Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: 8+2 μετοχές για τα επόμενα τρία χρόνια

Δέκα εισηγμένες εταιρίες που πρέπει να εξετάσουν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές: Διαθέτουν πλεονέκτημα ρευστότητας για το ορατό μέλλον και οι τίτλοι τους διαπραγματεύονται με ελκυστικούς δείκτες.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
XA: 8+2 μετοχές για τα επόμενα τρία χρόνια
Δέκα εισηγμένες εταιρίες που πρέπει να εξετάσουν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές: Διαθέτουν πλεονέκτημα ρευστότητας για το ορατό μέλλον και οι μετοχές τους διαπραγματεύονται με ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες…

Βραχυπρόθεσμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά ελάχιστα ασχολείται με τα θεμελιώδη δεδομένα των εταιριών και τους σχετικούς επενδυτικούς δείκτες.

Οι πλείστες μετοχές του ταμπλό κατρακυλούν, ως αποτέλεσμα της βούλησης πολλών ξένων επενδυτών να «αποχαιρετήσουν» την Ελλάδα, είτε για να καλύψουν δικές τους «τρύπες» ρευστότητας είτε γιατί θεωρούν, πλέον, την επέκταση των ελληνικών ομίλων στα Βαλκάνια, ως επικίνδυνη ιστορία.

Μακροπρόθεσμα, όμως, το μόνο βέβαιο είναι ότι η κρίση θα περάσει, δίνοντας και πάλι τη σκυτάλη στην ανάκαμψη. Οι περισσότεροι αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν έως και 2 - 3 χρόνια μέχρις ότου η διεθνής οικονομία ξαναβρεί τους γνώριμους ρυθμούς και ξεκινήσει να ανεβαίνει και πάλι, με σταθερό βηματισμό.

Μέχρι τότε, όμως, τι θα πρέπει να κάνουν οι χρηματιστηριακοί επενδυτές;

Σύμφωνα με μια άποψη, η «χρυσή επιλογή» θα ήταν να τοποθετηθεί κάποιος σε μετοχές εταιριών που σήμερα δείχνουν να είναι σαφώς υποτιμημένες (π.χ. μονοψήφιο P/E, θετικές προοπτικές, αποτίμηση πολύ κάτω από τη λογιστική αξία κ.λπ.) και παράλληλα φαίνεται ότι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας στο ορατό μέλλον.

Οι εισηγμένες που εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν τη δυνατότητα να δράσουν αποτελεσματικότερα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, να κερδίσουν μερίδια αγοράς και να προχωρήσουν -εάν το επιθυμούν- σε εξαγορές, τώρα που οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με το παρελθόν.

Και σε κάθε περίπτωση, είναι οι μετοχές που παρουσιάζουν πολύ χαμηλό κίνδυνο, σε μια περίοδο όπου οι χρηματιστηριακοί επενδυτές φοβούνται ακόμη και τον ίσκιο τους.

Σήμερα, ενδεικτικά, σας παρουσιάζουμε 8+2 τέτοιες μετοχές.

ΟΠΑΠ: Στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης (5,86 δισ.), το P/E της μετοχής είναι μονοψήφιο (8,2 με βάση τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών για το 2008, στοιχεία FACTSET) και η μερισματική απόδοση υψηλότατη (10%). Στις 30/6 ο δανεισμός ήταν μηδενικός και το ταμείο γεμάτο με 152,5 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 385,8 εκατ. και οι λειτουργικές ταμειακές ροές στα 485 εκατ. ευρώ.

Ο οργανισμός αναζητά εξαγορές στο εξωτερικό (βλέπε Τουρκία) και η πολύ υψηλή ρευστότητα στην τρέχουσα περίοδο μόνο πλεονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί, καθώς ενδεχομένως κάποιοι άλλοι υποψήφιοι να δυσκολευτούν για ανάλογα εγχειρήματα λόγω χρηματοδότησης.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η τιμή της έχει καταβαραθρωθεί σε σύγκριση με την περυσινή εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το αρνητικό στοιχείο που κάποιος θα μπορούσε να παρουσιάσει είναι μια κάποια πιθανολογούμενη καθυστέρηση στον χρόνο υλοποίησης των νέων ενεργειακών μονάδων της εισηγμένης και ενδεχομένως ακόμη και κάποια μελλοντική αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει μερικές εξ αυτών.

Σύμφωνα πάντως με την Deutsche Bank, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, χωρίς καθόλου πρόσθετο δανεισμό, παρά μόνο χρησιμοποιώντας τα 300 εκατ. ευρώ που άντλησε από το χρηματιστήριο και την κρατική επιχορήγηση του 30%, είναι σε θέση να εγκαταστήσει έως και το 2010 μονάδες ισχύος 570 MW (ο σημερινός leader της αγοράς διαθέτει λιγότερα από 200 MW).

Jumbo: Διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 486 εκατ. και στη χρήση που έληξε στις 30/6/2008 σημείωσε κέρδη 82,5 εκατ. ευρώ (P/E 5,9). Μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό της έργο (άνοιγμα νέων καταστημάτων) καθώς, έχοντας εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο 75 εκατ. ευρώ που λήγει σε αρκετά χρόνια, διαθέτει ταμείο 30,5 εκατ. και επιτυγχάνει πολύ θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές (57 εκατ. ευρώ κατά την περυσινή χρήση). Έναντι αυτών, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της ανερχόταν στις 30/6 στα 42,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία από τις πλέον «αγαπημένες» και αξιόπιστες επιλογές των θεσμικών, καθώς η διοίκηση φημίζεται για το αποτελεσματικό της έργο και τη χαρακτηριστική επαλήθευση των προβλέψεών της.

Eurobank Properties: Διαπραγματεύεται με discount άνω του 50% σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού της (τρέχουσα τιμή 4,84 ευρώ έναντι NAV που υπερβαίνει το 11). Η εισηγμένη έχει ήδη εξασφαλίσει δανεισμό 70 εκατ. ευρώ και διαθέτει ταμείο για νέες επενδύσεις που κυμαίνεται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που βρεθούν ακίνητα σε τιμές ευκαιρίας.

Στην εταιρία θα ανέμεναν υποχώρηση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα (αύξηση yield έως και 75 μονάδες βάσης), η οποία όμως σε καμία περίπτωση -σύμφωνα πάντοτε με τη διοίκηση της Eurobank Properties- δεν δικαιολογεί τόσο υψηλό discount.

ΕΥΑΘ: Η μετοχή διαπραγματεύεται με έντονα μονοψήφιο P/E καθώς η κεφαλαιοποίησή της έχει υποχωρήσει στα 106,7 εκατ. ευρώ και τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 6,83 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των δανείων προσεγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ, όταν παράλληλα υπάρχει και γερό ταμείο.

Πέρα από την απουσία, ουσιαστικά, δανεισμού, οι λειτουργικές ταμειακές ροές είναι θετικές (4,5 εκατ. στο εξάμηνο), άρα υπάρχουν άνετα περιθώρια για επενδύσεις. Επιπλέον, η ΕΥΑΘ συγκαταλέγεται στις περισσότερο ασφαλείς εταιρίες της Σοφοκλέους, καθώς:
α) δεν αντιμετωπίζει κανέναν ανταγωνισμό
β) δεν υπάρχει ενδεχόμενο οι καταναλωτές να μειώσουν τη ζήτηση νερού λόγω της κρίσης και γ) τα τιμολόγια ορίζονται από το κράτος.

SingularLogic: Η μετοχή διαπραγματεύεται πάνω από τη λογιστική της αξία και με δείκτη P/E ενδεχομένως μονοψήφιο (κεφαλαιοποίηση 78,9 εκατ. και κέρδη εξαμήνου 3,72 εκατ. ευρώ), υλοποιώντας εδώ και δύο χρόνια με επιτυχία πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Ο εισηγμένος όμιλος, έχοντας εξασφαλίσει μακροπρόθεσμο δανεισμό 26 εκατ., στις 30/6/2008, έχει βραχυπρόθεσμα δάνεια μόλις 1,3 εκατ. και ταμείο 28,2 εκατ., «ζεστό» για επενδύσεις και ενδεχόμενες εξαγορές, σε μια περίοδο όπου οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.

Ηλεκτρονική: Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση των 44,7 εκατ. και την κερδοφορία της χρήσης που έληξε στις 30/6 (κέρδη 6,73 εκατ.), το P/E του τίτλου διαμορφώνεται στο 6,5.

Την ίδια στιγμή, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της εισηγμένης ανερχόταν στα 3 εκατ., όταν το ταμείο προσέγγισε τα 23 εκατ. ευρώ. Το πλεόνασμα των 20 εκατ. ευρώ συν τις λειτουργικές ταμειακές ροές (4,2 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση που έληξε) εξασφαλίζουν απρόσκοπτα το άνοιγμα πολλών εκ των νέων καταστημάτων που σχεδιάζει η Ηλεκτρονική μέσα στην επόμενη τριετία.

Ο βασικός μέτοχος αγόρασε πρόσφατα ένα μεγάλο πακέτο μετοχών που διέθετε ξένος θεσμικός επενδυτής, ο οποίος για λόγους ρευστότητας αποχώρησε από την εταιρία.

Byte Computers: Εταιρία πληροφορικής που διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία (κεφαλαιοποίηση 15,8 εκατ., ίδια κεφάλαια 20,5 εκατ.), με μονοψήφιο P/E (κέρδη εξαμήνου 1,49 εκατ.) και με υψηλή μερισματική απόδοση (9% με βάση το κλείσιμο της Δευτέρας). Στις 30/6 το ταμείο υπερέβαινε το σύνολο των τραπεζικών δανείων κατά 1,3 εκατ. ευρώ.
Η εισηγμένη σε μικρό μόνο βαθμό εξαρτάται από τα έργα του Δημοσίου, ενώ παράλληλα μέσα από ένα πλέγμα διεθνών συνεργασιών σχεδιάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης.

---Και άλλες δύο περιπτώσεις

Οι παρακάτω περιπτώσεις εξετάζονται ξεχωριστά λόγω των ειδικότερων χαρακτηριστικών που παρουσιάζουν. Στην περίπτωση π.χ. της ΑΓΕΤ Ηρακλής, στην αγορά φοβούνται κάποια κίνηση δημόσιας πρότασης σε χαμηλό τίμημα, με στόχο την απόσυρση της μετοχής από το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Αντίθετα, στην περίπτωση του Καρέλια, χαρακτηριστική είναι η πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα του τίτλου.

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Η μετοχή διαπραγματεύεται με αποτίμηση κάτω από το 50% της λογιστικής της αξίας (345,5 έναντι 716,4 εκατ. ευρώ) και με διαφαινόμενο μονοψήφιο P/E, ενδεχομένως και αν δεν συνεκτιμηθεί ένα έκτακτο φετινό κέρδος ύψους 6,8 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς ρευστότητας, στις 30/6 υπήρχε βραχυπρόθεσμος δανεισμός 16,6 εκατ. ευρώ, καθώς και μερίσματα πληρωτέα 71 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το ταμείο στις 30/6 ανερχόταν σε 167 εκατ. ευρώ, όταν οι λειτουργικές ταμειακές ροές είναι θετικές και ο εισηγμένος όμιλος εξετάζει πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει κάποια ακίνητη περιουσία που διαθέτει.

Καρέλιας: Τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου ήταν χαμηλά, επηρεαζόμενα από αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές. Να δούμε πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα στο δεύτερο εξάμηνο, τώρα που το δολάριο ανέκαμψε. Ο τραπεζικός δανεισμός είναι μηδενικός και το ταμείο στις 30 Ιουνίου ανερχόταν στα 139,9 εκατ. ευρώ, ήταν δηλαδή κατά 40% υψηλότερο από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v