Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές “αγοράζουν” χρόνο

Συνεχίζεται το ράλι ανακούφισης με το Γ.Δ. μετά από 5 συνεδριάσεις να κλείνει πάνω από το όριο των 2000 μονάδων. Αντιφατικές οι εκδοχές για τη συνέχεια καθώς τα βραχυχρόνια κέρδη στα blue chips είναι μεγάλα.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συνεχίζεται το ράλι ανακούφισης και μετά από πέντε συνεδριάσεις (έστω και αν στο τέλος χρειάστηκαν και οι βοήθειες των δημοπρασιών ο Δείκτης έκλεισε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων.

Ασφαλώς και το δέλεαρ για ρευστοποιήσεις είναι ισχυρό, καθώς υπάρχουν μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη στα blue chips. Τα χαρτοφυλάκια που στηρίζουν την αγορά απορρόφησαν την - όχι μεγάλη - προσφορά, προσπαθώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η ανοδική αντίδραση θα έχει συνέχεια που μπορεί να φέρει τον Δείκτη προς την ζώνη 2100 – 2150.

Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα πισωγύρισμα έως και 200 μονάδων για να δώσει την ευκαιρία επιβίβασης σε όσους μέχρι στιγμής παραμένουν διστακτικοί. Αυτή η σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι είναι εφικτή η προσέγγιση των 2500 μονάδων έως το τέλος του έτους και καταγραφή νέων χαμηλών μέσα στο 2009.

Την εκτίμηση ότι οι αγορές θα κλείσουν το 2008 με ένα ανοδικό ξέσπασμα, εξέφρασε και ο στρατηγικός αναλυτής της Citi, Tobias Levkovich. Αναφερόμενος στην τιμή στόχο των 1.200 μονάδων που έχει υιοθετήσει ο οίκος για τον S&P 500, ο αναλυτής εμφανίσθηκε σχετικά επιφυλακτικός, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο της επίτευξης του στόχου αυτού στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, παρελθόν θα αποτελέσουν στο επόμενο διάστημα και οι συνθήκες των ακραίων διακυμάνσεων που αυτή την εποχή καταγράφονται στα χρηματιστήρια. Η μεταβλητότητα θα κορυφώσει σύντομα, εκτίμησε, προβλέποντας πως σε έξι μήνες, τα χρηματιστήρια θα λειτουργούν σε ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον. Η μείωση των διακυμάνσεων παραδοσιακά ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων, επεσήμανε.

Αντίθετα η άλλη άποψη με την οποία συμπίπτει και ο φίλος της στήλης Μάνος Χατζηδάκης (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) επισημαίνει την έντονη θετική αντίδραση της αγοράς τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις και τονίζει πως οι έντονες διακυμάνσεις σε φάσεις αντιστροφής δεν έχουν την καλύτερη δυνατή εξέλιξη για τη βιωσιμότητα μιας τάσης.

Και αυτό γιατί η δομή της αντίδρασης δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν μεγάλη εμπιστοσύνη και πιθανότατα η όλη κίνηση θα πρέπει να κριθεί από την διόρθωση της.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις και όσον αφορά τις κεφαλαιοποιήσεις, στην πρώτη θέση βρίσκεται ακλόνητη η Εθνική, όμως από εκεί και χαμηλότερα οι ανακατατάξεις είναι σημαντικές. Έτσι στην δεύτερη θέση και χαμηλότερα ακολουθούν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank.

Θετικά φάνηκε να υποδέχονται οι Αγορές και την ανακοίνωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ. Έτσι Ρυθμό ανάπτυξης -0,3% σημείωσε στο γ’ τρίμηνο η Αμερικανική οικονομία με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η συρρίκνωσή της θα διατηρηθεί τόσο στο δ΄ τρίμηνο του 2008 όσο και στο α΄ τρίμηνο του 2009.

Εφόσον επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών τότε το παραπάνω διάστημα θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη περίοδο συρρίκωνσης της αμερικανικής οικονομίας από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πάντως το αμερικανικό ΑΕΠ κινήθηκε καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο -0,5% για το γ’ τρίμηνο.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE παραμένει τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 1174 μονάδων, με τις πρώτες αντιστάσεις να προσδιορίζονται στις 1108 και 1130 μονάδες. Αντίθετα οι στηρίξεις στις 1045, 1025 και 1000 μονάδες.

Ασφαλώς σημαντικό ρόλο για την σημερινή άνοδο έπαιξε ο τίτλος της Εθνικής (+4,71%) που έκλεισε σχεδόν στο υψηλό ημέρας και συνεχίζει να ζητά κλείσιμο υψηλότερα των 18 ευρώ.

Πλην της Εθνικής ασφαλώς και ξεχώρισαν τα ημερήσια κέρδη της Coca-Cola που ξεπέρασαν το 7%, με κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων τα Ελ. Πετρέλαια, των 3 ποσοστιαίων μονάδων οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Αγροτική, Motor Oil, Eurobank, MIG και των 2 ποσοστιαίων μονάδων η Πειραιώς, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν Ελλάκτωρ και Alpha Bank.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 2% για το Ταχ. Ταμιευτήριο, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Κύπρου, Intralot αρνητική μεταβολή για τον Μυτιληναίο και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB. Όμως ασφαλώς αρνητικότερος πρωταγωνιστής ήταν ο τίτλος του ΟΠΑΠ που έκλεισε με απώλειες 3,5%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2034,47 μονάδες, στις 17.00 βρέθηκε στις 1998,99 και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 2009,99 με κέρδη 2,04%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 238 εκατ. από τα οποία τα 4,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 163 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών και 25 τίτλοι με κέρδη από 9 έως 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v