Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

GS:"Βuy" για ΕΤΕ, "neutral" για Alpha, Kύπρου, ΤΤ

Σε "buy" αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Εθνικής, διατηρεί "buy" για Marfin, ενώ υποβαθμίζει σε "neutral" από "buy" τους τίτλους των Alpha, Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η Goldman Sachs σε έκθεσή της (31/10).

GS:Βuy για ΕΤΕ, neutral για Alpha, Kύπρου, ΤΤ
Σε "buy" αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Εθνικής, διατηρεί "buy" για τη Marfin Popular Bank, ενώ υποβαθμίζει σε "neutral" από "buy" τους τίτλους των Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η Goldman Sachs σε έκθεσή της (31/10).

Ειδικότερα, ο οίκος προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών κατά 32% για το 2009 και κατά 48% για το 2010 κυρίως λόγω επιβράδυνσης στον ρυθμό αύξησης των χορηγήσεων και υψηλότερου κόστους δανεισμού.
 
Ως εκ τούτου, οι νέες τιμές-στόχοι προσαρμόζονται ως εξής: Για την Εθνική μειώνεται στα 21,5 από 32,3 ευρώ ("buy"), για τη Eurobank στα 8 από 14,6 ευρώ ("neutral"), για την Alpha Bank στα 11 από 18,8 ευρώ ("neutral"), για την Τράπεζα Πειραιώς στα 9,8 από 16,8 ευρώ ("neutral"), για την Αγροτική στο 1,7 από 2,2 ευρώ ("neutral"), για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 5,5 από 10 ευρώ ("neutral" από "buy"), για την Τράπεζα Κύπρου στα 4,4 από 7,3 ευρώ ("neutral" από "buy"), για τη Marfin Popular Bank στα 3,3 από 4,6 ευρώ (διατηρεί "buy") και για την Ελληνική Τράπεζα στο 1,65 από 2,3 ευρώ ("neutral").

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες έχουν εμφανίσει σχετική "ανοσία" στη χρηματοοικονομική κρίση λόγω έμφασης σε παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες όπως οι χορηγήσεις.

Ωστόσο, η G.S. εκτιμά ότι από τη στιγμή που θα "χαλαρώσουν" οι αγορές χρηματοδότησης, η ποιότητα του χρέους θα αποτελέσει τον παράγοντα διαφοροποίησης για τη σχετική απόδοση των μετοχών. Στο πλαίσιο αυτό, βλέπει σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών καθώς στο επίκεντρο τίθεται η παρατεταμένη αδυναμία στην πραγματική οικονομία.

Η Goldman εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες με αυξημένη μόχλευση θα υιοθετήσουν πιο προσεκτική προσέγγιση προς τις αγορές κοινοπρακτικού δανεισμού λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης. Ως εκ τούτου, τα κόστη χρηματοδότησης ενδέχεται να αποτελέσουν περιορισμό στη μελλοντική ανάπτυξη των τραπεζών αυτών.  

Το νέο, σκληρότερο περιβάλλον θα προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε τράπεζες με ισχυρούς ισολογισμούς και δίκτυα υποκαταστημάτων, καθώς και μικρή έκθεση σε στοιχεία ενεργητικού με αυξημένο ρίσκο. Ως εκ τούτου, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Εθνική θα αποτελέσει τον "μακροπρόθεσμο νικητή" που θα αξιοποιήσει ευκαιρίες οι οποίες προκύπτουν από πιθανές συνενώσεις. 

   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v