Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθιά πτώση με ισχνό τζίρο στη Σοφοκλέους

Βίαιη πτώση και επιστροφή των ανησυχιών ακολούθησε την ανάκαμψη των προηγούμενων ημερών στο ΧΑ. Μόνο ενθαρρυντικό, η μείωση του τζίρου. Ισχυρότατες πιέσεις σε Marfin, Κύπρου, Τιτάν, ΤΤ. Απώλειες 8% για την ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι αγορές επέστρεψαν … στο μέλλον.

Και βέβαια χωρίς την παραμικρή αμφιβολία το μέλλον μόνο ευοίωνο δεν δείχνει.

Η στήλη κατά τις προηγούμενες έντονα ανοδικές συνεδριάσεις είχε επισημάνει ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας μόνο αισιοδοξία δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν, απλά οι Αγορές “διψώντας” για μία σημαντική ανοδική αντίδραση είτε δεν τα “άκουγαν” είτε δεν έδιναν την πρέπουσα σημασία.

Όμως τα “καύσιμα” ανόδου με αφορμή τις Αμερικάνικες εκλογές και τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων, μάλλον αρχίζουν να εξαντλούνται και οι Αγορές στρέφουν και πάλι το ενδιαφέρον τους στα διαφαινόμενα προβλήματα που έρχονται στην πραγματική οικονομία. Αυτό το τελευταίο όπως είναι φυσικό επαναφέρει την επιφυλακτικότητα στα ταμπλό και ενδυναμώνει την ήδη υπάρχουσα μεταβλητότητα.

Δυστυχώς ούτε οι κινήσεις Κεντρικών Τραπεζών με τις μειώσεις επιτοκίων δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επιστροφή των πωλητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ δεν έκανε την έκπληξη και μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (στο 3,25%), κάτι που δεν χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τις Αγορές, ενώ κατά 50 μονάδες βάσης μείωσε τα επιτόκια και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (στο 2%).

Αντίθετα η μεγάλη έκπληξη ήλθε από την BoE που προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 1,5% προσγειώνοντάς τα στο 3% και το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1955 (!).

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει να κινείται με γρήγορους ρυθμούς και πιθανότατα θα συνεχίσει να εγκλωβίζει όσους traders επιμένουν να δραστηριοποιούνται και δεν διαθέτουν αυξημένα αντανακλαστικά.

Μάλιστα η σημερινή βιαιότητα της πτώσης επανέφερε τον φόβο σε σημαντικό κομμάτι των επενδυτών, όχι μόνο από αυτούς που δραστηριοποιήθηκαν πρόσφατα, αλλά και σε αρκετούς που περίμεναν κάποια διόρθωση προκειμένου να τοποθετηθούν και βεβαίως τώρα μάλλον το ανέβαλαν.

Στους σημερινούς πωλητές και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, εκτός από ξένα χαρτοφυλάκια και εγχώριοι που αποφάσισαν εσπευσμένως να “γράψουν” τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους.

Συμπερασματικά η σημερινή συνεδρίαση, μάλλον κακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού συνεχίστηκε η βιαιότητα των κινήσεων και αυτό από μόνο του αποτρέπει κάθε σκέψη ενασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε ένας τίτλος του FTSE κατόρθωσε να διασωθεί, ενώ βεβαίως το -8,10% του Τραπεζικού δείκτη επιβεβαιώνει το προς τα πού έστρεψαν τα “πυρά” τους οι πωλητές.

Έτσι με διψήφιες απώλειες οι Κύπρου (-10,48%), MPB (-10,78%), MIG (-11,24%).

Με απώλειες μεγαλύτερες των εννέα ποσοστιαίων μονάδων οι Ταχ. Ταμιευτήριο και Τιτάν, των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων οι Εθνική, Βιοχάλκο και Μυτιληναίος και των επτά ποσοστιαίων μονάδων οι Αγροτική, Alpha Bank, Coca-Cola, Intralot.

Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες του 6% οι ΔΕΗ και Πειραιώς και του 5% οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Motor Oil.

Τέλος με μικρότερες αλλά αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2065,73 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 2070,4 με απώλειες 6,78%, ενώ ο τζίρος στα 206 εκατ. από τα οποία τα 3,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Επιστροφή των “κόκκινων” στην τελική εικόνα με 20 ανοδικές μετοχές έναντι 237 πτωτικών και 34 τίτλοι με απώλειες από 12 έως 20% (!)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v