Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα επιτόκια φέρνουν τεχνική αντίδραση

Στην καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση λόγω της προεξόφλησης μείωσης των επιτοκίων, ποντάρουν οι παίκτες. Σε επίπεδο κρατών, πλέον, οι συνέπειες τις διεθνούς κρίσης με το ΔΝΤ σε ρόλο…οικονομικού χωροφύλακα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τεχνητές…αναπνοές στα χρηματιστήρια εν μέσω γενικευμένων επιφυλάξεων για την επιβίωση ολόκληρων κρατών. Η προσδοκία για συντονισμένη, παράλληλη μείωση επιτοκίων από την Fed, την ΕΚΤ μέχρι τις αγορές της Άπω Ανατολής δίνει αφορμές για μία καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών.

Παράλληλα σε αυτήν την φάση της κρίσης φαίνεται πως επιχειρηματικές κινήσεις έστω και αναγκαστικά επισπεύδονται. Προφανώς είναι ενδεικτικές της επόμενης τάξης πραγμάτων, διεθνώς, οι διεργασίες μεταξύ General Motors-Chrysler αλλά και τα όσο συμβαίνουν με Porsche-VW στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Στα καθ’ ημάς η ΤτΕ προχωρά σε μία ομολογουμένως ρηξικέλευθη κίνηση ελαχιστοποιώντας τα δάνεια προς αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (αφορά κυρίως τις ελληνικές τράπεζες) αλλά και στην μερισματική πολιτική.

Στο Χ.Α. οι εξελίξεις τρέχουν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο όπου ο όμιλος Marfin Investment Group ανακοίνωσε τους συντονιστές της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ, Deutsche Bank και Morgan Stanley. Κίνηση που δεδομένης της συγκυρίας έχει την σημασία και που κατά την εκτίμησή μας θα αποτελέσει μία από τις…λυδίες λίθους των εξελίξεων στον κλάδο.

Η μετοχή του MIG μετρά σημαντικές απώλειες (32%) τις τελευταίες ημέρες, έχει υποχωρήσει στα 2,7 ευρώ και από τεχνικής πλευράς δικαιολογεί την επαναπροσέγγιση των 3,16 ευρώ.

Αποτίμηση 6,7 δισ. ευρώ έχει η Εθνική που προχθές μέτρησε αντίδραση της τάξης του 13,6% και μπορεί να κινηθεί προς τα 14,16 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank μετά το 8,6% μπορεί από τα 7,6 να υπερβεί τα 7,74 ευρώ (βλέποντας ενδεχομένως τα 8,5 ευρώ).

Στην Alpha Bank θα επιμείνουμε πως γίνεται διακριτικό μάζεμα τουλάχιστον τις τελευταίες10 ημέρες με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 3,4% (τις τελευταίες επτά ημέρες) και να «βλέπει» τα 11,02 ευρώ. Εντυπωσιακή αν μη τι άλλο η προχθεσινή αντίδραση του Μυτιληναίου που χρωστά συνέχει μέχρι τα 4,66 και σε επόμενη φάση προς τα 4,86 ευρώ.

Ποντάροντας πάντα στην τεχνικότητα της βραχυπρόθεσμης τάσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή της Coca-Cola Hellenic που από τα 8,84 ευρώ μπορεί να περάσει τα 9,40 και να κινηθεί ακόμη και προς τα 10,18 ευρώ.

Με βάση πάντα την βραχυπρόθεσμη τάση ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Κύπρου από τα 3,74 ευρώ, η Intralot από τα 3,48 ευρώ, Σαράντης από τα 5 ευρώ, Sprider από τα 1,06 ευρώ, Μηχανική από τα 1,25 ευρώ, ΕΧΑΕ από τα 6,08 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v