Καλοδεχούμενη ετεροχρονισμένη άνοδος στο ΧΑ

Κέρδη 14% κατέγραψε σε δύο συνεδριάσεις ο ΓΔ, ωστόσο τα macro στις ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων, η μερισματική πολιτική και η χαλάρωση του πιστωτικού βρόχου είναι τα σημεία κλειδιά για το άμεσο μέλλον του ΧΑ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Σε δύο συνεδριάσεις ο Δείκτης κέρδισε 241,35 μονάδες, ή ποσοστό 13,96%.

Δεύτερη συνεχόμενη έντονα ανοδική συνεδρίαση και απόλυτα αναμενόμενο ανοδική ξέσπασμα που ήλθα στην Σοφοκλέους με σχετική χρονοκαθυστέρηση λόγω της χθεσινής αργίας.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν για όλα τα γούστα, αφού και profit taking είχε από αρκετούς “θαρραλέους” που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά της Δευτέρας και σημαντικό “short covering”, αλλά και κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις από χαρτοφυλάκια που κινούνται τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Βέβαια πάρα πολλά θα φανούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όμως να σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση και υψηλότερα των 2000 μονάδων, όριο με το οποίο σήμερα ο Δείκτης αρνήθηκε να αναμετρηθεί.

Όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές, ασφαλώς τα θετικά μηνύματα από τις παραγγελίες διαρκών αγαθών (Αναπάντεχη άνοδο σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ), ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει σημαντική υποχώρησή τους.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν 0,8%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 1,1%. Εξαιρουμένου του κλάδου μεταφορών οι παραγγελίες υποχώρησαν 1,1%.

Η ενίσχυση στηρίχτηκε στην άνοδο κατά 6,3% στις παραγγελίες του κλάδου μεταφορών και κυρίως για αεροσκάφη. Σε ετήσια βάση, οι συνολικές παραγγελίες υποχώρησαν 1,8%) μάλλον έρχονται σε δεύτερη μοίρα, αφού όλοι προσδοκούν νέα μείωση επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ.

Αξίζει βεβαίως να επισημανθεί ότι αργά αλλά σταθερά ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις των εισηγμένων στην πέραν του Ατλαντικού όχθη, όσον αφορά τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου και οι Αγορές θα συνεχίσουν να πηγαίνουν με τα μακροοικονομικά στοιχεία, όπερ σημαίνει διατήρηση της μεταβλητότητας.

Όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η προσπάθεια που καταβάλλεται στις τελευταίες ημέρες, αποτέλεσμα της οποίας οι Αγορές προσπαθούν να δείξουν λιγότερο ευαίσθητες στις αρνητικές ειδήσεις, ενώ οι όποιες θετικές έχουν σχετικά καλύτερο αντίκτυπο.

Βέβαια το πρόβλημα θα παραμένει όσο ο πιστωτικός βρόγχος δεν χαλαρώνει και η πιστωτική επέκταση από πλευράς Τραπεζών παραμένει σφιχτή.

Επίσης σημαντικότατο ρόλο θα παίξει και η μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα οι εισηγμένες, καθώς σφιχτή μερισματική πολιτική πιθανότατα θα απομακρύνει από την Αγορά παραδοσιακά χαρτοφυλάκια που κινούνται τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE δεν πρέπει να διασπαστεί εκ νέου καθοδικά η ζώνη στήριξης 936-850, ενώ συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 1174 μονάδων μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις σχετικής αλλαγής κλίματος.

Όλος ο 20αρης στο πράσινο, ενώ με διψήφια κέρδη έκλεισαν Ελλάκτωρ (3,86 ευρώ, +12,21%), ΟΤΕ (10,40 ΕΥΡΏ +15,81%), Αγροτική (1,77 ευρώ +13,46%), Κύπρου (4,14 ευρώ +10,70%), Intralot (3,90 ευρώ +12,07%, Alpha Bank (11,46 ευρώ +11,26%0, MPB (2,56 ευρώ +14,8%) και MIG (3,08 ευρώ +14,07%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1998,54 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1969,84 με κέρδη 9,54%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 325 εκατ. από τα οποία τα 12,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 241 ανοδικές μετοχές έναντι 27 πτωτικών και 32 τίτλοι με κέρδη από 15 έως 21,9%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v