Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Εθνική εορτή" και στη Σοφοκλέους

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε έντονα πτωτικά, έκλεισε με σημαντικά κέρδη και έδωσε θεαματικές intraday αποδόσεις σε όσους τόλμησαν να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις. Κέρδη 13% για ΕΤΕ, 12% για ΚΥΠΡ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Από το -4,97% στο +4,7% και τελικό κλείσιμο στο +4,04%. Και όλα αυτά στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας που «αντάμειψε» με σημαντικότατα intraday κέρδη όσους θαρραλέους τόλμησαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας, ενώ οι υπόλοιποι που αγόρασαν και διακράτησαν ασφαλώς και θα μείνουν με αναπάντητες ανησυχίες εν όψει και της αυριανής αργίας.

Το ερώτημα που απασχολεί τις διεθνείς αγορές δείχνει απλό, αλλά εξελίσσεται σε δυσεπίλυτο γρίφο για όσους ασχολούνται με αυτές.

Μπορεί το ένστικτο αυτοσυντήρησης να αποτελέσει αντίβαρο στους φόβους και τις ανησυχίες για επικείμενη διεθνή ύφεση;

Σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι χρηματιστηριακές αγορές όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα, καθώς είναι δεδομένο ότι οι ισορροπίες στην ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας δεν έχουν αποκατασταθεί και το «στοίχημα» παραμένει ανοιχτό.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους και σε μία συνεδρίαση εντυπωσιακών διακυμάνσεων με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος περίπου 167 μονάδων, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι εμφανίστηκε αναπάντεχο αγοραστικό ενδιαφέρον που σε συνδυασμό με την ανακωχή πωλήσεων έδωσε ένα εντυπωσιακό rebound, το οποίο καλείται να έχει συνέπεια και συνέχεια.

Ασφαλώς τα πάντα ξεκίνησαν από τους δεικτοβαρείς τίτλους και κυρίως από αυτόν την Εθνικής, ενώ στην πορεία ακολούθησαν Κύπρου, Eurobank, Coca Cola, Intralot, και σε δεύτερο λόγο Alpha Bank, Αγροτική, Motor Oil και Βιοχάλκο.

Ασφαλώς η σημερινή συνεδρίαση δεν επέφερε ουσιαστικές αλλαγές, τουλάχιστον όσον αφορά στην διαγραμματική απεικόνιση, εκτός από το γεγονός ότι υπάρχει ζητούμενο δημιουργίας κάποιας βάσης, η οποία οριοθετείται για τον FTSE στις 860 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη στις 1.641 και για τον FTSE/M στις 1.970 μονάδες.

Τεχνικά και όσον αφορά στον 20άρη, που έδωσε σήμερα κάποιες πρώτες ενδείξεις τοποθετήσεων (άγνωστο αν αυτές είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα) για να πούμε ότι αλλάζει κάτι ο εν λόγω δείκτης θα πρέπει να δώσει σειρά κλεισιμάτων υψηλότερα από τη ζώνη 1.130-1.174.

Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τον Γενικό Δείκτη, που επιζητά καταρχήν κλείσιμο υψηλότερα από τη ζώνη 2.175-2.225.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 20άρη και τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΠΑΠ (-4,89% με επόμενη στήριξη τα 17 ευρώ) και ΟΤΕ (-2,81% και επόμενη στήριξη τα 8,30 ευρώ).

Ακολούθησαν σε απώλειες η ΔΕΗ (-2,42% και επόμενη στήριξη τα 8,68 ευρώ) και τα Ελληνικά Πετρέλαια με απώλειες 1,17% χωρίς ουσιαστικές στηρίξεις. Τέλος με απώλειες 1,10% έκλεισε ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα, με διψήφιες θετικές ποσοστιαίες μεταβολές οι Εθνική (+13,64%, ζητά καταρχήν κλείσιμο υψηλότερα των 15 ευρώ), Κύπρου (+11,98%), Intralot (+12,99%) και Coca Cola (+10,5%).

Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 8% Eurobank και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, του 5% Alpha Bank και Αγροτική, και του 4% Βιοχάλκο και Motor Oil, ενώ με μικρότερα κέρδη τερμάτισαν την συνεδρίαση οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα πτωτικές διαθέσεις, υποχώρησε μέχρι τις 1.642,56 μονάδες, παρατεταμένη πλαγιοανοδική αντίδραση μέχρι τις 1.809,73 μονάδες και τελικό κλείσιμο στις 1.798,24 μονάδες, με κέρδη 4,04%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 423 εκατ. ευρώ, όμως από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 200 εκατ. ευρώ (κυρίως λόγω των πακέτων της Alapis), τα οποία αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μετά από πολύ καιρό υπεροπλία των «πράσινων» στην τελική εικόνα, με 147 ανοδικές μετοχές έναντι 100 πτωτικών και 32 τίτλοι με κέρδη από 8% έως 26,69%.

Όλα αυτά με τις αγορές να αναμένουν νέα μείωση επιτοκίων μέσα στην εβδομάδα από τη Fed και στις 6/11 από την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v