Σε εξελιξη σχέδιο "σωτηρίας" για το ΧΑ

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η αναμενόμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ αποτελούν τις βάσεις του σεναρίου για συντήρηση μόχλευσης στο ΧΑ, με πρώτο στόχο τις 2.120-2140 μ. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.  

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η αντίδραση 420 και πλέον μονάδων φέρνει την αγορά στα… μισά μίας διαδρομής, που θα ωφελούσε πολλούς. Αυτό με την προϋπόθεση πως την επόμενη εβδομάδα οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές δεν θα επιφυλάσσουν αρνητικές εκπλήξεις.

Εμείς ποντάρουμε στο ενδεχόμενο συντήρησης της μόχλευσης με αφορμή τις αμερικανικές εκλογές την επόμενη Τρίτη και δύο μέρες μετά για την απόφαση της ΕΚΤ που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων στο 3,5% ή ακόμη στο 3,25%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, εγχώριοι ιδιωτικοί επενδυτικοί πόλοι και θυγατρικές τραπεζών έχουν λάβει σημαντικές θέσεις από τα χαμηλά των 1.620-1.650 μονάδων.

Η πρώτη διόρθωση, που περιμέναμε, έγινε ενδοσυνεδριακά στις 31/10 με τον Γ.Δ. να γράφει χαμηλό στις 1.964,7 μονάδες. Αυτήν την τιμή θεωρούμε ως «εσχατιά» για τις κινήσεις μας την επόμενη εβδομάδα και πρώτη ζώνη στήριξης τις 1.970-1.975 μονάδες.

Με την προϋπόθεση πάντα πως δεν θα σημειωθούν αρνητικές ανατροπές στις διεθνείς αγορές. Θα λέγαμε πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο σωτηρίας επενδυτικών κύκλων του Χ.Α., με ότι αυτό μπορεί να αποφέρει στη συνέχεια.

Επιπρόσθετα ξεκαθαρίζουμε ότι πρόκειται για μία καθαρά τεχνικής και μόνο μορφής αντίδραση.

Τραπεζικές μετοχές με αιχμή την Εθνική, την MIG να ακολουθεί, αλλά και τίτλους του 20άρη (Motor Oil, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ) μπορούν να συνεχίσουν προς τις επόμενες περιοχές αντίστασης.

Τουλάχιστον η διαγραμματική απεικόνιση παραπέμπει σε αυτήν την κίνηση, που ενδεικτικά για την μετοχή της Εθνικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπέρβαση των 18,4-18,8 ευρώ και την προσέγγιση των 4,5 ευρώ για την μετοχή της MIG.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ο κλάδος των ομίλων διύλισης, πετρελαίου και της ενέργειας.

Στον πρώτο η υπεραντίδραση της Motor Oil στα 8,44 ευρώ (7,4%) και των ΕΛΠΕ στα 6,48 ευρώ (11,7%) παραπέμπει σε άμεση επανατοποθέτηση ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

Στον δεύτερο, κίνηση ματ ετοιμάζεται από τον όμιλο Μυτιληναίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως όλα δείχνουν, θα μεταβιβαστεί η μονάδα συμπαραγωγής στην Endesa Hellas. Η κίνηση αυτή θα αποφέρει ζεστά κεφάλαια περίπου 320 εκατ. ευρώ στον όμιλο, ενώ παράλληλα θα επιβεβαιώνει την βούληση της Endesa Hellas να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος στο χώρο της ενέργειας.

Μετά «ζεστά κεφάλαια» και τα διαθέσιμα που έχει ο όμιλος θα μπορούσε, σημείωναν παράγοντες του κλάδου, να στήσει δύο άλλες μονάδες στην ελληνική αγορά.

Όλα αυτά θα πρέπει να ειδωθούν υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη ΔΕΗ και ενδεχομένως με την επιβολή προστίμου 300.000 ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Iberdrola.

Εάν η τάση επιβεβαιωθεί στην συνεδρίαση της Δευτέρας τότε είναι εφικτή η προσέγγιση των 2.120-2.140 μονάδων, κίνηση που πάντα με την βοήθεια των ξένων αγορών θα άνοιγε τον δρόμο προς τις 2.200 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Επαναλαμβάνουμε για να μην παρεξηγούμεθα πως αναφερόμαστε πάντα σε βραχυπρόθεσμα ανοδικές εκλάμψεις αγορών που βρίσκονται σε ξεκάθαρα μεσομακροπρόθεσμα καθοδικό κανάλι και που κατά γενική εκτίμηση έχουν να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα σε βάθος χρόνου.


-----

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: "Αν είναι κάτι το οποίο αξίζει να επισημανθεί ήταν η εμφάνιση εγχώριων μικροεπενδυτών οι οποίοι μετά από αρκετά χρόνια έβαλαν νέα ρευστότητα στην αγορά. Η παρουσία των μικρών επενδυτών και η αίσθηση των ημερών που ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κάτω από τις 1.800 μονάδες έδειξαν ότι όσοι έχουν επενδυτική εμπειρία ή μνήμη σε τιμές στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν μετοχές και να… τις ξεχάσουν. Αυτό σαν στοιχείο έχει μια αξία γιατί αποσύρει μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας που γίνεται αντικείμενο βραχυπρόθεσμων κινήσεων.

Επειδή είναι νωρίς να ισχυριστεί κανείς ότι «τελειώσαμε με το κάτω» ενδεχόμενη επιστροφή της αγοράς σε επίπεδα πέριξ των μονάδων που άρχισε η αντίδραση θα συναντήσει μια αναπάντεχη ρευστότητα που δεν πρόλαβε να τοποθετηθεί και είναι διατεθειμένη να συγκρατήσει την πίεση από την προσφορά, μειώνοντας την ταχύτητα και τα περιθώρια μιας νέας πτώσης. Με άλλα λόγια η αγορά έχει πλέον «πλάτη» στις πωλήσεις και το γεγονός αυτό δείχνει μια δυναμική που προέρχεται κατά βάση από εγχώρια χαρτοφυλάκια.

Αν και ο Γενικός Δείκτης έχει καλύψει το ήμισυ της αντίδρασης που θεωρητικά με κάποιες καλές πιθανότητες θα μπορούσε να κάνει από μια απνευστί διαδρομή της τάξης των 1.600 μονάδων, μια οριζόντια διόρθωση στην περιοχή των 1.950 – 2.100 μονάδων είναι (επίσης) μέσα στα δύο επικρατέστερα σενάρια της επόμενης εβδομάδας.

Με κομβικά σημεία την ερχόμενη εβδομάδα την συνεδρίαση της ΕΚΤ και τις Αμερικανικές εκλογές εκτιμούμε ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το τρέχον κύμα καθώς δεν έχουμε τις ενδείξεις κορύφωσης που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιστροφή σε πτωτικό σκηνικό. Ωστόσο στις 2.400 μονάδες θα επιλέγαμε την ρευστοποίηση μέρους των τοποθετήσεων μας ώστε να ανταποκριθούμε σε επίπεδο επιλογών σε όλα τα πιθανά σενάρια που ακόμα βρίσκονται σε ισχύ".

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.060,31 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 7,62%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 60,22%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 9,26%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο μόλις 0,96%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,22% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους δέκα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με τρεις μάλιστα εξ αυτών να εμφανίζουν άνοδο μεγαλύτερη των δέκα ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι υπόλοιποι επτά σημείωσαν υποχώρηση.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση των κερδισμένων βρίσκεται ο κλάδος των Τραπεζών (14,18%), ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (13,99%) και των Πρώτων Υλών (10,27%). Ακολούθησαν ο κλάδος του Πετρελαίου και Αερίου (9,46%) και των Τηλεπικοινωνιών (8,24%).

Αντίθετα, τις υψηλότερες απώλειες εμφάνισε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-6,80%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (-5,87%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-5,70%) και των Κατασκευών και Υλικών (-4,71%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Microland (52,13%), Altec (41,18%), Χαλυβδοφύλλων (36,36%), Παΐρης Πλαστικών (35,42%), Σωληνουργεία Κορίνθου (35,14%), Τεχνική Ολυμπιακή (33,33%), Εβροφάρμα (32,76%), Τράπεζα Ελλάδος (31,63%), Ελφίκο (29,41%) και Ιμάκο (25,26%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (-30%), Alsinco (-25,89%), Δομική Κρήτης (-25,61%), Unibios (ΠΟ 25%), Λυμπέρης (-21,02%), Κρέτα Φαρμ (-19,25%), Άλφα Γκρίσιν (-18,12%), Ελινόιλ (-17,55%), Αγροτικός Οίκος Σπύρου (-15%) και Frigoglass (-14,83%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v