Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Finance: 10 μετοχές παντός καιρού για το ΧΑ

Δέκα μετοχές "ειδικές" για την κρίση εντοπίζει η Alpha Finance σε report με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου. Τα συγκεκριμένα τους πλεονεκτήματα τώρα και οι εκτιμήσεις για τη μερισματική απόδοση.  

Alpha Finance: 10 μετοχές παντός καιρού για το ΧΑ
Δέκα μετοχές που θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν της αγοράς, αν συνεχιστεί η κρίση, ξεχωρίζει η Alpha Finance σε report με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου.

Καθώς οι συνθήκες της αγοράς επιδεινώνονται, φαίνεται ότι οι εξαναγκασμένες πωλήσεις και ο φόβος κυριαρχούν στην επενδυτική συμπεριφορά, υπερσκελίζοντας τα θεμελιώδη μεγέθη.

Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι μετοχές την ίδια συμπεριφορά απέναντι στην κρίση, αναφέρει η Alpha Finance, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δέκα μετοχές που μπορούν να υπεραποδώσουν της αγοράς σε περίπτωση που η κρίση επιμείνει.    

Σε αυτή τη λίστα μετοχών η χρηματιστηριακή περιλαμβάνει τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Πειραιώς AEEAΠ, Σιδενόρ, Intralot, METKA, Sprider, ΜPB, Eθνική και Κύπρου.

ΕΧΑΕ: Ο διαχειριστής της ελληνικής αγοράς πρόκειται να ανακοινώσει πολύ αδύναμη δέσμη αποτελεσμάτων για το 2008. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 75% από την αρχή του χρόνου, προσφέρει μερισματική απόδοση στο 12,5% για το τρέχον έτος, ενώ η ρευστότητά της παραμένει ανέπαφη. Εκτίμηση της Alpha Finance είναι πως ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, κατά το οποίο ο μέσος ημερήσιος τζίρος υποχωρεί στα 150 εκατ. ευρώ το 2009 από περισσότερα των 300 εκατ. ευρώ το 2008, η μετοχή θα πρέπει να αξίζει περισσότερο από 6 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση για τον ΟΠΑΠ είναι στο 11,3%. Επιπλέον αν θεωρήσουμε ότι η αγορά θα ανοίξει έως το 2010 και η εταιρία θα χάσει το 30% του μεριδίου αγοράς μέσα σε 2 - 3 χρόνια αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αποδόσεις για να αποφύγει την απώλεια μεγαλύτερου μεριδίου, η Alpha Finance διατηρεί την τιμή των 17,7 ευρώ.

Πειραιώς ΑΕΕΑΠ: Μπορεί ο κλάδος του real estate να είναι σε δυσμένεια τώρα, αλλά η Πειραιώς ΑΕΕΑΠ είναι μία υψηλής μερισματικής απόδοσης μετοχή. Επιπλέον, εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι πως το ελληνικό real estate θα αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτικό σε σχέση με αυτό της Ε.Ε.

Σιδενόρ: Η μετοχή βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση τους τελευταίους μήνες καθώς οι τιμές του σκραπ κατέρρευσαν, η ζήτηση φαίνεται δυσοίωνη και το deal με τη Nucor μένει παγωμένο. Ωστόσο, η Σιδενόρ θα δώσει στους μετόχους της μερισματική απόδοση 11%.

Intralot: Μετά το τουρκικό σοκ, η Intralot έχασε τα 2/3 της αξίας της. Αυτό ήταν το τέλος της χρυσής εποχής όταν τα περιθώρια ήταν μεγάλα και η εταιρία αναλάμβανε τη μία λοταρία πίσω από την άλλη. Ωστόσο, αξιολογώντας μόνο τα υπάρχοντα για την εταιρία συμβόλαια μέχρι τη λήξη τους, η μετοχή αξίζει περισσότερο από 6 ευρώ, ενώ θα μπορούσε να αποδίδει στους μετόχους της πλούσια μερίσματα.

Μέτκα: Χωρίς χρέη, με υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο και με τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια να αυξάνεται παρά την παγκόσμια επιβράδυνση, η Μέτκα πρόκειται να ανακοινώσει εξαιρετικά αποτελέσματα 2008, ενώ το 2009 φαίνεται ακόμη καλύτερο. Επιπλέον, η εταιρία προσφέρει μερισματική απόδοση 6,8%.

Sprider: Η εγχώρια αγορά ενδύματος είναι σίγουρα υπό πίεση. Η Sprider, ακόμα και στο δυσμενές αυτό περιβάλλον, διατηρεί το μερίδιο αγοράς της επεκτείνοντας το δίκτυό της. Περαιτέρω, αν και η Alpha Finance εκτιμά ότι τα περιθώρια θα περιοριστούν, αναμένει ότι θα παραμείνουν σε επίπεδο που θα επιτρέψει στην εταιρία να διανείμει παχυλό μέρισμα, διατηρώντας παράλληλα τον δανεισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Marfin Popular Bank: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, το μέρισμα της τράπεζας για το 2008 θα φτάσεις το 15,2%. Η επιστροφή κεφαλαίου θα αφήσει την τράπεζα με Tier I περίπου στο 9,2% για το 2008, ενώ οι διατραπεζικές απαιτήσεις αντιστοιχούν μόλις στο 11% του συνολικού ενεργητικού.

Εθνική Τράπεζα: Ο μεγαλύτερος δανειστής στη χώρα είναι οικονομικά ισχυρός ώστε να αποδώσει περισσότερο από αξιοπρεπή μερίσματα στους μετόχους, ενώ το Tier I και οι υποχρεώσεις της τράπεζας φαίνονται υπό έλεγχο. Ωστόσο, το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών πιθανόν να βαρύνει αρνητικά τη μετοχή έως ότου αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης.

Τράπεζα Κύπρου: Η τράπεζα με την ευρεία καταθετική της βάση έχει μικρές διατραπεζικές ανάγκες. Επιπλέον το Tier I με βάση τις εκτιμήσεις για το 2008 είναι στο 8,8% και η μερισματική απόδοση στο 11,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v