Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ώρες ευθύνης για τον Γιώργο Προβόπουλο

Η υπόθεση του σχεδίου διάσωσης προφανώς δεν αφορά μόνο στις τράπεζες. Αφορά στην ύπαρξη διαφάνειας ή μη στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, στον ΄Ελληνα φορολογούμενο αλλά και στην εθνική οικονομία.

Ώρες ευθύνης για τον Γιώργο Προβόπουλο
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε οιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία το διαρκές ζητούμενο δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η επικράτηση και η εφαρμογή της ισονομίας.

Ίδιοι κανόνες για όλους.

Απόκλιση από την αρχή αυτή δεν μπορεί παρά να σημάνει κατάρρευση ολόκληρου του οικοδομήματος.

Κατάρρευση της πίστης προς τις αρχές και τις αξίες που οφείλουν να διέπουν τη λειτουργία του.

Στο πλαίσιο αυτό και υπό το φως της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η υφήλιος τα τελευταία 80 χρόνια, οι κινήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της Τραπέζης της Ελλάδος βρίσκονται καθημερινά στο μικροσκόπιο των πολιτών. Της κοινωνίας.

Και τα ερωτήματα είναι πολλά:

Υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος;

Υπάρχει ισονομία στην αντιμετώπιση των πιστωτικών ιδρυμάτων που το απαρτίζουν;

Υπάρχει, αντίθετα, διακριτική κι ενδεχομένως χαριστική μεταχείριση ορισμένων εις βάρος της κοινωνίας;

Από την άλλη πλευρά, είναι αδιαμφισβήτητο ότι σε ώρες σοβαρής κρίσης η πίστη των επενδυτών αλλά και των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία.

Κι όμως, το νόημα των πρόσφατων δηλώσεων του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, στη Βουλή, ήταν ότι όλες οι τράπεζες, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστούν να κάνουν χρήση του πακέτου διάσωσης.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι προφανές και εύλογο:

"Εάν όλοι αναγκαστούν να προστρέξουν στο πακέτο διάσωσης, τότε προφανώς όλοι θα έχουν την ανάγκη του και εάν συμβαίνει αυτό, πόσο ασφαλές είναι το σύστημα;".

Αλλά και η υποχρέωση που καταγράφηκε επισήμως, ασχέτως αν δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, ότι όλοι -ανεξαρτήτως των αναγκών- θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με συμμετοχή του Δημοσίου, για να κάνουν χρήση των λοιπών μέτρων, πώς πρέπει να ερμηνευτεί;

Σχετίζεται με την πρόσφατη επισήμανση κορυφαίου Έλληνα επιχειρηματία ότι ορισμένα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν υπερβεί σημαντικά τα ανώτατα όρια χορηγήσεων στο εξωτερικό;

Θα κληθεί ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώσει για τα τολμηρά εγχειρήματα ορισμένων τραπεζιτών σε χώρες της ευρύτερης περιοχής;

Επιπρόσθετα, αδιευκρίνιστος παραμένει ποιος ήταν ο ακριβής ρόλος της Τραπέζης της Ελλάδος στην πρόσφατη παλινωδία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Proton Bank.

Αρχικώς, πώληση σε εξευτελιστική τιμή, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανακοινωθεί το περίφημο πακέτο των 28 δισ. ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος, και ανάκληση της πώλησης λίγο αργότερα. Τα ερωτήματα και εδώ είναι πολλά:

Εντέλει, ο Έλληνας φορολογούμενος, ο Έλληνας αποταμιευτής, πού βρίσκεται σε όλη αυτήν την υπόθεση διάσωσης ή στήριξης του τραπεζικού συστήματος;

Καλείται να βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη, με στόχο -σε επίπεδο ρητορικής, τουλάχιστον- τη διάσωση των τραπεζών και επί της ουσίας ουδέν γνωρίζει σχετικά με τους ακριβείς τρόπους διαχείρισης των πόρων αυτών, ούτε και για την αποτίμηση του οφέλους για το Δημόσιο.

Εν ολίγοις, το μεγαλύτερο εγχείρημα της παρούσας κυβέρνησης, υπό το φως των εμπλεκόμενων κονδυλίων αλλά και της σημασίας του για τη διάσωση του ελληνικού πιστωτικού συστήματος και κατά προέκταση της ίδιας της οικονομίας της χώρας, χαρακτηρίζεται -επί του παρόντος τουλάχιστον- από μία σαφή έλλειψη διαφάνειας.

Από τον ίδιο τον κ. Προβόπουλο η ελληνική τραπεζική αγορά και η ελληνική κοινωνία περιμένουν πολλά.

Διότι, πέραν της πανεπιστημιακής του ιδιότητας, έχει διατελέσει επί σειρά ετών σε θέσεις-κλειδιά κορυφαίων πιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Alpha Bank, η Emporiki Bank, η Τράπεζα Πειραιώς.

Συνεπώς, ο άνθρωπος που κρατά σήμερα τα ηνία της Τραπέζης της Ελλάδος γνωρίζει το σύστημα εκ των έσω.

Ουδείς μπορεί να του προσάψει απουσία γνώσης σχετικά με τη λειτουργία του αλλά και τη σημασία που έχει η ύπαρξη διαφάνειας και ισονομίας σε αυτήν.

Ούτως, ή άλλως, και στην υπόθεση αυτή ο ρόλος του θα είναι κομβικός. Αυτό τουλάχιστον αφήνει να υπονοήσουμε το ίδιο το ΥΠΕΘΟ, στελέχη της ηγεσίας του οποίου παραπέμπουν ευθέως στον κ. Προβόπουλο για τις "λεπτομέρειες" του όλου σχεδίου... όταν τις ζητούν οι δημοσιογράφοι.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v