Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνέχεια της αντίδρασης υπό προϋποθέσεις

Εάν στην αρχή της συνεδρίασης απορροφηθεί η πιθανή κατοχύρωση θέσεων, τότε οι αναλυτές «βλέπουν» αντίδραση πέραν των 2.100-2.120 μονάδων, με ώθηση και από τις ευρωαγορές. Ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε τράπεζες και ενέργεια.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές, κατά 0,49% υψηλότερα ξεκινά ο DAX. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η ανάσα της προηγούμενης εβδομάδας μπορεί να… διατηρεί ενεργό την αγορά μας και την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική φορά.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς θεωρούν εφικτή τη συντήρηση αυτής της ανοδικής εκτόνωσης, με την Εμπορική Χρηματιστηριακή να «βλέπει» τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 2.100 μονάδων.

Αυτά αφορούν στη βραχυπρόθεσμη τάση. Μεσομακροπρόθεσμα οι παράμετροι αφορούν στη «μειωμένη ανάπτυξη-αυξημένο έλλειμμα που βλέπει η ΕΕ», οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο που επισπεύδονται, με τους Financial News να χαρακτηρίζουν τον Ανδρέα Βγενόπουλο «τραπεζίτη που αψηφά την κρίση» σε μια ιδιαίτερη περίοδο που οι τράπεζες βρίσκονται στα… δυο στενά, σύμφωνα με τον Dr. Money, ενώ κάποιοι στον κλάδο «παίζουν… κρυφτούλι για το πακέτο», σύμφωνα με την προσέγγιση του Γιώργου Παπανικολάου.

Αφήνουμε όμως κατά μέρος τη μεσομακροπρόθεσμη τάση και επικεντρωνόμαστε στην εξελισσόμενη βραχεία αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών.

Κατά την εκτίμησή μας σημαντική είναι η κίνηση-ματ που ετοιμάζεται από τον όμιλο Μυτιληναίου (δες περισσότερα στο σχόλιο του Σαββάτου), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται μετά και την επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Iberdrola, όπως σημειώνονταν σχετικά την 1/11/2008.

Ενδιαφέρον όμως θεωρούμε πως παρουσιάζει και η αποσαφήνιση από τον Τάκη Κανελλόπουλο (του ομίλου Τιτάν) των επόμενων βημάτων της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, ειδικότερα όσον αφορά στον χειρισμό που πραγματοποιείται στο θέμα των υποχρεώσεων-δανεισμού.

Στην αρχή της συνεδρίασης κατά πάσα πιθανότητα θα μετρηθούν πωλητές-αγοραστές, με τον Γενικό Δείκτη να έχει μια ασθενή στήριξη στις 2.035 μονάδες, όπου υπολογίζουμε ότι θα απορροφηθεί η όποια προσφορά –εάν και εφόσον εκδηλωθεί.

Η μετοχή της Εθνικής ερχόμενη από αντίδραση από τα χαμηλά των 11,4-11,24 ευρώ διαμορφώνεται στο υψηλό των 17,10 ευρώ και από τεχνικής πλευράς «βλέπει» ακόμη και στην υπέρβαση των 20-20,5 ευρώ μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Σε αυτή την περίπτωση, κεκτημένη φορά έχει η MIG προς τα 3,8 ευρώ, η Alpha Bank προς τα 11,5 ευρώ, η Eurobank προς τα 9,2 ευρώ.

Αλλωστε, σε διάστημα εβδομάδας μετοχές εταιρειών όπως Microland, Altec, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΥΑΘ, ΕΛΦΙΚΟ, Παΐρης, Σέλμαν, ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ, Sprider, αλλά και Τεγόπουλος, 3E, Βασιλόπουλος, Υγεία, ΕΧΑΕ, έχουν «διαμορφώσει» ανοδική φορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v