Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Καυτές επισημάνσεις από τη Citigroup

Μεγάλες ανακατατάξεις στον εγχώριο τηλεπικοινωνιακό κλάδο, αντικατάσταση του Π. Βουρλούμη και περικοπές προσωπικού προβλέπει η Citigroup σε έκθεση για τον ΟΤΕ, παραθέτοντας παράλληλα ορισμένες καυτές επισημάνσεις.

OTE: Καυτές επισημάνσεις από τη Citigroup
Μεγάλες ανακατατάξεις στον εγχώριο τηλεπικοινωνιακό κλάδο, αντικατάσταση του κ. Π. Βουρλούμη και περικοπές προσωπικού προβλέπει η Citigroup σε έκθεση (28/10) για τον ΟΤΕ, παραθέτοντας παράλληλα ορισμένες "καυτές" επισημάνσεις.

Επιπροσθέτως, ο διεθνής οίκος περικόπτει την τιμή-στόχο στα 15 από 16,5 ευρώ, αναβαθμίζοντας τη σύσταση σε "buy" από "hold".

---Νέα μείωση του ποσοστού του ελληνικού δημοσίου

Η Citigroup εκτιμά ότι το ελληνικό δημόσιο θα μειώσει το ποσοστό συμμετοχής του στο 10% μέχρι το 2011, καθώς έχει ήδη πληρώσει το πολιτικό κόστος από τη συμφωνία με τους Γερμανούς.

---Αλλαγές στη διοίκηση

Αναφορικά με τις ανακατατάξεις στο management, η Citi προβλέπει το 2009 αντικατάσταση του προέδρου κ. Π. Βουρλούμη ο οποίος είναι 71 ετών, όπως τονίζει ο διεθνής οίκος. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η διοίκηση ανάλωνε περισσότερο χρόνο στη διαμάχη με τη MIG παρά στο να "τρέχει" την επιχείρηση και τονίζει ότι με μια σταθερή μετοχική βάση η διοίκηση του ΟΤΕ θα προσηλωθεί στα του Οργανισμού.

---Aναδιάρθρωση, περικοπές προσωπικού

Η βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακών εξόδων προς τις πωλήσεις αποτελεί βασική προτεραιότητα της D.T., ώστε από το 17% όπου βρίσκεται σήμερα να πλησιάσει το 13% που είναι ο μέσος όρος στον κλάδο, επισημαίνει η Citigroup.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η ενημέρωση (guidance) από τον ΟΤΕ είναι ελλιπής και ασαφής, κάτι που αναμένεται να αλλάξει καθώς οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί σε θέματα επικοινωνίας με την αγορά.

Τονίζει ακόμη ότι η Deutsche Telekom θα "συνδράμει" τον ΟΤΕ στο λανσάρισμα κοινών πακέτων με προϊόντα.

Αναφορικά με το ύψος του προσωπικού προβλέπει ότι οι Γερμανοί θα προχωρήσουν σε περικοπές παρά τις αντιδράσεις των σωματείων, τονίζοντας την αντίστοιχη πρακτική στη Γερμανία.

---Πώληση της θυγατρικής στα Σκόπια

Σε ό,τι αφορά τη θυγατρική στα Σκόπια επισημαίνει πως ο ΟΤΕ είναι αναγκασμένος να πουλήσει το μερίδιό του εν μέσω ιδιαίτερα δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Ο έλεγχος των δύο μεγαλύτερων παροχέων κινητής τηλεφωνίας της ΠΓΔΜ από την D.T. και την Cosmote δημιουργεί ασυμβίβαστο μετά την εξαγορά του ΟΤΕ από τους Γερμανούς. Η Citigroup εκτιμά ότι ο Οργανισμός θα πωλήσει την εταιρία προς 150 εκατ. ευρώ.

---Έρχονται συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες

Στην έκθεση γίνεται ακόμα λόγος και για άνοιγμα κύκλου συγχωνεύσεων στις τηλεπικοινωνίες μέσα στο 2009. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι μακροχρόνια η αγορά "αντέχει" τον ΟΤΕ και 2 ή 3 εναλλακτικούς παρόχους. Ένας από αυτούς θα είναι η Forthnet, ενώ αναμένει συγχωνεύσεις μεταξύ των HOL, Wind, OnTelecoms και Vodafone.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v