Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τεντωμένο σχοινί η Σοφοκλέους

Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις για τη Σοφοκλέους, μετά τη νέα "καταιγίδα" αδιάκριτων πωλήσεων της Παρασκευής. Οι αλλαγές ισορροπιών μετά την κρίση και τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
«Λιγότερο κακό από όσο φοβόμασταν». Εύγλωττος ένας από τους τίτλους του MarketWatch σε μία από τις πολλές αναφορές του δικτύου στα όσα συνέβησαν στην δραματική συνεδρίαση της Παρασκευής.

Τα όσα έγιναν χθες στη Wall λίγο έως πολύ γνωστά και αυτό που μένει να φανεί από την Δευτέρα κιόλας είναι η… ανταπόκριση των ευρωπαϊκών αγορών, του ελληνικού.

Πρόκειται για μία ομολογουμένως πρωτόγνωρη περίπτωση που ακόμη και συνήθως έγκυροι αναλυτές πέφτουν έξω στην πρόβλεψή τους.

Και μία από τις μεγαλύτερες διαψεύσεις, όπως υπενθυμίζεται χαρακτηριστικά από την ομάδα του SMarket, είναι η περιβόητη ασφάλεια των πολυτίμων μετάλλων.

Σε αυτήν σημειώνεται ανάλυση της Barkley’s Capital πως «δεδομένης της νευρικότητας των χρηματαγορών πολλοί επενδυτές θα αναζητήσουν… καταφύγιο στην ασφάλεια που παρέχει η αγορά των πολυτίμων μετάλλων».

Σημειώνεται πως μόνο την τρέχουσα εβδομάδα καταγράφηκε για τον χρυσό απώλεια 10%, ενώ από τις σχετικά πρόσφατες ημέρες… παροξυσμού στα γκισέ των Κεντρικών Τραπεζών για μία χρυσή λίρα η ανά ουγκιά τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει χάσει περί τα 200 δολάρια ανά ουγκιά.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως όλα αυτά αποτελούν σύμπτωμα των περιόδων ύφεσης, όπως αυτής που βιώνουμε, και σηματοδοτεί την υποχώρηση όλων των αξιών, γενικώς. Από εμπορεύματα μέχρι μετοχές.

Στη Wall δόθηκε μάχη για να μην χαθούν οι… εσχατιές του Dow Jones και S&P 500, ακόμα σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά… ανάδυση για τον Dow περίπου 700 – 800 μονάδων, με τις αγορές να παραμένουν επί χείλους κρεμάμενες.

Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μία από τις χειρότερες αρνητικές αποδόσεις, όχι όμως την χείριστη του 15,03% στην διάρκεια της κρίσης του ’87, που παραμένει η μεγαλύτερη από το ’85 μέχρι σήμερα.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε, αν και η τωρινή κρίση είναι τελείως διαφορετική, πως το -15,03% στις 7/12/1987 ακολούθησε το +27,4% για τον Γ.Δ. στις 11/12/1987.

Το πιθανότερο είναι πως και στην αγορά μας πλέον εξελίσσονται καταστάσεις που θα σημαδέψουν την γενικότερη ζωή του τόπου σε βάθος χρόνου. Από τον χώρο της οικονομίας καταρχήν, βεβαίως του επιχειρείν (ευρύτερα εννοούμενο) και κατ’ επέκταση της πολιτικής.

Από γνώστες του παιχνιδιού προεξοφλείται πως σε αυτήν την κρίση «τζάκια» βλέπουν την περιουσία τους να εξανεμίζεται, ενώ άλλες δυνάμεις αναδύονται.

Νέες ισορροπίες σε κοινωνικών και επιχειρηματικό επίπεδο διαμορφώνονται, οικονομικοί πόλοι και συμφέροντα «καίγονται», ενώ άλλοι παίκτες μπαίνουν με αξιώσεις στο παιχνίδι.

Θεωρούμε ενδεικτική και μόνο την περίπτωση για παράδειγμα της Alpha Bank. Μία απλή και μόνο καταγραφεί των όσων συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην μετοχή παραπέμπουν το πιθανότερο σε αλλαγή χεριών.

Είναι… αξιοθαύμαστη, για τα δεδομένα του κλάδου, η ανθεκτικότητα που επιδεικνύεται κυρίως από τη μετοχή της Alpha Bank.

Αναφέρουμε την συγκεκριμένη περίπτωση μόνο ως ενδεικτική και αφού για λόγους διασποράς παραμένει η πλέον «πολύφερνη νύφη» εδώ και καιρό.

Ανάλογες ανακατατάξεις δεν μπορεί παρά να συμβούν σε τράπεζες, σε νευραλγικούς τομείς της εθνικής οικονομίας μας όπως είναι οι κατασκευές, η ενέργεια, η ναυτιλία.

Αν μη τι άλλο η κρίσιμη προηγούμενη εβδομάδα μας έδωσε την βεβαιότητα πως η κατάσταση στη χώρα μας, όποτε και όπως εξομαλυνθεί η κρίση, θα διαμορφώνεται με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων.

Και κατά την ταπεινή εκτίμησή μας, η πιο ενδιαφέρουσα και για μας διδακτική περίοδος της κρίσης είναι αυτή που σηματοδοτείται μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.728,49 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 18,37%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 66,62%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 19,63%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 19,71%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 24,97% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους με εβδομαδιαίες απώλειες μικρότερες των δέκα ποσοστιαίων μονάδων έκλεισαν μόνον οι κλάδοι των Ταξιδιών και Αναψυχής (-7,18%), των Τηλεπικοινωνιών (-5,71%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-3,50%). Όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν ισχυρότατες απώλειες από 13,22% έως και 30,01%.

Ειδικότερα, τις υψηλότερες απώλειες εμφάνισε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-30,01%), ενώ ακολούθησαν οι κλάδοι των Ασφαλειών (-25,31%), των Κατασκευών και Υλικών (-25,02%), των Τραπεζών (-23,74%), των Πρώτων Υλών (-21,69%), της Τεχνολογίας (-21,50%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-21,43%) και των Τροφίμων και Ποτών (-20,06%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Elbisco (16,67%), Βαράγκης (11,25%), Πραξιτέλειο (10,17%), Euroline ΑΕΕΧ (8,49%), Λυμπέρης (8,28%), Alpha Trust (3,23%), Hellas Online (2,22%), Νίκας (1,22%), Crown Hellas Can (0,64%), και Μινωικές Γραμμές (0,39%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Altec (-51,61%), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (-50%), Αττικές Εκδόσεις (-47,60%), Vivere (-45,07%), Κρέτα Φάρμ (-43,99%), Pasal (-43,84%), Μάρακ ηλεκτρονική (-43,55%), Γιουρομπρόκερς (-42,86%), Proton Bank (-41,90%) και Microland (-41,67%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v