίδρασης της Κύπρου, στα 3,54 ευρώ πλέον (5,9%), ενώ το ΤΤ κερδίζει 2,2% στα 4,60 ευρώ και ακολουθούν Πειραιώς στα 8,22, Eurobank στα 7,10, ΔΕΗ στα 9,14, Motor Oil στα 6,78, Αγροτική στα 1,50 ευρώ.

Η ανοδική κίνηση στην μετοχή της Εθνικής οφείλεται σε κάποιο βαθμό –εκτός του αγοραστικού ενδιαφέροντος- και σε διόρθωση «τεχνικής φύσεως» καθώς μετά τις δημοπρασίες της Παρασκευής ο τίτλος έκλεισε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά στα οποία είχαν γίνει οι τελευταίες πράξεις.

Κερδίζοντας πόντους ο Γ.Δ. πληθαίνει και ο αριθμός των μετοχών που ακολουθούν ανοδικά, φτάνοντας πλέον τις 80.

Πρώτη σε απόδοση η μετοχή του Βωβού, επανέρχεται στα 13,22 ευρώ (11,7%), η Sprider περνά τα 1 ευρώ (8,6%), η ΕΛΒΕ τα 0,70 ευρώ, η Ridenco τα 0,44 ευρώ, η Μηχανική τα 1,18 ευρώ, η Probank τα 1,10 ευρώ, η Γενική τα 1,45 ευρώ, ενώ ακολουθούν αρκετές ακόμη με απόδοση μεγαλύτερη του 4%.

Η ανάγκη αντιστάθμισης θέσεων σε μετοχές του FTSE δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό τις εσπευσμένες αγορές που γίνονται τα τελευταία 10-15 λεπτά στη μετοχή της Τρ. Κύπρου που αντιδρά κατά 11,4% προς τα 3,72 ευρώ.

Στη συμπεριφορά της Εθνικής διευκολύνει πέραν των άλλων και η συγκριτικά καλύτερη εικόνα που παρουσίαζε το δικαίωμα της ΕΤΕ, λίγο μετά τις 15:10 στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Παράγοντες του ομίλου της Εθνικής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός βραχυπρόθεσμου κύκλου αντιστάθμισης θέσεων από αμερικανικά κεφάλαια στην περίπτωση που διαμορφωθεί θετικότερη πορεία για τους βασικούς δείκτες της Wall.

Οι ίδιοι παράγοντες περιμένουν συνέχιση των εισροών, πιθανώς και στις αμέσως επόμενες 1-2 συνεδριάσεις, με την προϋπόθεση πως θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση η Wall.

Από αυτήν την άποψη, σημείωναν, ενδέχεται να αποβεί συγκριτικό πλεονέκτημα για το ΧΑ, η αυριανή αργία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v