Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Εισαγόμενη κατοχύρωση θέσεων

Κατοχύρωση θέσεων διεθνώς, μετά την εκλογή Ομπάμα με τα νέα να πιέζουν χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες και τις μετοχές. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αναμένεται το τεστ των 2.150 μονάδων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Το πρώτο "ποντάρισμα" των αγορών στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα ολοκληρώθηκε χθες.

Σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές υποχώρησαν οι ασιατικές αγορές, από 3,4% ξεκίνησε η διόρθωση του DAX στη Φρανκφούρτη και τα μηνύματα στο ΧΑ έχουν ληφθεί έγκαιρα.

Από χθες, κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων, που θεωρούν ως απαιτούμενο για τη συνέχεια την επιβεβαίωση των στηρίξεων βασικών δεικτών, μετοχών.

Μετοχή-σηματωρός, λόγω θέσεων, η Εθνική έχει περιθώριο υποχώρησης μέχρι τα 18,18 και 17,74 ευρώ σήμερα-αύριο, χωρίς να μεταβάλλεται η στόχευσή μας για επαναπροσέγγιση των 25 ευρώ σε δεύτερη φάση.

Μένει βέβαια να φανούν οι διαθέσεις πωλητών-αγοραστών στη διάρκεια της υποχώρησης του Γενικού Δείκτη από τις 2.221 μονάδες προς την ευρύτερη περιοχή των 2.150 μονάδων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή αντίδραση της Alpha Bank που… ετεροχρονισμένα αντέδρασε χθες προς τα 12,34 ευρώ και πιθανή στήριξη θεωρούνται τα 11,42 ευρώ.

Στην Πειραιώς μένει να φανεί η διάθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι έχουν πάρει σημαντικές υπεραξίες μετά την αντίδραση της μετοχής από τα 7,26 ευρώ μέχρι το ενδοσυνεδριακά υψηλό χθες των 11,02 ευρώ.

Για τις τραπεζικές μετοχές του 20άρη, παρατηρείται πως Εθνική, Eurobank ξεκίνησαν τη διόρθωσή τους από χθες, για Alpha Bank, Πειραιώς και Κύπρου υπήρχε θετικό κλείσιμο.

Και λόγω αποτελεσμάτων, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετοχή της Coca Cola Hellenic, καθώς ακολουθεί ένα σερί επτά θετικών συνεδριάσεων και μιας αντίδρασης που ξεκίνησε από τα 7,36 ευρώ για να κορυφωθεί χθες στα 13,26 ευρώ.

Σχεδόν σε ανάλογη θέση θα λέγαμε πως βρίσκονται η μετοχή του Μυτιληναίου, όπου όμως χθες κατοχυρώθηκαν βραχυπρόθεσμες θέσεις, ΔΕΗ, όπου το ισχυρό ιδιωτικό επενδυτικό λόμπι έχει ρευστοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της θέσης του σε υψηλές τιμές, ενώ το ΤΤ παρά την αντίδραση των τελευταίων τριών συνεδριάσεων παραμένει σε υποαπόδοση έναντι των άλλων τραπεζικών τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Ενδιαφέρον λόγω αποτελεσμάτων παρουσιάζει βέβαια και η μετοχή της Κύπρου, η αποτίμηση της οποίας δεν ξεπερνά τα 2,650 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον κατά την εκτίμησή μας παρουσιάζει το ενδεχόμενο ενός επόμενου πονταρίσματος είτε με αφορμή την απόφαση της ΕΚΤ, είτε λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων και ενεργειών από τους ισχυρούς του πλανήτη τις επόμενες ημέρες.

Στην περίπτωση που η διόρθωση δεν ξεπεράσει το όριο της τεχνικής προσέγγισης και δεν κινδυνεύσουν βραχυμεσοπρόθεσμες στηρίξεις, το ενδεχόμενο ενός επόμενου κύκλου με σημείο αναφοράς είτε τις 2.150 μονάδες είτε τις 1.960-1.970 μονάδες, θα πρέπει να θεωρείται ανοικτό μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v